Svangerskapsomsorg

Sist oppdatert: 20.08.2024
Utgiver: Norsk gynekologisk forening
Versjon: 1.4
Forfattere: Eline Skirnisdottir Vik (jordmor), Aase Devold Pay (jordmor), Ingrid B. Moss Kolseth, Ferenc Macsali, Ingvild Hersoug Nedberg (jordmor), Bente Tennfjord Müller (jordmor), Kari Løvendahl Mogstad (allmennlege)
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Anbefalinger 

  • Gravide med et normalt svangerskap bør få tilbud om et basisprogram slik det er beskrevet i nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen utgitt av Helsedirektoratet

  • Gravide bør følges opp etter LEON-prinsippet (laveste effektive omsorgsnivå)

  • Individuell vurdering av kvinner med tilstander som kan ha behov for henvisning til

    spesialisthelsetjenesten

  • For å forebygge nevralrørsdefekter anbefales alle gravide et tilskudd av folsyre

    gjennom det første trimesteret

  • Gravide bør gis smittevernråd for å forebygge infeksjoner under graviditeten

  • Gravide bør anbefales vaksiner i tråd med det som til enhver tid anbefales av

    Folkehelseinstituttet

Definisjoner 

Friske kvinner med normale graviditeter og antatt friske fostre. Kvinner med høy risiko for svangerskapskomplikasjoner dekkes av andre kapitler i Veileder i fødselshjelp utgitt av Norsk gynekologisk forening (NGF).

Søkestrategi 

Dette kapitlet i Veileder i fødselshjelp (NGF) følger norske og engelske retningslinjer123, som inkluderer et brukerperspektiv og bygger på en kunnskapsbasert medisinsk litteraturgjennomgang.

Med utgangspunkt i eksisterende basisprogram for svangerskapsomsorgen 

Vår anbefaling er at gravide med et normalt svangerskap bør få tilbud om et basisprogram slik det er beskrevet i nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen utgitt av Helsedirektoratet (Hdir)2.

 

Tabell 1. Oversikt over anbefalt innhold i svangerskapsomsorgen§

Svangerskapsuke

Anbefalte undersøkelser og prøver

Anbefalte tilleggsundersøkelser ved behov

6-12

BT (blodtrykk)
U-protein (urin-protein)
Hep B (hepatitt B)
HIV
Syfilis
Hb (hemoglobin)
SeFe (serumferritin)
Blodtype og immunisering; blodtypeantistoff
Vekt, dagens og førgravid vekt
KMI kroppsmasseindeks
Gjennomfør også preeklampsi risikovurdering (se kapittel Preeklampsi i retningslinje svangerskap)

HbA1c (glykosylert hemoglobin A)
Glukosebelastning i svangerskapsuke 24
Gonoré
Hepatitt C
Klamydia
MRSA (meticillinresistente stafylokokker)
VRE (vankomycinresistente enterokokker)
ESBL (extended spectrum betalactamase)
Røde hunder (Rubella)
ABU, undersøkelse for asymptomatisk bakteriuri (dyrkning) Genetisk veiledning og NIPT

11-14

Fosterdiagnostikk (tidlig ultralyd 11+0 – 13+6)

17-19

Ultralyd

24

BT (blodtrykk). U-protein (urin-protein)
Vekt
Symfyse-fundus mål
Kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)

Glukosebelastning til kvinner som er utsatt for svangerskapsdiabetes
Blodprøve av Rh-D negative gravide til føtal RHDtyping

28

BT (blodtrykk). U-protein (urin-protein)
Vekt
Symfyse-fundus mål
Kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
Hb (hemoglobin)

Gi anti-D profylakse til gravid med Rh-D positivt foster

32

BT (blodtrykk). U-protein (urin-protein)
Vekt
Symfyse-fundus mål
Kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)

36

38

40

BT (blodtrykk). U-protein (urin-protein)
Vekt
Symfyse-fundus mål
Kjenner liv
Lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
Fosterleie

Henvise til ultralydundersøkelse ved mistanke om sete- eller tverrleie

§ Denne tabellen finnes i oppdatert og utvidet utgave i nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen utgitt av Helsedirektoratet2.

 

I nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen (Hdir) anbefales et basisprogram for å fremme helse og mestring hos den gravide, samt forebygge både under- og overbehandling av friske gravide. Basisprogrammet er veiledende og ikke uttømmende. Våre anbefalinger er ment som et supplement til basisprogrammet beskrevet i de nasjonale retningslinjene (Hdir).

Sikre god henvisningspraksis til spesialisthelsetjenesten 

Vår anbefaling er at gravide bør følges opp etter LEON-prinsippet (laveste effektive omsorgsnivå) og at oppfølging av gravide med spesiell risiko gjøres i samarbeid med spesialisthelsetjenesten4. Risiko kan oppstå i svangerskapet, eller basere seg på den gravides anamnese.

 

Bakgrunn for anbefaling: I perioden 2015-2017 hadde gravide i Norge i snitt fem konsultasjoner i spesialisthelsetjenesten i løpet av svangerskapet5. Ved å fremme god henvisningspraksis til spesialisthelsetjenesten minimerer vi risikoen for både over- og underforbruk av tjenesten4. For å få til dette er vi avhengige av et godt tverrfaglig samarbeid mellom jordmødre og fastleger, samt mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. Våre anbefalinger for å sikre god henvisningspraksis tar utgangspunkt i føringer fra Helsedirektoratet6 og Den norske legeforenings Mer er ikke alltid bedre-kampanje7. I tråd med Samhandlingsreformen8 bør helsehjelp utføres etter LEON-prinsippet (lavest effektive omsorgsnivå)4.

 

Tabell 2. Gravide med økt risiko for komplikasjoner§

Individuelt vurdere kvinner med tilstandersom kan ha behov for henvisning til spesialist eller fødepoliklinikk

Tidligere hendelser i forbindelse med svangerskap, fødsel og /eller barseltid

Alvorlig astma
Alder eldre enn 38 år
Autoimmun sykdom
Arvelig sykdom i familien
Diabetestype 1 og 2, svangerskapsdiabetes
Erfaring med vold
Epilepsi Flerlinger
Fedmeoperert
Hematologisk sykdom
HIV eller hepatitt B-infeksjon
Hjerte-/karsykdom
Herpes genitalis
Hyperemesis
Kroppsmasseindeks(KMI) under 18,5 kg/m² eller over 35 kg/m²
Kjønnslemlestelse
Skadelig bruk av legemidler
Misbruk av alkohol og/eller illegale stoffer
Nyresykdom
Psykiske lidelser
Sosiale faktorer
Stoffskiftesykdom

Preeklampsi, HELLP-syndrom, eklampsi
Fødselsdepresjon
Blødning etter fødsel (atoni)
Intrauterin fosterdød
Preterm fødsel
RhD-immunisering, andre irregulære antistoffer
Spontanaborter (habituelle/gjentatte)
Utfordrende amming
Tidligere keisersnitt
Foster med sykdom og utviklingsavvik
Vekstavvik (stort eller lite barn)
Traumatisk fødselsopplevelse

§ Denne tabellen finnes i oppdatert og utvidet utgave i nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen utgitt av Helsedirektoratet2.

 

Vi anbefaler at helsepersonell konfererer med/henviser den gravide til spesialisthelsetjenesten ved følgende funn:

  • Gravide med kjente risikofaktorer for preeklampsi bør vurderes på første svangerskapskonsultasjon. En oversikt over kjente risikofaktorer er listet i kapittel 8 (Preeklampsi) i nasjonal faglig retningslinje (Hdir). For oppfølging og behandling i spesialisthelsetjenesten, se anbefalingene i kapittel Hypertensive svangerskapskomplikasjoner og eklampsi i Veileder i fødselshjelp (NGF). Dersom det identifiseres risikofaktorer som gir indikasjon for ASA-profylakse i svangerskapet anbefaler vi at fastlege skriver resept og at kvinnen starter profylakse fra uke 12 og senest før svangerskapsuke 16.
  • Forhøyet blodtrykk i svangerskapet (som bekreftes ved repetert måling etter for eksempel 15 minutter hvile): Se anbefalingene i kapittel Hypertensive svangerskapskomplikasjoner og eklampsi i Veileder i fødselshjelp (NGF). Les forøvrig også kapittel 8 (Preeklampsi) i nasjonal faglig retningslinje (Hdir).
  • Høy KMI: Oppfølging av gravide med høy KMI er beskrevet i kapittel 3 (Levevaner hos gravide. Tidlig samtale og rådgiving) i nasjonalt faglig retningslinjer (Hdir). Les førøvrig kapitlet Adipositas i svangerskap og fødsel i Veileder i fødselshjelp (NGF).
  • SF-mål: Det er ikke unormalt med verdier i området mellom 2,5 og 10-percentilen. Det kan være et tegn på begynnende veksthemming og bør sammen med kvinnens øvrige risikoprofil vurderes individuelt. I tråd med kapittel 2 (Konsultasjoner i svangerskapsomsorgen) i nasjonal faglig retningslinjer (Hdir) anbefaler vi at verdier ≤ 2,5 persentilen henvises til spesialisthelsetjenesten for videre utredning. Vi anbefaler ikke rutinemessig henvisning ved avflatende SF-mål. Det er ikke vist prediktiv effekt av avflatende målinger, når fødselsvekt er utfallet9. Vi anbefaler ikke rutinemessig henvisning ved høyt SF-mål10. SF-måling brukes i den alminnelige svangerskapsomsorgen som et screeningverktøy for å identifisere risiko for small-for-gestational-age.
  • Lite liv: les kapitlet Lite liv i Veileder i fødselshjelp (NGF), og kapittel 10 (Fosteraktivitet) i nasjonal faglig retningslinje (Hdir). Kvinnen kan selv ta direkte kontakt med planlagt fødested ved spørsmål om lite liv.
  • Ekstrasystoler hos foster: føtale rytmeforstyrrelser er ikke uvanlig, og får sjelden konsekvenser for svangerskap eller fødsel11. Vi anbefaler derfor ikke rutinemessig henvisning ved enkeltstående observasjoner.

 

Vi anbefaler at gravide med anemi i utgangspunktet håndteres av primærhelsetjenesten. Les kapitlet Anemi og graviditet i Veileder i fødselshjelp (NGF) for utredning og behandling av gravide med anemi i primær- og spesialisthelsetjenesten. Videre kan en lese om rutinemålinger i blodet til gravide i kapittel 5 (Rutinemålinger i blodet til gravide) i nasjonal faglig retningslinje (Hdir).

 

Fysiske og psykiske helseforhold som er assosiert med økt risiko for komplikasjoner er beskrevet i nasjonale retningslinjer (Hdir)2. Individuelle vurderinger er nødvendig. Ved alvorlige psykiske lidelser anbefales det at den gravides fastlege involveres i oppfølgingen2. Det er viktig at klinikere er oppmerksomme på den stadige endringen i fødselspopulasjonen i Norge12, og at de tar hensyn til ny kunnskap og sårbarhetsfaktorer når de vurderer risiko og behov for tverrfaglig samarbeid og/eller henvisning til spesialisthelsetjenesten.

Forebygging av infeksjoner i svangerskapet 

Vår anbefaling er at helsepersonell bør gi gravide og de som planlegger graviditet følgende konkrete smittevernråd for å forebygge infeksjoner under graviditeten:

  • Ved omgang med småbarn anbefales håndvask med såpe og varmt vann etter bleieskift, tørk av rennende nese hos barnet og etter mating.
  • Unngå å dele bestikk, tannbørste eller mat med barnet.
  • Unngå å putte barnets smokk i egen munn.
  • Kyss gjerne barnet på kinn og panne, men ikke på munnen.

 

Vår anbefaling er at gravide anbefales vaksiner i tråd med det som til enhver tid anbefales av Folkehelseinstituttet13. I tråd med Folkehelseinstituttets vaksinasjonsveileder for helsepersonell anbefaler vi at gravide tilbys vaksiner mot kikhoste, influensa og covid-1913.

 

Mat og drikke gravide bør unngå for å minimere risikoen for matbårne infeksjoner er beskrevet på nettsidene til Helsenorge. Anbefalinger knyttet til forebygging av smittsomme sykdommer og screening for infeksjoner hos gravide kan leses i kapittel 6 i nasjonal faglig retningslinje (Hdir). Det finnes også kapitler om Bakterielle infeksjoner og Virale infeksjoner hos gravide i Veileder i fødselshjelp (NGF).

 

Våre anbefalinger når det gjelder forebygging av infeksjoner i svangerskapet tar utgangspunkt i en rekke kilder1415161718.

Reiseråd til gravide 

Gravide utsetter seg for en viss risiko ved å reise utenlands, særlig til tropiske strøk og ved reiser under primitive forhold. Norsk Helseinformatikk (NHI) har en oppdatert nettside med reiseråd til gravide19. Nettsiden inkluderer informasjon om vaksinasjon, smitte fra mat og andre næringsstoffer, smitte gjennom myggstikk og flyreise.

 

Anbefalte tiltak vil variere i forhold til type reise, varighet og hvordan helsetilstanden til den gravide er.

Differensiering og seleksjon – Hvem skal føde hvor? 

Svangerskapsomsorgen skal identifisere friske gravide/fødende og kvinner med risiko for komplikasjoner ut fra en risikovurdering etter gitte kriterier og henvise til det fødetilbudet som er best tilpasset kvinnen og fosterets behov. Les nasjonale retningslinjer for fødselsomsorgen (Hdir) for oppdaterte føringer.

Endringslogg 

Kapittelet ble revidert og gjennomgått på Obstetrisk guidelinemøte 17.-19. april 2024. Kapittelet ble første gang publisert 16. mai 2024 på Legeforeningens nettside.

 

15. august 2024: lagt til setning om SF-mål mellom 2,5 - 10p som harmoniserer med Helsedirektoratets anbefaling. Setningen hadde falt ut ifm første publikasjon og ble tatt inn igjen etter tilbakemelding fra kollegiet.

Referanser 

1. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Antenatal care, NICE guideline [NG201]. 2021.
2. Helsedirektoratet. Svangerskapsomsorgen: Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. 2018.
3. Helsedirektoratet. Et trygt fødetilbud: kvalitetskrav for fødeinstitusjoner. 2010.
4. Riksrevisjonen. Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid med å sikre god henvisningspraksis fra fastlegene til spesialisthelsetjenesten. 2018.
5. Byhring HS, Balteskard L, Shu J, Mathisen S, Leivseth L, Steindal AH, et al. Helseatlas for fødselshjelp: Bruk av helsetjenester innen fødselshjelp i perioden 2015-2017. Helse Nord RHF; 2019.
7. Den norske legeforening. Gjør kloke valg 2023. Tilgjengelig fra: https://www.legeforeningen.no/kloke-valg/
8. Omsorgsdepartementet H-O. Samhandlingsreformen–Lovpålagte samarbeidsavtaler mellom kommuner og regionale helseforetak/helseforetak. Nasjonal veileder Oslo. 2011.
9. Pay A, Frøen J, Staff A, Jacobsson B, Gjessing H. Prediction of small‐for‐gestational‐age status by symphysis–fundus height: a registry‐based population cohort study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. 2016;123(7):1167-73.
10. Ekici, H., Okmen, F., Imamoglu, M., Imamoglu, G., & Ergenoglu, A. M. Fetal Arrhythmias: 10 Years’ Experience and Review of the Literature. Available at SSRN 4084367.
11. Culliney KA, Parry GK, Brown J, Crowther CA. Regimens of fetal surveillance of suspected large‐for‐gestational‐age fetuses for improving health outcomes. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2016(4).
12. Helsedirektoratet. Endring i fødepopulasjon og konsekvenser for bemanning og finansieringssystem. 2020.
13. Folkehelseinstituttet. Vaksinasjon av gravide og ammende – veileder for helsepersonell (i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell). 2023.
14. Revello MG, et al.Prevention of primary cytomegalovirus infection in pregnancy. EBioMedicine, 2. 2015.
15. Adler SP, et al. Prevention of child-to-mother transmission of cytomegalovirus by changing behaviors: a randomized controlled trial. Pediatr Infect Dis J, 15. 1996.
16. Vauloup-Fellous C, et al. Does hygiene counseling have an impact on the rate of CMV primary infection during pregnancy? Results of a 3-year prospective study in a French hospital. J Clin Virol, 46. 2009.
17. Adler SP, et al. Prevention of child-to-mother transmission of cytomegalovirus among pregnant women. J Pediatr, 145. 2004.
18. Barber V, Calvert A, Vandrevala T, Star C, Khalil A., Griffiths P., et al. Prevention of Acquisition of Cytomegalovirus Infection in Pregnancy Through Hygiene-based Behavioral Interventions: A Systematic Review and Gap Analysis. Pediatr Infect Dis J Vol. 39 Issue 10 Pages 949-954. 2020.