Rusproblemer er vanlige. Vi regner at mellom 10 og 12 prosent av befolkningen til enhver tid har et diagnostiserbart rusproblem. Noen av disse pasientene søker hjelp for sine rusproblemer, men de fleste kommer i kontakt med helsevesenet på grunn av somatiske eller psykiske plager. Rusproblemer har stor betydning for pasientens helse. Bruk av rusmidler kan både være årsak til sykdom eller skade, tilsløre diagnoser og motvirke annen behandling. Dette gir deg som helsearbeider mange anledninger til å snakke med pasientene om bruk av rusmidler. Disse bør du benytte deg av. Intervensjon og behandling av rusproblemer har effekt. Det er utviklet gode intervensjonsmetoder som er effektive uten å være tidkrevende, og der pasienten ikke trenger å bli henvist til spesialist. Disse metodene forutsetter alltid grunnleggende rusmedisinsk kompetanse. Kompetanse består av kunnskap, innøvde ferdigheter og gode holdninger.
Lommerus er et skritt på veien til å øke denne kompetansen. Det er en liten bok som prøver å dekke et stort kunnskapsfelt. Informasjonen representerer derfor oversiktskunnskap på noen kjernepunkter. Lommerus er ingen lærebok med fullstendige referanser, men vi har lagt inn kildehenvisninger der vi har funnet det relevant. Anbefalingene i Lommerus er hentet fra klinisk praksis, med støtte i nasjonale og internasjonale retningslinjer. Boken har også en samling nyttige verktøy, som kan være til hjelp i diagnostikk og behandling av pasienter med rusrelaterte helseproblemer.
Redaksjonskomitéen for 4.utgave har bestått av
Hvis du har forslag til endringer; rettelser eller tilføyelser, vil jeg gjerne ha tilbakemelding om dette. Dette dokumentet vil også være tilgjengelig på Helse Bergens intranett «Innsiden» og på www.lommerus.no. Disse versjonene vil bli regelmessig oppdatert. Det arbeides med å lage versjoner av Lommerus som er tilpasset de enkelte Helseforetak.
Bergen, 23.august 2023
Svein Skjøtskift (red.)
svein.skjotskift@helse-bergen.no
Overlege, Avdeling for rusmedisin
Haukeland universitetssjukehus, Bergen