Vi anbefaler rask intervensjon, tilkall hjelp inkl. anestesi, gi sjokkbehandling. Vurder atropin ved bradykardi. Start med væskeresusitering. Seponer oksytocin, prøv å reponere. Kan lykkes hvis tilstanden nettopp er inntrådt.
Vi anbefaler å la placenta være på plass til etter reponering hvis den er festet. Er den delvis løs foreslås å fjerne den, men ikke mot motstand.
Vi anbefaler bruk av nitroglycerin eller annen uterusrelaksant ved reponeringen, dersom reponering ikke lykkes etter forsøk med nitroglycering umiddelbart overflytting til operasjon for reponering i narkose.
Vi anbefaler kirurgisk intervensjon hvis ikke manuell reponering lykkes. Sjelden nødvendig ved akutt inversjon.
Vi anbefaler at når sjokk er kontrollert og pasienten i dyp nok anestesi, bruk tid med jevnt trykk for å reponere, det vil si med en hånd mot inversjonen i vagina eller cervix og en hånd på abdomen som mothold.
Vi anbefaler ultralydkontroller for å sikre vellykket reponering, gjentas det første døgnet.
Vi anbefaler oksytocindrypp kontinuerlig i et døgn etter vellykket intervensjon.
Fundus uteri vrenges ned i endometriehulen slik at livmoren helt eller delvis får innsiden ut. Kan skje ved både vaginal fødsel og keisersnitt. Kapittelet tar for seg den akutte inversjon ( > 80 % av tilfeller):
Forekomst av uterusinversjon er sjeldent, 0,5 - 3 tilfeller per 10.000 forløsninger.
Usikkert etiologi, historisk anså man kombinasjon av Credés håndgrep og traksjon på navlensnor, særlig i kombinasjon med atoni som årsak, men nyere studier viser at det bare er usikker sammenheng mellom håndtering av fødselens 3. stadium og forekomst av uterusinversjon.
Se litteratur for nærmere beskrivelser: