Norsk forening for infeksjonsmedisin har oppdaterte faglige retningslinjer for førstegangskonsultasjon og oppfølging for 2023 som gjengis under med noen få lokale tilpasninger. Det er ment å være en huskeliste, og ikke alle punkter er like relevante for alle. Man må bruke flere konsultasjoner for å komme gjennom. Det er viktig at pasientens behov for innhold i førstegangskonsultasjonen ivaretas.
Man må sjekke at smitteoppsporing er utført. Sammen med pasienten prøver man å kartlegge mulig smittekilde, sannsynlig tidsperiode for pasientens smittsomhet og derav følgende aktuelle seksualkontakter som kan ha vært utsatt for smitte. Pasienten kan tilbys å varsle smittekontakter selv. Smittekontaktene skal anbefales å ta hivtest. Hvis pasienten ikke sørger for å varsle smitteutsatte personer innen rimelig tid skal vi varsle disse enten muntlig eller skriftlig (rekommandert) om at de kan ha vært utsatt for smitte med hiv og om at de anbefales å la seg teste. Denne varsling skal skje uten å angi kilde for opplysningene. Mal for brev: (Se Smitteoppsporing HIV). Vurder om brevet bør sendes rekommandert. Smitteoppsporing kan hvis nødvendig overlates til kommunelegen som da må varsles.
Vi anbefaler at alle pasienter med hiv-infeksjon, uavhengig av CD4-tall, tilbys ART. Resept skrives som H-resept med refusjonskode B24. Pasienten får medikamentene gratis uavhengig av evt oppholdsstatus i Norge. Ved akutt hiv-infeksjon og ved kronisk hiv-infeksjon med lave CD4-tall er det viktig å komme raskt i gang med behandling. ART reduserer risikoen for alvorlig kompliserende sykdom og død selv ved høye CD4-tall og reduserer i betydelig grad risikoen for overføring av hiv til seksualpartnere. Det er viktig at pasienten involveres i beslutningen om å starte behandling, da behandlingen har et livslangt perspektiv og god etterlevelse er viktig. Se avsnitt B4 når det gjelder valg av hiv-medikamenter
Både leger og sykepleiere må dokumentere sine konsultasjoner i journalen. Spesielt er det viktig å dokumentere at pasienten har fått grundig smitteveiledning.
I tillegg skal en del kjernedata registreres i lokalt kvalitetsregister (MedInsight). Oppfølgningsskjema ligger i poliklinikk-mappen til alle hivpasienter. Utfylling av dette er obligatorisk for legen som har pasienten på poliklinikken. Spesielt gjelder dette endringer av behandling, dato for stopp/start, og årsak til skifte av ART. Ferdig utfylt skjema legges i egen kurv på ekspedisjonen, poliklinikken.
Skriftlig nominativ melding (gruppe A-sykdom) sendes elektronisk til FHI via https://klinikermelding.fhi.no; husk å printe to papirkopier hvorav én sendes i posten til Bydelsoverlegen (evt til Kommuneoverlegen hvis pasienten bor utenbys) og én scannes i journalen. Alternativt kan meldingsskjema fylles ut i DIPS med papirkopier i posten til hhv. MSIS og Bydelsoverlegen (evt til Kommuneoverlegen).