Hos en kritisk syk gravid kvinne veier maternelle hensyn tyngst ved valg av sedasjonsregime.
Av hensyn til fosteret er det ønskelig å minimere eksponeringen, men kun dersom det ikke medfører økt risiko for den gravide pasienten.
Det er ukjent hvilket sedasjonsregime som er best for gravide intensivpasienter. Anbefalingene er basert på forfatternes kliniske erfaring og tolkning av eksiterende litteratur (kasuistikker, eksponeringsregistre, dyreforsøk, og oversiktsartikler).
Behov for innleggelse på intensivavdeling forekommer hos 0.7–13.5 kvinner per 1000 fødsler, og av disse trenger rundt 40 % mekanisk ventilasjonsstøtte for respirasjonssvikt.1234 Behovet for langvarig sedasjon antas å være i samme størrelsesorden.
Kjente mekanismer for uteroplacentær medikamenttransport:5
Det foreligger solide data for at det er trygt å bruke flere medikamenter i listen under til operative inngrep hos gravide, men evidensgrunnlaget for sedasjon av gravide i forbindelse med intensivbehandling er begrenset til kasuistikker, ekspert uttalelser, dyreforsøk og eksponeringsregistre. Vi støtter oss til en tradisjon, der man anbefaler medikamenter til langvarig sedasjon av gravide under intensivbehandling som har vært i utstrakt bruk over lang tid.
Det oppstår regelmessig polyhydramnion ved langvarig sedasjon av gravide, da fosteret også sederes og dermed slutter å svelge fostervann. Vi anbefaler derfor tilsyn av obstetriker og vurdering av fosteret med ultralyd minst 2 ganger i uken og ved endringer av Doppler fosterlyd, så lenge den gravide er sedert (Ref. Hemodynamisk monitorering av obstetriske pasienter under intensivbehandling).
Mange svangerskaps-fysiologiske endringer har betydning for medikament dosering: økt blodvolum, redusert albumin- og alfa-1 syreglykoprotein nivå, økt renal utskillelse (GFR returnerer til baseline først ca. 3 mnd. postpartum), endret Cytochrom P-450 og UDP glucuronlyltransferase aktivitet (den kan være enten økt eller redusert, avhengig av medikamentet.6
Postpartum kan medikamentene listet under brukes på samme indikasjon som hos ikke-gravide, men svangerskapets farmakokinetiske endringer kan vedvare i mange dager etter forløsning, slik at doseringen må tilpasses. Eventuelle effekter på uterus-kontraktilitet bør også tas med i vurderingen.