Vurderinger ved behov for anestesi til operativt inngrep på operasjonsstuen. Ved postpartum blødning under keisersnitt i regional anestesi, se generell anestesi.
Valg av anestesimetode avhenger av1
Aspirasjonsprofylakse
Vurder før kirurgiske prosedyrer: antacider, H2-blokkere og/eller metoklopramid.
Regional anestesi (RA)
Kan være egnet til pasienter som er hemodynamisk stabile og uten tegn til koagulopati eller annen kontraindikasjon. Største faremoment er vasoplegi som følger med RA i en situasjon med økende hypovolemi ved stor eller ukontrollert blødning.2 Samarbeid med obstetriker er viktig. En dansk studie peker mot at system og tradisjon har noe å si ved bruk av RA i slike situasjoner, og erfaring med RA ved postpartumblødning (PPB) eksisterer oftere ved store sykehus.3 Stort sett er det operative inngrep som ikke behøver laparotomi (unntatt behandling ifm keisersnitt med lavt horisontalsnitt) som egner seg best til RA.
Bruk av RA ved kjent eller forventet vanskelig luftvei kan veie tungt i anestesivurderingen. Unngåelse av luftveishåndtering ved bruk av RA må alltid vurderes i lys av potensialet for å måtte konvertere til generell anestesi ved manglende kontroll ved pågående, stor, PPB.
Epidural anestesi
Ved manuell placentauthenting eller fjerning av placentarester foreslås lidokain 20mg/ml (2%) eller kloroprokain 30mg/ml (3%), veiledende 10 - 15 ml.
Ved suturering av dype rifter kan epidural påfyll gi for dårlig sakral dekning. Dersom perineal analgesi har vært tilstede, kan forslagsvis lidokain 20mg/ml (2%) eller kloroprokain 30mg/ml (3%) 8- 15 ml benyttes. Ved tvil, anbefales spinal anestesi
Spinal anestesi
Generell anestesi (GA)
Induksjonsmiddel
Valg av induksjonsmiddel avhenger av hemodynamisk status hos kvinnen, og dens respons på tiltak rettet mot mekanisk reduksjon av blødningsmengde og volumresuscitering.
Ved vedvarende hemodynamisk ustabilitet tross pågående ekstern aortakompresjon
Ved hemodynamisk stabilitet
Vedlikeholdsanestesi
Ved bruk av ketamin vedlikehold, vurder bruk av midazolam som tiltak å redusere psykotropisk bivirkninger, og at til enhver tid, man vurderer om tilstrekkelig hemodynamisk stabilitet har blitt oppnådd slik at erstatning med propofol, eventuelt sevofluran, kan benyttes slik at risiko for awareness reduseres.
I dagene etter postpartum blødning er det vanlig at mor, og eventuelt hennes partner, få samtale med gynekolog for å gjennomgå forløpet. Dersom mor har fått generell anestesi med ketamin, kan det være at samtale med anestesilegen i tillegg kan hjelpe å redusere psykiske problemer postpartum i tillfeller hvor mor har opplevd psykotropiske bivirkninger av dette medikamentet.