Prehabilitering innebærer en intervensjon i tiden fra diagnose til operasjon med hensikt å øke pasientens funksjonelle kapasitet for å være bedre rustet til å tåle det kirurgiske inngrepet. Kunnskapsgrunnlaget for effekten av prehabilitering er foreløpig begrenset hos eldre, men stadig flere studier viser effekt av prehabilitering og denne tilnærmingen anbefales derfor for å øke funksjonell kapasitet preoperativt1. De fleste studier av prehabilitering innen onkologi er fra kirurgisk behandling av kolorektalkreft.
Prehabilteriteringen bør være multimodal og bestå av fysisk aktivitet (styrketrening og aerob trening), ernæringsintervensjon, optimalisering av komorbiditet, gjennomgang av medikamenter, røykestopp og psykososial oppfølging.
Figur 1. Prehabilitering
Dersom det ikke er tungtveiende grunner for at snarlig kirurgi må prioriteres (eksempelvis anemiserende blødning, stenoserende tumor eller intraktable smerter), bør man vurdere å utsette operasjon utover pakkeforløpsfristen hos eldre pasienter for å gjennomføre prehabilitering2. Unntak vil være pasienter i en åpenbar palliativ situasjon, samt pasienter med nedsatt kognitiv funksjon, manglende motivasjon og funksjonsnedsettelser som vanskeliggjør trening.
Det kan være praktisk utfordrende å gjennomføre god prehabilitering uten et dedikert team i felles lokaler, men her følger forslag til gjennomføring:
Fysisk aktivitet
Ernæring
Røykestopp
Geriatrisk vurdering og oppfølging (Vurdering og oppfølging, Tabell 1)
Psykososial oppfølging