Funksjonsnedsettelser

Sist oppdatert: 08.10.2024
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.12
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Funksjonsnedsettelser 

Givere som er begelseshemmet kan gi blod så lenge de er i stand til å forflytte seg selv ned trapper. Ved brannalarm eller liknende vil trapper være eneste utvei fra blodbanken.

 

Hørselshemmede kan gi blod om de er i stand til å kommunisere muntlig uten bruk av tegnspråktolk eller andre hjelpemidler.

For at blodgivning skal være trygt for pasient og giver må vi kunne kommunisere direkte rundt spørsmål om givers helse og eventuelle risikosituasjoer, samt giverreaksjoner som svimmelhet, besvimelse osv.

Se også Disse tipsene er til internt bruk hos Blodbanken Oslo når dere får inn blodgivere med tolkebehov- final.docx: utarbeidet av Døveforbundet.

Bruk av tegnspråktolk:

Høsten 2023 har vi trent en del av personalet til å gjennomføre intervju med tegnspråktolk tilstede. Det er nå adgang til å gi blod med tegnspråktolk tilstede, se prosedyre. Giver bestiller tolk selv, og må i forkant av time informere oss slik at vi kan sikre at kvalifisert personell er på plass.

Viktig å vurdere årsak til hørselshemming:

Medfødt/genetisk hørselshemming: Kan godtas direkte hvis enkeltstående skade uten progresjon, f.eks pga oksygenmangel rundt fødsel eller sykdom/infeksjon i svangerskap. Hvis del av syndrom/multihandikap må det gjøres en helhetsvurdering med tanke på andre problemer.

Hørselshemming oppstått senere eller som progredierer - vurder årsak.

 

Synshemmede kan være blodgiver dersom det ikke er andre kontraindikasjoner. Eventuell førerhund kan ikke tas med inn i våre tappelokaler, se prosedyre for egnet sted på Ullevål eller i Hausmanns gate. På Blodbussen må hund eventuelt settes utenfor. Ved behov for følge til og fra blodbanken må giver selv besørge det, eventuell ledsager kan ikke være tilstede i blodgiverintervju. Giver må også kunne signere på medisinsk spørreskjema, enten ved anvisning fra oss eller ved hjelp av et signaturstempel.

 

Personer med utviklingsforstyrrelser (Aspberger syndrom, autisme) kan være blodgivere dersom de er vel fungerende med tilstrekkelige kommunikasjonsevner og har en altruistisk motivasjon for å gi blod.