Ortopedisk sengepost - Arbeidsoppgaver kjøkken

Sist oppdatert: 15.12.2023
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 0.1
Forfattere: Sarah Campbell, Allan Omalay, Sidsel Hansen, Solveig Westgård og Marta Jasiukiewicz
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Hensikt og omfang 

Følge opp Internkontroll kjøkken.

Sikre at varer blir bestilt i riktige mengder og til rett tid.

Sikre god hygiene, riktig oppbevaring av matvarer, og at pasientene får servert mat på en tiltalende måte.

Ansvar og målgruppe 

Avdelingssykepleiere har ansvar for å tilrettelegge for opplæring.

Sykepleier, hjelpepleier, assistent og postsekretær skal sette seg inn i og følge prosedyren i daglig arbeid.

Handlinger 

Bestill måltider i Aivo før kl.12.00. Se egen prosedyre. Gjøres fortrinnsvis av postsekretær/assistent. Ved dennes fravær skal alle kunne gjøre dette.

Bestilling av kolonialvarer for kommende uke sendes inn via Aivo på torsdag før kl 12.00. Varer blir levert mandag og fordelt på kjøkken Rygg og Kne. Liste over bestilte varer henger på kjøleskap på Rygg-kjøkken.

TID

OPPGAVEBESKRIVELSE

Kl.

07.30- 08:00

Koke kaffe/tevann til alle grupper.

Egg kokes søndag

Kl. 08:00

Forberede servering av frokost.

Ferskt brød og garnityr blir levert til Rygg-kjøkken og fordeles til seksjonene. Pålegg og drikke settes frem på tralle.

Kl.08.15

Frokostserveringen starter.

Kl. 09:00

Alle matbrett samles inn. Innhold i glass og kopper tømmes og settes i «skitten»-tralle. Matrester i egen boks som hentes av husøk.avd.

Kl. 09:30

Påse at det er te/kaffe og vann i korridor utenfor Rygg og Kne-kjøkkenet og utenfor vaktrom Hofte.

Rydde og tømme søppel, evt. sette på oppvaskmaskinen.

Fylle på serveringstralle (te, sukker, servietter osv.)

Kl. 11:00

Koke kaffe/tevann til personallunsj.

Kl. 12:20

Trakte kaffe og koke tevann til alle grupper.

Gjøre klar middagsservering. Ferdigporsjoner (kaldmat) settes i kjøleskap. Sørge for at middag serveres og deles ut. Rydde serveringsplass etter middag. Brett hentes fra pasientrommene innen kl. 13.30.

Kl. 14:00

Koke kaffe/tevann til aftenvaktene.

Kl. 17:00

Kveldsmat klargjøres som frokost.

Kl. 20:00

Lett måltid serveres pasienter. Rydde kjøkkenet. Vask kaffe-filterholdere, kanner til kaffetrakter skylles med kaldt vann.

Nattevakter:

Sett på plass ren oppvask og tøm søppel.

Koke kaffe/tevann til dagvakter.

Ekstraoppgaver Kjøkken

Daglig før 12:00

Bestilling av varmmat gjøres før kl.12.00 til måltidene dagen etter.

Se instruks for AIVO.

Antall porsjoner beregnes etter skjønn og ut fra antall inneliggende. Er det fisk til middag, bestilles 4 porsjoner ekstra. Husk dietter og allergier. Ferdigporsjoner bestilles til opr. pas.

Mandag

Måle og dokumentere temperatur: Varm mat og Kjøleskap.

Kolonialvarer blir levert og ryddes på plass. Kontroller at vi har fått det som står på listen. Avvik meldes til husøkonom.

Torsdag

Bestille kolonialvarer. Det bestilles i tillegg kaffemelk til mottaket.

Ferdigporsjoner bestilles til lørdag, søndag og mandag innen kl.12.00. Settes i kjøleskap på Rygg

Fredag

Brød til hele helgen leveres. Levering av karbonader og potetsalat m/ tilbehør. Ekstra lager for brød og grønnsaker finnes på kjølelager i kjelleren tilhørende sengeposten.

Lørdag ettermiddag

Sette frem egg etter antall pasienter søndag morgen.

Søndag

Koke egg til frokost.

.

HYGIENE:

  • Se oppslag på kjøkkenet og følg IK bokens instrukser
  • Overhold retningslinjer for håndhygiene.
  • Kjøkkenet skal til enhver tid være rent og ryddig.
  • Vask og skyll termokanner etter bruk.
  • Oppvaskklut skiftes daglig.
  • Påse at det er nok rene kluter og oppvaskmidler (fås av renholder).

Husøkonomavdelingen har ansvar for tilsyn og renhold av kjøleskap, kaffetrakter, ismaskiner og kjøkkenventilator.

Bruksanvisning for bestilling av mat til sengeposten 

Måltider bestilles i Aivo (ligger under «Verktøy og systemer» på intranett-siden).

Her logger du deg inn og bestiller for hver enkelt seksjon til neste dag innen kl. 12.00.

Middagsbestillinger på Kne registreres sammen med middagsbestilling til Rygg, og Hofte for seg.

Antall porsjoner beregnes etter skjønn, ut fra antall inneliggende, og når evt. avreiser finner sted.

Legg til antall pasienter fra oppmøtelisten til neste dag for de ulike seksjoner for antall til middag (ferdigporsjoner).

Husk å registrere om noen skal ha spesialkost.

På torsdager innen kl. 12.00 bestilles ferdigporsjoner til lørdag, søndag og mandag for hele avdelingen på Rygg.

Kolonialvarer

Bestilles i Aivo. Frist for bestilling er torsdag kl. 12.00. Legges inn på leveringsdagen mandagen etter.

Ved endring/etterbestilling, kontakt kjøkkenet på Bærum:

Matbestilling: tlf. 67 80 94 23

Kolonial: tlf. 67 80 94 22

Kontroll 

Avvik meldes i henhold til sykehusets rutiner: F 07.01-01