Sykehjemspasienter utgjør en heterogen gruppe, fra relativt unge og friske rehabiliteringspasienter, via pasienter i korttidsavdeling som ofte kan tilbakeføres til hjemmet, til langtidsbeboere med alvorlig somatisk sykdom og/eller kognitiv svikt og kort forventet levetid. En viktig del av vurderingen av pasienten i relativt tidlig fase, er å ta stilling til behandlingsnivå- og intensitet dersom noe akutt skulle inntreffe. Dette krever god og åpen kommunikasjon med pasient og pårørende, som inkluderer drøfting av medisinske fakta, pasientens- og pårørendes ønsker og forventninger, etiske aspekter og mulige handlingsalternativer.
Som nevnt over står pasientens egne forventninger og ønsker sentralt i behandlingen på sykehjem. Pasientens autonomi skal i utgangspunktet respekteres, dvs. hans/hennes rett til å takke ja eller nei til utredning/behandling basert på frivillighet og god informasjon fra helsepersonell (det informerte samtykket). Men i og med at opptil 80 % av sykehjemspasienter har ulike grader av kognitiv svikt og en del også har nevropsykiatriske symptomer, er det viktig å vurdere om pasienten er samtykkekompetent.
Pasienter i norske sykehjem bruker gjennomsnittlig 7-8 faste medikamenter og 3 behovsmedikamenter. Aldringsprosessen endrer kroppssammensetningen - mer fett, mindre muskulatur og vann - og derved også kroppens håndtering av legemidler. Fettløselige medikamenter (for eksempel opioider og benzodiazepiner) vil få lenger virketid og vannløselige medikamenter (for eksempel paracetamol, enalapril og levodopa) vil utskilles raskere. Eldre har ofte nyresvikt, som reduserer eliminasjonen av en rekke legemidler, og farmakodynamiske endringer øker sensitviteten for en rekke legemiddelgrupper (for eksempel psykofarmaka og blodtrykksmedisiner), noe som reduserer terskelen for bivirkninger. Eldre har ofte også multiple kroniske somatiske sykdommer og demens, som øker følsomheten for mange medikamentgrupper. Effekten av enkeltmedikamenter og medikamentkombinasjoner er dessuten ofte i mindre grad kunnskapsbasert enn hos yngre.