Øre-Nese-Hals Dagkirurgisk Eining (= ØNH DKE eller "ØNH poliklinikken") ligger i 2. etasje helt nord i Sentralblokken. Hvis du ikke finner veien: Spør i ekspedisjonen i ØNH poliklinikk som er en stor rød iøyenfallende ekspedisjon.
ØNH DKE består av to operasjonsstuer og en postoperativ enhet
Inngrep
Adenotomi, tonsillektomi, microlaryngoskopi, myringoplastikk, stapedektomi, parotidektomi, div. nese-, gane- og bihulekirurgi.
Pasientkriterier
Generelt aksepteres ikke ved ØNH-poliklinikk:
Henvisende leger skal sørge for at oppdaterte opplysninger foreligger i DIPS. Opplysninger som er "godkjent" er:
Ved tvil om pasienten er egnet til operasjon i narkose på ØNH-DKE kan det sendes tilsynsforespørsel i DIPS til SO Hau KSK Utpost, eller man kan kontakte ansvarlig overlege på Utpost på calling 93-2440, alternativt anestesilegen som den dagen er på ØNH-DKE. Anestesilege tar stilling til eventuell ytterligere utredning og gir tilbakemelding til operatør. Operatør har ansvar for å iverksette ønskede tiltak.
Hvor gamle kan opplysningene være?
Hovedregelen er at hos ellers friske pasienter (det er de aller fleste på ØNH-DKE) skal opplysningene ikke være eldre enn 6 måneder. Ellers gjelder det samme som inne på SOP; 3 måneder. Fom 2023 har det blitt svært lange ventelister på tonsillektomi i Helse Bergen. Dette medfører at enkelte av pasientene ble henvist til ØNH DKE for ca ett år siden. Dette er ofte unge friske pasienter som ikke har kontakt med spesialisthelsetjenesten mellom henvisningen og operasjonsdagen. I slike tilfeller kan vi fylle ut orbitskjemaet med de gamle opplysningene vi har og la anestesiskjemaet forbli "gult". På operasjonsdagen må anestesilegen klarere pasienten og "grønne" skjemaet. Dersom det da fremkommer endringer i pasientens helsetilstand som tilsier at pasienten ikke kan opereres dagkirurgisk må pasienten strykes fra operasjonsprogrammet.
Pasienter med insulinkrevende diabetes skal i utgangspunktet innlegges pre-operativt. Det har imidlertid kommet mange nye typer blodsukkermålere og mange pasienter har god kontroll på blodsukkeret også ved fasting slik at det kan vurderes individuelt om pasienten trenger innleggelse eller kan komme fastende på operasjonsdagen.
Luftveisinfeksjoner
Svært mange pasienter på ØNH-DKE er ofte plaget med ØLI. Pasienter bør strykes ved feber/produktiv hoste/slimlyder ved stetoskopi. Ellers gjøres det en individuell vurdering av pasientene dersom de har hatt luftveisinfeksjon siste uken før planlagt operasjon i narkose.
Previsitt
Anestesilegen som er på ØNH-DKE skal alltid gjøre en "papir" previsitt til pasientene som står på operasjonsprogrammet til neste operasjonsdag på ØNH DKE. Husk at det iblant kan være lenge til: For eksempel over påske, helligdager etc. Pasientene vurderes helst før kl. 12. Operasjonsprogrammet på DKE er enormt dynamisk, mange pasienter som melder seg syk dagen før eller ikke ønsker å komme av andre årsaker. Innimellom må vi også stryke pasienter av anestesimessige årsaker. Er vi tidlig ute med å gi beskjed (som gis til ansvarlig operasjonssykepleier), har personale på ØNH-DKE tid på seg å gjøre evt. endringer på programmet eller finne alternative pasienter slik at kapasiteten blir utnyttet maksimalt.
Blodprøver
Fastende blodsukker skal foreligge hos diabetespasienter. Na, K og kreatinin skal foreligge hos diuretika behandlede pasienter og diabetespasienter. Andre blodprøver rekvireres på indikasjon.
Hb, blodtype og antistoffscreening trenger ikke foreligge før tonsillektomi på pasienter i ASA klasse 1 og 2, dvs. den gruppe tons-pasienter som opereres på ØNH/DKE. Man skal imidlertid ha lav terskel for bestilling av blodtyping og screening når blødning av betydning foreligger.
EKG
Alle pasienter >60 år, ved kardiopulmonal sykdom, karsykdom, tromboembolisme og diabetes mellitus.
Kardiologisk tilsyn
Individuell vurdering. Merk at hvis pasienter med hjertesykdom skal opereres på ØNH DKE skal dette være stabil hjertesykdom innen ASA klasse II.
INNLEDNING
To anestesisykepleiere kan innlede anestesi på pasienter >12 år i ASA gruppe 1 og 2 uten anestesilege tilstede. Forutsetningen for dette er at anestesilegen har hilst på og vurdert pasienten og selv befinne seg i umiddelbar nærhet, dvs. på poliklinikkens område.
DE ENKELTE INNGREP
Inngrep som ikke omtales spesifikt (uvulaplastikk, div. nese- og bihulekirurgi, mindre inngrep på leppe og tunge, fjerning av fremmedlegemer, audiometri i narkose) følger stort sett samme retningslinjer som de øvrige. Detaljerte beskrivelser av prosedyrer for alle inngrep henger på veggen ved ØNH-DKE.
Adenotomi og Tonsillektomi:
Premedikasjon som angitt over.
Preformert tube og svelgtampong
TIVA/TCI + morfin eller fentanyl ved avslutning av kirurgi.
Ved større blødning under inngrepet: Ha tett dialog med kirurg. Estimer blødningsmengde fra sug og kompresser. Etabler ekstra iv tilganger. Blodprøve til typing+screening (vær obs på at unge pasienter ofte ikke er blodtypet tidligere i livet, og at blodbanken derfor trenger to prøveglass; ett til typing og ett til screening). Gi blod ved behov. Cyklokapron og calcium på indikasjon. Hold pas varm. Mot slutten av inngrepet: Tenk fremover, stor sannsynlighet for reblødning? Observasjon på hovedpostop istedenfor ØNH DKE? Pas forblir inneliggende.
Tonsillektomi reblødning:
Det hender at pasienter på postop starter å blø igjen, og at de må tas inn igjen på operasjonsstuen.
Å bedøve disse pasientene kan være en risikofylt prosedyre. Kontakt seksjonsansvarlig overlege. Hvordan var luftveien ved primæroperasjonen? Lav terskel for å be om bistand fra hode-hals-anestesilege tlf 93-2235/97-0605. Dersom det er opplagt at dette blir en vanskelig luftvei må man vurdere å gå umiddelbart til SOP (hvis det er ledig stue), eller luftveiskompetansen fra SOP med både anestesilege, sykepleier med utstyr må komme opp og bistå fra ØNH DKE. Viktig at kirurg er erfaren, og at man har trachberedskap.
Kirurg skal være tilstede ved innledning og følgende utstyr tilgjengelig: 2 velfungerende sug, 2 ekstra laryngoskopblader (blod på laryngoskopbladet gir dårlig lys), flere tuber i aktuell størrelse med mandreng, minst 2 gode venøse tilganger. Videolaryngoskop på stue, men obs at det kan fort dekkes til av blod. Anestesi: Snøggtubing (ev. med ketamin). Luftvei: Vær forberedt på intubasjonsproblemer pga. blødning, koagler og ødem i øvre luftveier. Det er økt aspirasjonsfare pga. blod i ventrikkelen.
Etter intubasjon tømmes ventrikkelen, og sug gjennom tuben ved mistanke om aspirasjon. Før ekstubasjon tømmes ventrikkelen (ingen garanti for tom ventrikkel), pas. legges i sideleie og vekkes før tuben trekkes.
Auris alatae:
Premedikasjon paracet og dexametason som angitt over.
Preformert tube og svelgtampong
TIVA/TCI
Operasjon for auris alatae gir lett kvalme. Gi Ondansetron 0,1 mg/kg (maks. 4 mg) 20 min før anestesiavslutning.
Microlaryngoskopi
FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery):
Premedikasjon som angitt over
Preformert tube og svelgtampong
TIVA/TCI
Rhino-/septumplastikk
Anestesi: tiva/Lokal. Obs BT-stigning dersom operatør setter 0,4 g kokain og tetrakain med adrenalin, ev. lidokain med adrenalin. Luftvei: Oral tube, legg ned svelgtampong. Spesielle forhold: Ved septumplastikk tamponeres begge nesebor. For å forebygge kvelningsfornemmelser ved forsøk på nesepusting postoperativt, må pas. informeres om dette preoperativt.
Standard monitorering med EKG, non-invasiv BT-måling, kapnografi og Pulsoksymetri. Temperatur måles ved lengre inngrep ( >2 timer), aktiv varming. Blærescanning før oppvåkning ved inngrep >2 timer, kateter ved inngrep >4timer
Postoperativ behandling/utskrivningskriterier
Overvåkningstid: normalt 2 timer for intuberte pas., for øvrig 1 time.
Anestesilege kan beslutte kortere overvåkningstid etter individuell vurdering dersom pasienten er sirkulatorisk og respiratorisk stabil, våken og helt ubesværet. Se for øvrig under for tonsillektomerte pasienter.
ALLE pasienter skal skrives ut av anestesilege, fortrinnsvis etter vanlig visitt.
Våkne og ubesværete pasienter kan ved behov utskrives av sykepleier ved Oppvåkningen etter telefonisk avtale med anestesilege.
Tonsillektomerte pasienter skrives ut til ØNH-sengepost/barnekirurgen etter to timer og observeres ytterligere to timer der før hjemreise. De skal ha maks 45 minutter fergefri reisevei fra hjemmet, alternativet er overnatting på pasienthotellet.
Anestesilegen skal påføre planlagt smerte-, kvalme- og væskebehandling til bruk på posten! Bruk behovet for smertestillende fra den umiddelbart postoperative fasen som guide til dosering på post. Kirurg har ansvar for å skrive ut resept på smertestillende medikamenter til bruk hjemme.
All medikamentell behandling og væskebehandling skal være ordinert av lege.
Før utskrivning til hjemmet skal pas. være sirkulatorisk og respiratorisk stabil, kunne stå på beina og ikke ha behov for intravenøs smerte- og/eller kvalmestillende behandling.
ØNH-avdelingen har ansvar for å vurdere/planlegge hvilke pasienter som må ha overnatting nær sykehuset på grunn av lang reisevei hjem. Pasienter som reiser ut samme dag, skal ha følge og dessuten ha en voksen person hos seg til neste dag.
Pasienter som er operert i lokalanestesi overvåkes i utgangspunktet i 2 timer. Dersom disse ikke har fått kokain eller sedative midler kan overvåkningstiden reduseres ned til minimum 1 time etter individuell vurdering ved ØNH-lege.