Capitellumfraktur hos barn er en sjelden, intraartikulær fraktur som oftest forekommer hos barn over 12 år. Skaden kan være assosiert med andre frakturer, som proximale radiusfrakturer. Frakturfragmentet inkluderer vanligvis både leddflaten til capitellum og den ufullstendig ossifiserte delen av laterale kondyl.
Pasientene opplever vanligvis begrenset smerte og minimal hevelse, men det kan være betydelig bevegelsesbegrensning, spesielt i supinasjon og pronasjon. Ved større dislokasjon kan pasientene ha økt smerte, og det kan være vanskelig å vurdere albuens funksjon på grunn av begrenset bevegelse.
Primær bildediagnostikk innebærer røntgen i front-, side- og skråplan av både den skadde og den friske siden for sammenligning. Siden capitellum hos barn kan være ufullstendig forbenet, kan frakturen være vanskelig å identifisere på røntgen. MR er derfor nyttig ved mistanke om skade, særlig for å vurdere skader på bruskoverflaten og kartlegge eventuelle tilleggsfrakturer.
Bryan-Morrey-klassifikasjonen brukes ofte for å kategorisere frakturer av capitellum.
Behandlingen avhenger av graden av dislokasjon og størrelsen på fragmentet:
Etter operativ behandling immobiliseres albuen i 2-4 uker, vanligvis i hyperfleksjon, for å optimalisere tilheling. Deretter startes gradvis bevegelsestrening for å gjenopprette funksjonen.
Vanligste komplikasjoner inkluderer: