Øvre urinveisinfeksjoner

Sist oppdatert: 20.12.2021
Utgiver: Sykehuset Telemark
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Sykdomsbilde og indikasjon for prøvetaking 

Urinveisinfeksjoner (UVI) deles i øvre UVI (pyelonefritt) og nedre UVI (blærebetennelse/cystitt). Pyelonefritt er vanligvis ledsaget av feber, redusert allmenntilstand og utslag i infeksjonsparametere. Ukomplisert cystitt gir ikke feber eller redusert allmenntilstand, men lokale symptomer i form av dysuri, pollakisuri evt hematuri. Ved mistenkt UVI vil undersøkelse av urin på avdelingen med urin-stix kunne gi nyttig informasjon.

 

Mistanke om UVI i tråd med beskrivelsen over vil være indikasjon for prøvetaking. I tillegg vil spesielle pasientgrupper (som for eksempel spedbarn, immunsvekkede eller pasienter med nefro-dren) ha bredere indikasjon for prøvetaking.

Prøvemateriale 

Urin til dyrkning på sterilt glass. Hvis prøven ikke blir levert samme dag, bør den sendes på glass tilsatt borsyre.

 

Se eget kapitell angående prøvetaking.

 

God prøvetaking er ekstremt viktig for å unngå forurensning av prøven. Gode opplysninger om hvordan prøven er tatt er også viktig for tolkningen av analysen i laboratoriet. "Vasket midtstråle urin" er standard prøvetaking hos store barn og voksne. Prøver tatt ved blærepunksjon eller engangskateterisering ansees som de reneste/beste prøvene. Urin fra permanent kateter viser ofte oppvekst av bakterier som koloniserer kateteret og som ikke nødvendigvis representerer en reel UVI.

Aktuelle analyser 

Dyrkning på faste medier, se eget kapittel: Dyrkning av urin