Formål
Evidensen som finnes i litteraturen om behandling av PDPH er svak da det finnes få gode eller store studier. Prosedyren er derfor veiledende.
Definisjon PDPH
Hodepine som er posisjonsavhengig og som oppstår etter duraperforasjon. Hodepinen forsterkes i oppreist stilling og forsvinner/lindres i liggende. Kan ledsages av nakkesmerter, syns- og hørselsforstyrrelser og kvalme/oppkast. OBS: Symptomer kan være atypiske. Durapunksjon kan være forbundet med fremtidig kronisk hodepine. Tenk alltid differensialdiagnoser og behov for utredning.
Sengeleie, medikamentell- og væskebehandling
Det er lite grunnlag for å tro at verken væske, medikamenter (Fenazon Koffein) eller sengeleie har noe forebyggende eller lindrende effekt på utvikling av PDPH. Ved valg av medikamentell forebyggende/lindrende behandling er det vesentlig å ikke gi medikamenter som påvirker barnet som ammes i nevneverdig grad.
Invasive tiltak
Det finnes ingen klare anbefalinger. Profylaktisk blodlapp legges ikke på KK. Hvis vanskelig å anlegge EDA og aksidentell innføring av EDA-kateter spinalt, kan dette ligge 24 timer før seponering. Kun anestesilege skal sette medikamenter intraspinalt og anestesilege må ta ansvar for at spinalkateteret fjernes. Marker spinalkateteret omhyggelig!
Epidural blod-lapp (Epidural blood patch, EBP); gullstandard i behandling av PDPH
Til kvinner som ønsker det på grunnlag av symptomer og/eller redusert evne til å ta vare på den nyfødte. Det skal gå minst 24 timer fra antatt duraperforasjon til EBP legges. Gjerne lenger om symptombilde/hensyn til barn tillater det da det antakelig vil øke sjansen for suksess. Det bør informeres om risiko (ny duraperforasjon viktigst).
Kontraindikasjoner
Teknikk og metode
EBP nr 2
Mal for journalnotat etter anlagt EBP