Anti-Xa-aktivitet (LMWH), P

Sist oppdatert: 24.06.2025
Utgiver: Godkjent av: SØ
Versjon: 2.0
Forfattere: Kari Wiershol, Mona Kjønigsen
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Rutinemessig monitorering av LMWH er ikke indisert. Analysering av anti-Xa-aktivitet er stort sett kun indisert ved bruk av terapeutiske doser LMWH der det er mistanke om endret biodistribusjon av LMWH; spesielt ved betydelig overvekt, graviditet, barn (spesielt premature/nyfødte) og ved nedsatt nyrefunksjon (eGFR < 30 mL/min/1.73 m2) og hos hemodialysepasienter. Bestemmelse av anti-Xa-aktivitet kan også være nyttig dersom det ikke oppnås forventet effekt av LMWH-behandling eller ved blødning under behandlingen.

Anti-Xa-aktivitet kalibrert med LMWH kan IKKE benyttes til å vurdere konsentrasjon av rivaroksaban, apixaban eller edoxaban. Prøven må da sendes OUS.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Prøven tas ca. 4 timer etter injeksjon av LMWH for bestemmelse av terapeutisk konsentrasjon. Til sammen bør minst tre injeksjoner være gitt før prøve tas til vurdering for å oppnå "steady-state." Ved spørsmål om akkumulering kan det være nyttig å ta prøve rett før ny injeksjon (trough-verdi).

 

Prøvetaking
Na-citratrør: Prøverøret fylles helt for å unngå fortynningsfeil og blandes 8-10 ggr umiddelbart etter prøvetaking.

  • Unngå langvarig stase
  • Unngå prøvetaking fra kateter/kran med heparinlås

 

Prøvebehandling

Prøverør leveres til felles prøvemottak, Senter for laboratoriemedisin umiddelbart etter prøvetaking.

 

Svartid

Prøven analyseres virkedager på dagtid. 

 

 

For Laboratoriet 

Prøvebehandling

Prøven leveres direkte til hematologi/koagulasjon.

Prøven må sentrifugeres ved 2500G i 15 min. og plasma avpippeteres innen 1 time.

Avpippetert plasma fryses dersom det ikke analyseres umiddelbart.

Prøven analyseres virkedager på dagtid. 

 

Holdbarhet

  • 2 timer ved romtemperatur
  • 2 uker ved -20°C

Bakgrunn 

Resultatet av anti-Xa-aktiviteten, kalibrert med kalibrator for lavmolekylært heparin (LMWH), er et uttrykk for den biologiske effekten av LMWH, og vurderer grad av hemming av faktor Xa under behandlingen. Det finnes ulike prinsipper for måling av anti-Xa-aktivitet (med og uten tilsetning av antitrombin). I Norge bruker de fleste laboratorier kun aktivitetsmåling uten tilsetning av antitrombin og informasjonen nedenfor er derfor basert på denne type måleprinsipp.

 

LMWH har i stor grad erstattet ufraksjonert heparin (UH) som parenteralt antikoagulasjonsmiddel fordi det i de fleste situasjoner har like god effekt og er enklere å administrere. Risikoen for heparinindusert trombocytopeni (HIT) er betydelig lavere for LMWH enn for UH. Både LMWH og UH utøver sin viktigste effekt ved at de binder til antitrombin og derved øker hemmingen av fremfor alt koagulasjonsfaktorene IIa og Xa. UH har en uforutsigbar doseeffekt og må derfor monitoreres med analysen APTT, men fordi LMWH har en mer forutsigbar doseeffekt, er det i de fleste tilfeller ikke nødvendig å monitorere behandlingen. Noen unntak finnes (se indikasjon), og i slike tilfeller kan man bruke funksjonsanalyser som måler grad av anti-Xa-hemming i plasma, da APTT ikke egner seg for monitorering av LMWH.

 

Ved vurdering av antikoagulasjonsgrad av andre faktor Xa-hemmere (UH og direkte faktor Xa-hemmere (rivaroksaban, apixaban)) kan man også benytte måling av anti-Xa-aktivitet, men da analysen sendes OUS.

Kliniske beslutningsgrenser 

Referanseområde: <0,1 IU/ml

 

Terapeutisk område:

Lavdosebehandling (profylakse): 0,2 - 0,4 IU/ml

Høydose terapeutisk behandling (3-4 timer etter injeksjon): 

  • Ved sc injeksjon x 2 daglig: 0,5 - 1,0 IU/ml
  • Ved sc injeksjon x 1 daglig: terapeutik område mer usikkert, ca 1,0 - 1,5 IU/ml
  • > 2,0 IU/ml tyder på overdosering.

Tolkning 

Resultat må tolkes ut fra indikasjon for LMWH-behandling (terapeutisk eller profylaktisk dose), tidspunkt for siste injeksjon, og om dosering blir gitt x1 eller x2 daglig.

  • Dersom prøven er tatt ca 4 timer etter LMWH-injeksjon vil et resultat over øvre terapeutiske grense tyde på overdosering.
  • Resultat under nedre terapeutiske grense tyder på underdosering.
  • Høy verdi rett før ny LMWH-injeksjon (bunnkonsentrasjon) kan tyde på akkumulering.
  • Lavere anti Xa-aktivitet enn forventet ut fra gitt dose kan tyde på redusert antitrombinaktivitet hos pasienten. Antrtrombin kan analyseres på OUS dersom man mistenker dette.

 

Tolkning for øvrig se feilkilder.

Feilkilder 

  • Hemolyse og bilirubinemi (icterus) , og overskredet holdbarhet på prøvematerialet kan påvirke prøveresultatet og gi falsk lavt resultat.
  • Lipemi kan påvirke prøveresultatet
  • Prøvetaking fra kateter/kran med heparinlås kan gi betydlig økt resultat.
  • DOAK i blodet kan gi falsk for høyt resultat.

Analysemetode 

Kolorimetrisk metode, STA-liquid Anti Xa på STA-R.

Referanser 

  • Pakningsvedlegg Sta-Lliquid Anti-Xa
  • Helse Bergen Laboratorieklinikken Haukeland Universitetsykehus

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send