Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Abscess-/pussmateriale

Dette emnet er hentet fra Mikrobiologi (NFMM)
22.02.2024Versjon 0.7

Prøvetakingsutstyr 

Sterilt prøveglass uten tilsetning
Sterilt prøveglass uten tilsetning Tilsettes minst 2 ml. prøvemateriale. Korkfarge og prøveglassfasong kan variere.
Tilsettes minst 2 ml. prøvemateriale. Korkfarge og prøveglassfasong kan variere.

Eswab med Amies flytende transportmedium
Eswab med Amies flytende transportmedium Eswab med Amies flytende transportmedium har korkfarge etter penseltype. Hvit og rosa er like med normal penselstørrelse, oransje har tynn pensel og blå har tynn og mer bevegelig pensel . Ved prøvetakning av abscess-/pussmateriale spiller det ingen rolle hvilken Eswab-prøveglass en velger.
Eswab med Amies flytende transportmedium har korkfarge etter penseltype. Hvit og rosa er like med normal penselstørrelse, oransje har tynn pensel og blå har tynn og mer bevegelig pensel . Ved prøvetakning av abscess-/pussmateriale spiller det ingen rolle hvilken Eswab-prøveglass en velger.

Anaerob blodkulturflaske
Anaerob blodkulturflaske

Prøvetaking 

For bakteriologisk dyrkning av abscess-/pussmateriale:

  • Helst aspirasjon med steril sprøyte. Luft i sprøyten bør fjernes og sprøyten lukkes forsvarlig med propp.
  • Purulent materiale inneholder reduserende substanser og er derfor i seg selv et brukbart transportmedium; hvis det oppnås rikelig prøvemateriale (2 ml eller mer), kan dette innsendes i sterilt prøveglass uten tilsetning.
  • Ved lite prøvemateriale eller lang transporttid ( >4 timer) bør aspiratet overføres til prøveglass med Amies flytende transportmedium (Eswab) for å sikre best mulig overlevelse av eventuelle anaerobe bakterier.
  • Ved spesielt viktige prøvematerialer og lang transporttid, bør noe av materiale sprøytes ned på en anaerob blodkulturflaske. Korkene "poppes" av og toppen desinfiseres med 5 mg/ml Klorhexidin før nålen med aspiratet stikkes inn.

 

Husk desinfeksjon av huden ved perkutan prøvetaking for å forhindre kontaminering med hudflora. NB! EMLA-krem eller andre lokalbedøvende midler må ikke brukes i forbindelse med bakteriologisk prøve, da det kan gi falske negative svar.

Forsendelse 

Raskest mulig transporttid til Avdeling for medisinsk mikrobiologi, Lillehammer. Dersom prøven ikke kan leveres umiddelbart til laboratoriet, bør den oppbevares i kjøleskap til forsendelse. NB! Blodkulturflaske skal ikke oppbevares i kjøleskap.

Prosedyrer fra SIHF Kvalitetsportal 

Ansatte i Sykehuset Innlandet kan også se følgende prosedyre i SIHF kvalitetsportal:

  • Prøvetaking – Sår og abscess (D29795)