Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Prosigna-test

Sist oppdatert: 04.02.2024
Forfattere: Geir Kongelf, Inger Andrea Nesbø Goa
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 1.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Prosigna molekylær ekspresjonsanalyse skal utføres på operasjonspreparat av alle invasive brystcancere iht. følgende kriterier:

  • Primært operert før adjuvant terapi (dvs. ikke neoadjuvant preparater)
  • Hormonreseptor-positiv, HER-2-negativ
  • T1-2, N0 eller Nmi
  • Tumorområde > 4 mm2. Vurdering av egnethet er også avhengig av tumorcelletetthet.

Rekvirering 

Fremgangsmåte internt:

A: Patolog på Ullevål

  1. Fyll ut forsendelsesskjema for Prosigna. Legg det aktuelle tumorsnittet sammen med skjema hos kontoret. Hvis invasivt og in situ karsinom ikke lar seg skille morfologisk, legg også ved immunhistokjemisk undersøkelse mot myoepitelmarkører.

B: Kontor/Hist lab Ullevål

  1. Kontoret finner fram vevsblokken, og legger dette klart i egen Prosigna-hylle på kontoret. Lab skjærer det nødvendige antall 10 µm tykke snitt til Prosigna (ufarget).
  2. Snittene og HE-snittet sendes til Enhet for solide svulster, Radiumhospitalet.

 

Fremgangsmåte eksternt:

Rekvirent fyller ut det rekvisisjonsskjemaet til Enhet for solide svulster. I tillegg må en patolog fylle ut forsendelsesskjema for Prosigna. Skjemaene sendes til oss sammen med preparat, HE-snitt, evt. IHC-snitt og biopsisvar.

 

Prøvemateriale 

  • Formalinfiksert, parafininnstøpt (FFPE) vev med mest tumor og høyest grad/mitosefrekvens velges.
  • Ved multifokal tumor velg største tumorfokus med høyest grad/mitosefrekvens. Hvis forskjellige histologiske typer, utfør Prosigna på begge foci.
  • Prosignatest utføres på RNA som er isolert fra FFPE brystvev som er diagnostisert som invasivt brystkarsinom.

Forventet svartid 

Forventet svartid er innen 15 virkedager.

Undersøkelsesprinsipp 

Prosigna® Breast Cancer Prognostic Gene Signature Assay er en in vitro diagnostisk test som bruker genuttrykkprofilen til celler fra brystkreftvev til å få informasjon om pasientens risiko for tilbakefall. Testen ser på aktiviteten til 50 gener (PAM50) ved å bruke RNA isolert fra FFPE brystkreftvev. Genuttrykkdataene, sammen med kliniske variabler, klassifiserer brystkrefttypen i de molekylære undergruppene; Luminal A, Luminal B, Her2-enriched eller Basal-like.

 

Ved hjelp av en beregningsmodell angis «Risk of Recurrence-score» (ROR-score) som er et tall fra 1-100. ROR-score er et estimat på pasientens risiko for tilbakefall, som har sammenheng med sannsynligheten for fjernmetastase innen 10 år. Svarrapporten rapporterer en risikokategori (low, intermediate, eller high) basert på både ROR-scoren og lymfeknutestatus.

 

Ved å kategorisere kreftpasientene basert på molekylære undergrupper og ROR score kan pasienten få en mer persontilpasset behandling. Prosigna-test gjør det mulig å finne de pasientene som mest sannsynlig ikke trenger aggressiv kreftbehandling. På den måten kan Prosigna bidra til å redusere overbehandling av pasienter.

 

Prosignatesten utføres på NanoString nCounter® Dx Analysis System.

Nanostring nCounter Dx Analysis system gir en direkte, multiplekset måling av genuttrykk gjennom en digital avlesning av den relative mengden mRNA transkript gjennom de følgende steg:

  1. Hybridisering av RNA til fluoriserende reporter prober og capture prober.
  2. Rensing av target/probe-komplekset ved bruk av nCounter Prep plater som inneholder reagenser som er nødvendig for post-hybridiseringsprosessen og immobilisering over til nCounter cartridge på nCounter prep station.
  3. Analyse av nCounter Cartridge på nCounter digital analyzer for å gi test resultater.

Svar 

Testen gir ut en ferdig svarrapport som angir molekylær undergruppe, ROR-score og risikoklassifikasjon.

Tolkning 

Testen gir ut en ferdig svarrapport som angir molekylær undergruppe, ROR-score og risikoklassifikasjon.

Måleusikkerhet 

Det er svært viktig at det kun ekstraheres fra tumorvev da det vil ha stor innvirkning på resultatet om det inkluderes noe normalvev.

 

I tillegg er det viktig at riktige kliniske variabler er oppgitt siden disse bidrar til å klassifisere brystkrefttypen i de molekylære undergruppene, samt at påvirker ROR-score.

Nyttige lenker 

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send