I Norge kan organdonasjon utføres på pasienter som dør av alvorlig hjerneskade der pasienten selv har uttalt ønske om organdonasjon ved egen død eller pårørende gir tillatelse på vegne av avdøde. To ulike fremgangsmåter er godkjent
Helse Bergen har egne prosedyrer og sjekklister for involverte yrkesgrupper for begge metodene som stemmer overens med Nasjonale prosedyrer for organdonasjon. Se Prosedyre ved organdonasjon: Haukeland Universitetssykehus.
Sjekkliste for pasentansvarlig lege på aktuelle intensivavdeling for DBD og cDCD skal fylles ut og følges
Organdonasjon etter hjernedød kan utføres fra spebarnsalder til opp i 90-årene. Spebarn med åpne fontaneller kan tamponere, og gamle mennesker med god organfunksjon kan donere til eldre mottakere. Organdonasjon etter hjertestans utføres fra 16 til 60 år, og kan strekkes til 70 år ved god organfunksjon.
Transplantasjonskoordinatorene ønsker at vi kontakter dem, selv om vi tror at de kommer til å si nei.
Organer
Vev
Pasienten må ha en erkjent og veldokumentert intrakraniell prosess som forklarer kliniske tegn på alvorlig cerebral skade. Pasienten skal behandles maksimalt for å reversere hjerneskaden til intet mer kan tilbys. Prognosen må være negativ med tanke på cerebral funksjon. Det må være sannsynlig at pasienten vil tamponere i løpet av noen dager (DBD) eller få sirkulasjons- og respirasjonsstans innen 90 minutter etter tilbaketrekking av intensivbehandling (cDCD).
Dersom pasienten er i akuttmottak, på røntgen eller på sengepost når behandling med tanke på overlevelse oppgis, kontakter pasientansvarlig lege eller tilstedeværende anestesilege forvakt eller bakvakt på relevant intensivavdeling og drøfter om pasienten kan egne seg som organdonor.
Dersom pasienten er på sengepost i rolig fase, bør organdonasjon drøftes med pårørende før eventuell overflytting til intensivavdeling med tanke på organdonasjon. I akuttsituasjoner stabiliseres pasienten på intensivavdeling før spørsmål om organdonasjon tas opp med pårørende.
Det er vanligvis en av overlegene på aktuelle intensivavdeling som etter avtale med lege på moderavdeling spør pårørende om pasientens mening vedrørende organdonasjon. Legen skal sjekke om det finnes donorkort i kjernejournalen før samtalen. Dersom pasientens mening ikke er kjent, må pårørende anta pasientens ønske ut ifra livsholdning og personlighet. Sykehuset har skriftlig informasjon beregnet på pårørende:
Forutsetninger for å påvise hjernedød
Kriterier for hjernedød. Se Prosedyre ved DBD: Pasientansvarlig lege
Objektiv bildediagnostikk
"Dokumentasjon ved organdonasjon DBD" fylles ut og underskrives av 2 leger som har lest signert røntgenbeskrivelse. En av legene må være overlege
Avhengig av hvilke organer som skal brukes, ber transplantasjonskoordinator om ulike blodprøver, radiologiske undersøkelser og ultralyd.
Sympatisk storm før hjernetamponade kan gi både EKG- forandringer, ekkofunn og sirkulasjonssvikt som ikke nødvendigvis fører til dårlig organfunksjon hos mottakeren.
Nyre- eller leversvikt i forbindelse med akutt sykdom kan ofte tilhele hos mottakeren av organet. Det er transplantasjonskirurgene som avgjør om et organ kan brukes, og hastegrad hos organmottakeren påvirker deres beslutning.
God intensivbehandling tar godt vare på organene. Vi tilstreber lungeprotektiv ventilasjon, normal temperatur, normale elektrolytter og normal syre-base-og væskebalanse.
Diabetes insipidus behandles med desmopressin, og hypotensjon korrigeres vanligvis med normovolemi, vasopressin og noradrenalin.
Pasienten/avdøde kanyleres med arteriekran, SVK, magesonde og urinkateter med temperaturmål.
Følg anbefalingene i avsnittet organpreservasjon i Prosedyre ved DBD eller Prosedyre ved cDCD
Pasienter med alvorlig hjerneskade der behandlingsteamet har besluttet å trekke tilbake behandlingen grunnet dårlig prognose, kan bli donor etter sin død, selv om de ikke tamponerer.
Forutsetningen er at de er mellom 16 og 70 år og at de får hjertestans innen 90 minutter etter tilbaketrekking av intensivbehandling.
En overlege med relevant spesialitet og erfaring som ikke har vært involvert i behandlingen, skal på selvstendig grunnlag vurdere pasienten og skrive sin vurdering av tilbaketrekking av behandling i journalen.
Pasienten ekstuberes på intensivavdelingen, og all vasoaktiv medikasjon seponeres.
Fem minutter etter flat arteriekurve erklærer pasientansvarlig lege at pasienten er død og fyller ut dødsattest og Dokumentasjon ved organdonasjon cDCD. Dersom pasienten ikke dør innen 90 minutter etter ekstubering, avlyses donasjonen.
For å unngå organhypoksi brukes regional ECMO til å sirkulere abdominalorganene fram til de kjøles og opereres ut på operasjonsstuen.
Ved cDCD kommer det tre team fra OUS
De tre teamene utfører det som har med donasjonen å gjøre, mens personalet på aktuelle intensivavdeling utfører tilbaketrekking av behandling. Slik unngår man sammenblanding av roller, og både operasjonsavdelingen og intensivavdelingen får hjelp av trent personale med en prosedyre som utføres sjelden.
Det er mange involverte ved organdonasjon. De ulike yrkesgruppene har egne prosedyrer og sjekklister som skal følges. Se Prosedyre ved organdonasjon: Haukeland Universitetssykehus
Organuttaket gjøres på HH-seksjonen på sentraloperasjonsavdelingen.
Ved organdonasjon etter hjernedød DBD flyttes avdøde til sentraloperasjonsavdelingen 1,5 timer før transplantasjonsteamet fra OUS forventer å komme.
Ved organdonasjon etter hjertestans cDCD flyttes avdøde til sentraloperasjon etter at regional ECMO er anlagt.
Etter uttak pakkes organene av transplantasjonsteamet som flyr til transplantasjonssenteret der mottakerne venter.
Donor sys igjen og flyttes tilbake til aktuelle intensivavdeling.
Ved rettslig obduksjon kan tube fjernes, mens alle dren og katetre må ligge.
Donoransvarlig lege formidler takkebrev fra OUS og fra Haukeland Universitetssykehus til pårørende.
Tilbakemelding om mottakerne blir distribuert til sykepleiere på vedkommende intensivavdeling og sentraloperasjon samt anestesilegen på sentraloperasjon og pasientansvarlig lege på aktuelle intensivavdeling.
De pårørende kalles inn til ettersamtale etter hver intensivavdelings rutiner.