Hemokromatose

Sist oppdatert: 04.04.2022
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.12
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Hemokromatose 

Hemokromatosepasienter kan godkjennes som blodgivere så lenge de ellers er friske og tilfredsstiller kriteriene for blodgivning i henhold til prosedyre. Se også jernlager. Ved nyregistrering skal de gis tilpasset informasjonsskriv, se vedlegg til prosedyre. Hvis de melder seg og oppfyller alle krav som er angitt, kan de godkjennes uten å spørre tapperomslege.

 

Givere med hemokromatose behandles likt som andre blodgivere og kan ikke tappes hos oss dersom de ikke tilfredsstiller kravene til blodgivning ellers. Det kreves også at de går til kontroll hos egen lege for oppfølging av hemokromatose. Giver kan ikke gi blod mer enn 4 ganger til sammen pr år (inklusiv eventuell tapping andre steder). Dersom giver får stigning i ferritin som krever hyppigere tapping, må dette skje hos egen behandler og de må vente med tapping i blodbanken til de er nede på tilfredsstillende ferritinnivå. Vi skal ikke måle ferritin hos disse giverne, heller ikke ved første gangs givning.

 

Hvis vi mottar henvisning/epikrise før giver har meldt seg hos oss: Vi må anta at behandler har snakket med personen om å bli blodgiver, og at hen dermed har samtykket til registrering. Opprett giver i ProSang og send papirer til tapperomslege for vurdering. Når giver henvender seg gis time til nyregistrering.

 

Ved første oppmøte i blodbanken

  1. Spør om giver kjenner innholdet i informasjonsskrivet. Hvis nei, gi skrivet til giver og be giver lese.
  2. Noter i ProSang hvor (av hvem) giver følges opp for sin Hemokromatose, samt ca dato for siste kontroll.
  3. Hvis giver har med skriv fra egen lege, ta kopi som merkes med strekkode for fødselsnummer og legg til arkivering.
  4. Spør om tidspunkt for forrige tapping på annet sted. Giver må bekrefte at ferritinnivå nå er tilfredsstillende.
  5. Minn om at blodgivning i blodbanken skal være for å hjelpe pasientene, ikke først og fremst for å redusere eget ferritinnivå.
  6. Gjennomfør ellers intervju til nyregistrering på vanlig måte.
  7. Hvis all nødvendig informasjon fra giver og behandlende lege foreligger, kan giver godkjennes av bioingeniør/sykepleier som utfører intervju. Dersom giver godkjennes; gi time til første blodgivning så snart som mulig (gjerne 4-6 uker om mulig).
    • Giver som nylig er tappet (siste måned) hos egen lege kan godkjennes som vanlig, i og med at det vil gå noen uker mellom nyregistering og første tapping (så lenge det ikke er videre planer for tapping hos egen lege).

 

Ved oppmøte til ordinær blodgivning:

  1. Sjekk dato i ProSang for siste kontroll hos behandlende lege. Hvis mer enn ett år siden, etterspør ny oppfølgingstime. Dersom giver allerede har avtale er blodgivning idag ok. Oppdater tekst i ProSang om siste kontroll.
    • Giver som ikke lenger går til jevnlige kontroller må få en påminnelse om dette. De kan gi blod idag så fremt de ellers oppfyller kravene til blodgivning, men informeres om at videre givning forutsetter årlig oppfølging hos egen lege. Gi eventuelt infoskriv på ny.
  2. Hvis giver opplyser om tapping annet sted enn Blodbanken i Oslo siden sist; minn om at det skal gå 3 måneder mellom hver tapping. Spør om videre tapping annet sted er planlagt, og evt hvorfor.
    • Ved planlagt ny nedtapping skal giver ha karantene fra blodbanken til dette er avsluttet. Dokumentér i ProSang.
    • Dersom det ikke skal tappes videre annet sted kan giver gi blod idag så lenge det har gått minst 10 uker siden sist.

 

Givere som er godkjent tidligere (før 2017):

Givere som er godkjent av blodbanklege tidligere skal bare revurderes av lege dersom det er medisinske grunner til det, f.eks. Hb under tappegrensen eller opplysninger om endringer i givers helseforhold etter at vurdering ble gjort. Husk å formidle til legen hva som er godkjent tidligere.