Den samme morkaken kan ha normale avsnitt og avsnitt med accreta, increta og/eller percreta.
Det er dårlig samsvar mellom histologisk diagnose som forutsetter hysterektomi (se kapittel Placenta) og klinisk situasjon. Det er derfor foreslått et klinisk diagnosesystem12.
Det ser ut til å være en høyere risiko etter elektive enn akutte keisersnitt34.
De mest alvorlige formene for invasiv placenta (increta og percreta) er i større grad assosiert med tidligere keisersnitt og placenta previa.
Se ref. nr. 156789.
Ref: 1681011.
Forekomst i Norden er 3,4 - 4,5 pr. 10 000 fødsler.
Forekomsten er i studier vist å øke markant med antall tidligere keisersnitt, spesielt dersom det samtidig foreligger placenta previa (Tabell 2).
Tabell 2. Forekomst av invasiv placenta (modifisert etter FIGO)6.
Antall tidligere sectio |
Andel med invasiv placenta |
Andel med invasiv placenta hvis placenta previa |
0 |
0,2 % |
3 % |
1 |
0,3 % |
11 % |
2 |
0,6 % |
40 % |
3 |
2,1 % |
60 % |
4 |
2,3 % |
67 % |
5 |
6,7 % |
67% |
Patologisk invasiv placenta forekommer hyppigere i land med høy keisersnittsrate. I USA er det rapportert en forekomst på opp mot 1 pr. 272 fødsler.
Studier viser at kun 30 % av tilfeller med invasiv placenta ble diagnostisert i forkant1. Morbiditet og mortalitet bedres ved antenatal diagnose12.
Kvinner med påvist placenta previa/lavtliggende placenta på fremre vegg og tidligere keisersnitt bør vurderes spesielt med henblikk på invasiv placenta. Vi foreslår at disse kvinnene settes opp til kontroll hos obstetriker innen 6 uker etter rutine ultralyd i 2.trimester.
Undersøkelse med ultralyd, både abdominal og vaginal probe.
Eventuelt kan det suppleres med MR, spesielt ved mistanke om innvekst i tilgrensende organer eller ved placenta på bakre vegg.
Ved mistanke om invasiv placenta gjentas undersøkelsen i 2. og 3. trimester slik at fødsel kan planlegges. Henvisning til Senter for fosterdiagnostikk vurderes avhengig av kompetansen ved den enkelte avdelingen.
Diagnostiske kriterier ved ultralyd213
2D gråskala
2D farge Doppler
Hele placenta må undersøkes.
Kvinnen bør ha full urinblære under undersøkelsen (200-300 ml)14 for vurdering av
Ultralydskjema fra «European working group on abnormally invasive placenta» (EW-AIP)2.
Ultralydbilder som viser ulike diagnostiske ultralydfunn15.
Asymptomatiske kvinner kan følges poliklinisk. Innleggelse må vurderes ved vaginal blødning, rier, PPROM eller andre obstetriske komplikasjoner. Se for øvrig kapittel om placenta previa.
Tidspunkt for forløsning1416
Må vurderes individuelt.
Vi foreslår forløsning fra uke 36+0 i ukompliserte tilfeller (IV).
Vi foreslår forløsning fra uke 34+0 i kompliserte tilfeller (IV).
Preoperative vurderinger
Placenta accreta
En adherent placenta kan som regel løsnes ved keisersnitt/vaginal fødsel med noe økt blødningstendens. Kan behandles med intrauterin ballongtamponade + kompresjonssuturer6. Denne blir ofte ikke oppdaget før forløsning.
Placenta increta og percreta
Disse har betydelig høyere risiko for morbiditet under forløsningen1.
Vi foreslår forløsning på sykehus med
Forløsning ved mulitidisiplinære team har vist bedret utkomme for mor og barn1117.
Operasjonsteknikk
Det vanligste har vært å utføre hysterektomi, men uterusbevarende kirurgi (lokal reseksjon av den delen av uterus med innvekst) synes å være et godt alternativ der det ligger til rette for dette. Slik lokal reseksjon har vist å gi mindre blødning og mindre morbiditet enn hysterektomi, f.eks. «Triple P procedure»17181920.
Forslag til peroperativ algoritme
Syntocinon profylaktisk etter barnet er forløst foreslås ikke rutinemessig. Dersom placenta allikevel forløses eller det oppstår betydelig blødning bør man gi uterotonika (se kapittel postpartumblødning).
«Cell Salvage» er en blodsparende teknikk som kan vurderes dersom avdelingen har erfaring med dette21.
Anestesimomenter ved invasiv placenta
Det kan være et alternativ å lukke uterus og buken med placenta in-situ for å kunne flytte pasienten til et sykehus med riktig kompetanse dersom det ikke er kompetanse til å utføre en vanskelig hysterektomi der pasienten er. Dette gjelder kun dersom pasienten er stabil.
Det foreligger ingen evidens for at utsatt hysterektomi bedrer maternelt utfall. Valget bør derfor stå mellom planlagt hysterektomi/lokal reseksjon eller konservativ behandling hvor placenta etterlates in utero uten forsøk på manuell fjerning (placenta in-situ) og man avventer spontan resorpsjon av placenta.
Dette kan være et mulig alternativ dersom det foreligger en percreta hvor en komplisert hysterektomi kan gi betydelig morbiditet- og mortalitetsrisiko. Metoden anslås å være vellykket i ca. 60 % av tilfellene. Det er rapportert høy risiko for ukontrollert blødning og sekundær hysterektomi, DIC, samt infeksjon/sepsis14222324.
Kvinnene må informeres godt om mulige komplikasjoner og det må tilbys tett oppfølging i etterkant.
Oppfølging ved in-situ behandling:
Methotrexat anbefales ikke.
Profylaktisk embolisering foreslås ikke, men terapeutisk embolisering bør vurderes dersom det oppstår blødning i forløpet (se kapittel postpartumblødning).
Profylaktisk Syntocinon-drypp foreslås ikke da dette kan medføre en partiell separasjon av placenta og dermed gi økt risiko for blødning.
Se ref. nr. 1418192025.
Kapittelet ble sist oppdatert etter Obstetrisk guidelinemøte april -24.
Før dette ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.