Et smertefritt og stabilt håndledd er avgjørende for normal funksjon av hånden. Imidlertid kan skader lett oversees og resultere i signifikant morbiditet. Evalueringen starter med en omhyggelig anamnese etterfulgt av grundig klinisk undersøkelse. Denne forutsetter en forståelse av anatomien og skademekanismen. I dette kapittelet ser vi primært på lukkede skader av ben, ledd og ligamenter rundt håndleddet og håndroten. Vi fokuserer på inspeksjon, palpasjon, bevegutslag, spesifikke tester samt radiologisk utredning. Listen av tilstander som omtales er ikke uttømmende.
Håndledd |
Leddflaten på distale radius er relativ flat svarende til den ulnare delen, også kalt lunatumfascetten, men vinkler mot distalt på radialsiden svarende til skafoidfascetten. På volarsiden er det en distinkt kant like proksimalt for leddflaten, kalt vannlinjen eller watershed line på engelsk. Den mest radiale delen av radius utgjøres av processus styloideus radii. Brachioradialismuskelen (BR) fester på denne. Ved en distal radiusfraktur vil BR dra styloidfragmentet mot proksimal og radialt, og dette er grunnen til at man gjør en tenotomi av denne i forbindelse med åpen kirurgi. På dorsalsiden finner man et benet utspring kalt Listers tuberkel. Dette er et viktig landemerke som ligger på linje med 3. metakarp. På ulnarsiden av Listers tuberkel løper ekstensor pollicis longussenen (EPL) som kan rupturere etterfølgende brudd av distale radius. Ved operasjon av distale radiusfrakturer med volar plate kan Listers tuberkel, som er noen mm elevert fra resten av radius, maskere skruer som er for lange på sidebilde. På ulnarsiden artikulerer radius mot ulna, og leddfascetten her kalles sigmoid notch. Fra dens distale del utløper triangulærbruskkomplekset (TFCC), som fester ulnart med dens dype proksimale del i fovea og den overfladiske, distale delen utover processus styloideus ulna distalt.
Distale radioulnare ledd (DRUJ) |
Radius roterer rundt ulnahodet i sigmoid notch med ulna som den stabile enhet. Pronasjon og supinasjon av underarm er avhengig av stabiliteten i distale radioulnare ledd (DRUJ), som igjen er avhengig av flere faktorer, blant annet konturen av skjelettet og omkringliggende ligamenter og muskler. Hovedstabilisatoren er TFCC (se figuren). DRUJ stabiliseres i tillegg av flere andre strukturer, som det ulnocarpale ligamentkompleks, ekstensor karpi ulnaris (ECU) senen, pronator quadratus, membrana interossea og leddkapselen dorsalt og volart.
Karpus |
Karpus (det latinske navnet på håndroten) består av to rekker med knokler. Den distale rekken inkluderer os trapezium, os trapezoid, os capitatum og os hamatum. Den proksimale rekken inkluderer os skafoideum, os lunatum, os triquetrum. Knoklene i den distale rekken er sterkt forbundet med hverandre ved hjelp av leddbånd. Den proksimale rekken derimot har betydelig interkarpal mobilitet og er forbundet med to interkarpale ligamenter: det skafolunære (SL)- og det lunotriquetrale (LT) ligament. Os pisiforme er ikke et karpalt ben, men et sesamben som øker de mekaniske bevegutslagene til fleksor karpi ulnaris.
Leddbåndene i karpus forbinder de ulike knokene og stabiliserer disse. Leddbåndene inneholder sensoriske strukturer (mekanoreseptorerer) som detekterer posisjonsendring av de ulike benene. Denne propriseptive informasjonen formidles videre til sentralnervesystemet.
Karpalligamentene er lokalisert volart og dorsalt, og deles inn i intrinsiske- og ekstrinsiske ligamenter. De intrinsiske ligamentene forbinder de ulike karpalbenene til hverandre, mens de ekstrinsiske ligamentene forbinder håndroten med underarmen.
Biomekanikk: Ingen sener fester på proksimale karpalrekke, men derimot på distale karpalrekke eller lengre distalt. Ved muskelkontraktur starter all bevegelse over håndleddet i distale rekke. Proksimale rekke beveges først når ligamentene som krysser midtkarpalleddet strammes. Karpus har et fast bevegmønster. Ved radial inklinasjon flekteres skafoid. Ved ulnar inklinasjon ekstenderes skafoid, og lunatum og triquetrum følger etter. I skråplanet beveges håndleddet fra ekstensjon og radial inklinasjon til fleksjon og ulnar inklinasjon. Bevegelsen kalles "dart-throwing motion", og er den bevegelsen vi benytter mest ved vanlige daglige aktiviteter. Under belastning av håndleddet er den største kraftoverføringen radialt i radiokarpalleddet når håndleddet er i nøytral posisjon. Under aksial belastning proneres distale rekke, mens skafoid flekteres og supineres, og triquetrum ekstenderes. Det er altså to motsatte bevegelser i proksimale rekke.
Patomekanikk: kan forårsakes av både direkte og indirekte traumer. Progressiv perilunær instabilitet beskriver den karakteristiske sekvensen av skade sentrert rundt lunatum (se kapittelet om Luksasjoner og ligamentskader i håndroten).
Skafoid |
Båtbenet (os skafoideum) ligger radialt i håndroten og artikulerer både med benene i den proksimale og distale håndrotsrekken. Båtbenet er litt større hos menn enn kvinner, og er det tredje største av håndrotsknoklene. Det kjennetegnes med sin båtform. Siden båtbenet artikulerer med fem andre knokler er det meste av overflaten bekledt av brusk. Båtbenet har en viktig stabiliserende funksjon i håndroten.
Ved skader på håndledd, DRUJ og/eller håndrot er det viktig å få frem skademekanismen. Det hyppigste et fall på ekstendert håndledd. Skadeomfanget avhenger av energien i traumet.
Håndledd |
Pasienten kan ha feilstillinger, ømhet, hevelse og hematom over en eventuell fraktur. Husk å sjekke og journalføre sensibilitet og sirkulasjon for å utelukke nevrovaskulær påvirkning, spesielt ved høyenergitraumer. Dette er spesielt viktig for n. medianus, men også n. ulnaris kan komme i klem.
DRUJ |
Pasienten angir aktivitetsrelaterte smerter ulnart i håndleddet og smerter ved rotasjonsbevegelser. Pasienten kan også ha redusert gripekraft, følelse av instabilitet og «klikking» i DRUJ.
Karpus |
Pasienter med leddbåndskader har typisk smerter dorsalt over håndroten. Det er oftest lite smerter. Symptomene varierer litt avhengig av den spesifikke skaden. Det kan være reduserte bevegutslag. Ved SL-ligamentskade er det dorsoradial smerte ved palpasjon, ved LT-ligamentskade er det ulnare smerter som forverres ved ulnardeviasjon av hånden. Ved luksasjon er det uttalt smerte, hevelse og redusert funksjon. Ved luksasjoner er det viktig å kartlegge om pasienten har påvirkning av medianusnerven, som gjør dekompresjon nødvendig.
Skafoid |
Pasienten har vanligvis smerter radialt i hånden og hevelse etterfølgende et fall på ekstendert håndledd. Symptomene kan imidlertid være beskjedne og oppleves som en forstuvning med lite hevelse. Det er derfor vanlig at pasientene oppsøker lege først dagen etter skaden eller enda senere. Typisk smer i snusdåsen og over tuberkelen til skafoid.
Man starter med en generell undersøkelse av bevegelsesutslag i håndledd (fleksjon og ekstensjon/radial og ulnardeviasjon) og rotasjon av underarmen. Rotasjonen undersøkes ved at pasienten har 90° fleksjon i albuene og overarm plassert inn mot kroppen, da vil man unngå at skulderleddet virker inn på rotasjonen.
Håndledd |
Man kan dele området rundt håndleddet i 4: dorsale, radiale, volare og ulnare del. Vi vil her primært fokusere på skader av ben, ledd og ligamenter.
Undersøkelsen inkluderer inspeksjon (ødem, blødning, feilstilling) og palpasjon av de ulike strukturene. Smerteprovokasjon kan indikere underliggende patologi som f.eks. fraktur og ligamentskade.
DRUJ |
Det finnes flere ulike provokasjonstester som kan indikere instabilitet i DRUJ og under beskrives et utvalg.
Håndrot |
Ved leddbåndskader kan pasienten ha en instabilitet i karpus. Det er ofte sparsom klinikk ved inspeksjon. Hevelse og evt. hematom kan ses over håndleddet. Dersom kort tid etter skaden og lite hevelse kan man i noen tilfeller se feilstilling av en eller flere håndrotsknokler. Passive og aktive bevegelsesutslag undersøkes og sammenlignes med den uskadde hånden. Grundig palpasjon kan gi nyttig informasjon, særlig ved subakutte/kroniske skader. Ved akutte skader er det ofte så mye hevelse og bløtvevsskade at ømheten er mer diffust utredt, heller enn distinkt palpasjonsømhet. Nevrovaskulær status skal alltid undersøkes, og her med særlig fokus på nervus medianus og ulnaris som kan være skadet pga direkte kontusjon, dislokasjon av karpalben eller tranghet i karpalkanalen.
Det finnes ulike provokasjonstester som kan indikere instabilitet i håndrot. Den vanligste testen er Watson skafoid shift test som kan indikerer skade på SL-ligament, men testen er usikker både med tanke på sensitivitet og spesifisitet..
Skafoid |
De tre kliniske testene har 100% sensitivitet, men lav spesifisitet. Ved bruk av de tre kliniske skafoidtestene utført i kombinasjon ila. de første 24 timene etter skaden kan andelen falske positive reduseres til 19%.
Røntgenbilder av håndleddet må standardiseres. Ulnas lengde endres avhengig av om bildet tas i pronasjon eller supinasjon. Dette er viktig å huske på når man sitter på operasjonsstuen med en distal radiusfraktur og peroperativt vil sjekke om radius er dratt langt nok ut.
Røntgenbildene tas i frontplan (PA) og sideplan slik:
Alltid vurder om bildene er tatt korrekt
Håndledd |
Standard håndleddsrøntgen inkluderer følgende to projeksjoner:
Frontbilde (PA)
Sidebilde
CT kan være aktuelt ved inkonklusiv røntgen, f.eks. dersom klinisk mistanke om brudd i en håndrotsknokkel men der bruddet ikke vises på vanlig rtg.
MR tas ved mistanke om skader på ligament eller bløtdeler, evt. ved frakturer i håndrotsknoklene.
DRUJ |
Standard røntgen håndledd som vist over, eventuelt supplert med CT. MR har lav sensitivitet og spesifisitet og er oftest inkonklusiv.
Dersom det foreligger klinisk mistanke om TFCC-skade men usikre billeddiagnostiske funn, vil en håndleddsartroskopi kunne bekrefte/avkrefte diagnosen.
Håndrot |
Røntgen håndrotsserie inkluderer 4 projeksjoner:
Front- og omvendt frontbilde (AP + PA):
Rett sidebilde
|
Skråbilde
Det kan være behov for spesialprojeksjoner. Ta evt. Stechers view (clenched fist og maksimal ulnardeviasjon) med motsatt hånd til sammenligning. Slike knytebilder sikrer best mulig friprojisering av SL-overgangen, og er tiltenkt å få frem en økt SL-avstand ved en dynamisk instabilitet.
CT (evt. MR) gir ofte ikke en endelig diagnostikk. En systematisk oversikt har vist at et negativt resultat ved en MR-undersøkelse ikke sikkert kan utelukke en klinisk relevant skade av TFCC, SL-ligamentet eller LT-ligamentet i håndroten. En diagnostisk artroskopi kan bli nødvendig. Se forøvrig Luksasjoner og ligamentskader i håndroten.
Skafoid |
Røntgen skafoidserie inkluderer følgende 4-5 projeksjoner:
1. Håndledd postero-anteriort (PA)
2. Håndledd lateralt, som er viktig for å avdekke fleksjonsgraden av frakturen og en evt. frakturluksasjon.
3. Skråbilde med 20° supinasjon og skråbilde med 20° pronasjon
4. Skafoidbilde, dvs. PA i ulnardeviasjon, som gir best fremstilling av skafoid.