Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Etylenglykol

Sist oppdatert: 30.11.2022
Utgiver: Godkjent av: SØ
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Indikasjon

  • Mistanke om inntak av etylenglykol
  • Metabolsk acidose av ukjent årsak
  • Et forhøyet osmolalt gap på over 20 mOsm/kgH2O uten annen forklaring indikerer inntak av etylenglykol, med økende spesifisitet jo høyere osmolalgapet er.
  • Se laboratoriets prosedyre for indikasjon av analyse av toksiske alkoholer:

Tilkalling av personell ved analysering av toksiske alkoholer

 

Prøvemateriale

Serum

Praktisk informasjon 

Etylenglykol

Analyselaboratorium

Seksjon for spesial- og tverrfaglige støttefunksjoner

Prøverør

 

Serum, plasma

Prøvevolum

Serum: 1 ml

Prøvetakingsrutine

Kontakt Senter for Laboratoriemedisin så snart det foreligger mistanke om inntak av etylenglykol. Bestill beregning av osmolalt gap, eventuelt korrigert osmolalt gap. Laboratoriet vil kontakte og eventuelt tilkalle personell dersom det er indikasjon for å analysere toksiske alkoholer.

Analysemetode

GC-MS

Variasjonskoeffisient (VK)

≤ 20%

 

NLK-kode

NPU58834

 

 

 

Klinisk informasjon 

Generelt

Etylenglykol brukes som frostvæske i forbrenningsmotorer, som bremsevæske og som løsemiddel i produksjonsprosesser. Det absorberes raskt i GI-traktus etter per oralt inntak. Tidlige symptomer på inntak er ruseffekt, svimmelhet, kvalme og oppkast. Etter 4-12 timer dannes de toksiske metabolittene (glykolsyre og oksalsyre) og gir tiltakende metabolsk acidose. Dette fører til kompensatorisk hyperventilasjon, desorientering og synkende bevissthetsnivå. Oksalsyre kan binde seg til kalsium og danne kalisumoksalatkrystaller i nyrene som kan gi nyresvikt og hypokalsemi.

 

Glykolsyre er en av to toksiske metabolitter som dannes ved inntak av etylenglykol. Det er hovedsakelig metabolittene til etylenglykol som er toksiske og som kan gi metabolsk acidose og multiorgansvikt.

 

Etter inntak av etylenglykol vil det i starten være mest moderstoff og lite metabolitt; det vil gi et høyt osmolalt gap og lite anion gap. Etter hvert som moderstoffet metaboliseres vil det bli mindre moderstoff og mer toksisk metabolitt. Dette gjenspeiles i redusert osmolalt gap og økende anion gap.

 

Tolkning

Etylenglykol og/eller glykolsyre skal ikke finnes i serum og enhver påvisning er patologisk. Etylenglykol er i seg selv lite toksisk, men brytes ned til bl.a. glykolsyre som kan gi metabolsk acidose og multiorgansvikt hvor nyresvikt er mest fremtredende.

 

 

 

Referanser 

  1. Hovda, K. E., et al. (2004). "Utredning av metabolsk acidose av ukjent årsak." Tidsskr Nor Laegeforen(24): 3203-3205.