Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Protein i urin (stiks)

Sist oppdatert: 10.10.2024
Forfattere: Ragnhild Heier Skauby, Anne Cecilie K. Larstorp
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.4
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Rutinetest ved utredning av nyre- og urinveislidelser, og som ledd i diabeteskontroll.

Rekvirering 

Bestilles fortrinnsvis elektronisk.

Ved behov for papirrekvisisjon, se Rekvisisjoner, medisinsk biokjemi

Prøvemateriale 

Urin, 10 mL

Se oversikt over Urinbeholdere

Prøvetaking og prøvebehandling 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

10 mL frisk og velblandet urin, fortrinnsvis midtstråleprøve av morgenurin. Samles i en ren og tørr beholder fri for rengjøringsmidler. Urinen skal ikke sentrifugeres. Veiledning til korrekt urinprøvetagning finner du her

Oppbevaring og forsendelse 

Holdbarhet

  • Prøven bør undersøkes straks, men hvis det ikke er mulig, må urinen beskyttes mot lys og umiddelbart settes i kjøleskap
  • 2-4 timer ved 4ºC.
  • Prøven skal ha romtemperatur på analysetidspunktet.

Utførende laboratorium 

  • Daglig, ev. som ø-hjelp
  • Avdeling for medisinsk biokjemi: Aker, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål

Forventet svartid 

Innen 2 timer

Undersøkelsesprinsipp 

Halvautomatisk teststrimmelmetode som bygger på prinsippet om pH-indikatorers proteinfeil: indikatorene skifter farge når protein tilsettes en bufferløsning med konstant pH‐verdi. Den brukte indikator er særlig følsom for albumin, som gir fargeforandring fra gul (negativ) via gulgrønn, grønn til grønnblå. Reaksjonen avleses reflektrometrisk ved 620 nm.

Bakgrunn 

Utskilt mengde proteiner i urinen skal normalt ikke overstige 150-200 mg/døgn. Urinstiksene er spesielt følsomme for albumin, mens andre proteiner indikeres med mindre følsomhet. Det betyr at det er mulig å ha en viss grad av proteinuri, f.eks Bence Jones' proteinuri, uten at det gir utslag på urinstiksen. Urinstiks er en semikvantitativ test, og viser fargeomslag avhengig av mengden protein til stede. Vanlige urinstiks er ofte ikke sensitive nok til å påvise lavgradig albuminuri (30-300 mg/døgn).

Tolkning 

De forskjellige urinstiksene har ulik følsomhet for protein. Man må derfor kjenne hvilken stiks laboratoriet anvender, se Urinstiks, tolkning. Positivt resultat graderes fra 1+ til 4+.

 

Positiv test sees ved en rekke tilstander, som kan klassifiseres i tre grupper: prerenale (feber, hjertesvikt, nyrevenetrombose, ortostatisk proteinuri), renale (en lang rekke nyresykdommer) og postrenale (for eksempel urinveisinfeksjoner og blødninger i urinveiene).

 

Feilkilder: protein-konsentrasjonen vil øke i løpet av dagen avhengig av fysisk aktivitet. Testen bør derfor tas i morgenurin. Rester av desinfeksjonsmidler med kvartærnære ammoniumgrupper eller klorhexidin i prøvebeholderen kan gi falskt positivt resultat. Det samme kan man se i en sterkt alkalisk urin, for eksempel ved mikrobiell spaltning av urea til ammoniakk. Synlig blod i urinen kan også gi falsk forhøyet resultat på protein.

Referanseområde 

Negativ eller spor (i morgenurin er albumin normalt til stede i små mengder (≤25 mg/L))

Måleusikkerhet 

Alle oppegående personer får normalt økende mengder albumin og protein i urinen utover dagen, «ortostatisk proteinuri». Derfor bør fortrinnsvis morgenurin undersøkes, alternativt må ortostatisk proteinuri alltid tas med ved tolkningen av positiv test.

Akkreditering 

Ikke akkreditert

Referanser 

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send