Femurskaftfrakturer utgjør omtrent 2 % av alle barnefrakturer og oppstår hyppigst hos barn mellom 2-4 år og i ungdomsårene. Frakturer hos ikke-gående barn er i rundt 80 % av tilfellene relatert til barnemishandling, en andel som synker til omtrent 30 % for barn som kan gå.
Skademekanisme
Femurskaftfrakturer kan skyldes:
Ved høyenergiskader bør pasienten vurderes etter ATLS-prinsipper. Typiske kliniske tegn er smerte, hevelse og manglende evne til å bære vekt på det skadde benet. Kompartmentsyndrom og hypotensjon forekommer sjeldent, men bør utelukkes.
Femurskaftfrakturer klassifiseres både deskriptivt og anatomisk:
Behandlingsvalg er aldersavhengig, og det er betydelig overlapp mellom gruppene, avhengig av barnets vekt og frakturtype.
Barn under 4 år
Gipsen skal gå ned til kneet på frisk side og ut til tærne på frakturert side.
Lukket reposisjon og gipsing med spica gips kan gi utmerkede resultater. Legger man gipsen godt vil barnet ha det komfortabelt, og stell og bleieskift fungerer godt om man lager godt rom for bleien, osv.
Barn 4-9 år
Barn 10-14 år
Distal femurfraktur - AAOS’ anbefalinger
Reponeringskriterier
Ved reposisjon er det viktig å vurdere følgende akseptable kriterier:
Røntgen kontroll planlegges ut i fra barnets alder og grad av stabilitet som man oppnår med behandlingsmetoden. Plaster- og Weberstrekk bør ha ukentlige kontroller under behandling. Ved anleggelse av Spica gips opptil 2-3 uker er det ikke behov for mellomkontroll.
Avsluttende kontroll med røntgen. Disse bruddene følges opp med røntgen 1 år etter skade.
Femurskaftfrakturer kan gi følgende komplikasjoner: