Postlege øvre gastro

Sist oppdatert: 29.08.2024
Utgiver: Helse Bergen
Versjon: 0.5
Forfatter: Erica Sande Teige
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Stillingsbeskrivelse 

Stillingsbeskrivelsen inneholder generell info om problemstillinger, den praktiske delen av arbeidsdagen og arbeidsoppgaver for medisinstudenter med lisens, på avdeling for øvre gastrokirurgi.

 

Kontor: 419 («stille kontor»). Er høyre i gangen på sengepost 1 vest.

 

Datasystem: Meona og Dips. Kan også bruke Orbit (oversikt over operasjon).

 

Avdeling og grupper: Gastrokirurgisk avdeling ligger i 4. etg på nordsiden i sentralblokken på HUS. Øvre gastrokir består av rød og blå gruppe på 1 vest, og rød gruppe på 3-posten. I helgene har man rød og blå gruppe på 1V (ca 20 pasienter), i ukedagene har man enten rød eller blå på 1V, eller rød gruppe på 3-posten (ca 10 pasienter). Du vil få liste over pasientene. Grønn og gul gruppe er nedre gastrokirurgi og er på 1 nord.

 

Telefonnummer: Alle nødvendige telefonnummer kan finnes på «telefoni» på innsiden, enten “intern telefonkatalog Helse Bergen” eller “vakttelefoner, leger”.

 

Hverdag: Morgenmøte og røntgenmøte fra 07:45, på morgenmøterommet like ovenfor buffét i 4. etg.

 

Helg: Ingen morgenmøte, møter rett på post kl. 08:00. Gi beskjed til sykepleierne at du er kommet, be de hente deg på kontoret (419) når overlegen (OL) kommer. Les deg opp på pasientene.

 

Det viktigste å vite om pasienten: Innleggelsesårsak, utført kirurgi/behandling/intervensjoner, plan videre, blodprøvestatus (CRP, lpk, Hb, lever- og galleprøver, organstatus) og vitalia (og HLR-status dersom aktuelt).

 

Arbeidsoppgaver i løpet av dagen: Få oversikt over pasientene, previsitt og visitt sammen med overlege, skrive journalnotat etter visitt (noter underveis på visitt og previsitt), se over blodprøvesvar, bestille nye blodprøver til neste dag, henvise til ulike undersøkelser (CT, rtg, intervensjoner), ta blodgass, sende tilsynsforespørsel eller konferere med andre spesialister på sykehuset, skrive epikriser, ta tak i ulike problemstillinger på post, være tilgjengelig for sykepleierne.

 

Problemstillinger på 1V: er relatert til lever, galle og pankreas. Blant annet pankreatitt, pancreascancer, cholecystitt, cholangitt, levercyste, levercancer, galleveis- og leverkreft, whipples operasjon, innlagte dren i abcesser og i galleblære, etc.

 

Problemstillinger på øvre på 3-posten: er relateres til øsofagus, ventrikkel og tynntarm. Blant annet kreft i spiserør og ventrikkel, andre sykdommer i disse organene, komplikasjoner etter gastric bypass og gastric sleeve, innlagte dren, vac, etc.

 

Generelle problemstillinger: mange av pasientene har ulike grader av nyresvikt, hjertesvikt, pleuravæske og atelektase, elektrolyttforstyrrelser, ernæringsvansker, obstipasjon/diaré og infeksjoner. Hovedfokuset generelt sett er infeksjonskontroll, smertelindring, unngå kvalme og oppkast, ernæring, holde tarmen i gang, samt mobilisering. Man møter på PEG, PEJ, ernæringssonde (i ventrikkel eller duodenum), avlastningssonde i ventrikkel (forhindre kvalme og oppkast), TPN (intravenøs ernæring), abcessdren, avlastende dren for galle, innlagte interne stent, vac og pleuradren, for å nevne noe.

 

Previsitt og visitt: på hverdager like etter morgenmøtet og i helgene når overlegen kommer til avdelingen (varierer fra 08:00 til ut på formiddagen). Inkluderer sykepleiere som har ansvar for gruppen, deg og overlege.

  • Previsitt er på kontoret til gruppene. På previsitt går man gjennom status på pasientene vurderer videre tiltak. På visitt går man rundt til pasientene.
  • På previsitt/i løpet av visitten bør følgende avklares:
    • Hjemreise: avklar hvem som kan reise hjem, med videre plan på antibiotika, Fragmin, kontroller på sykehuset (blodprøve, bildeundersøkelse, poliklinisk time), resepter (utstyr eller blå resepter du ikke kan skrive?), sykemelding, oppfølging hos fastlege (blodprøver ol.) og evt. andre ting.
    • Hvilke oppgaver du skal gjøre: Avklar videre plan for pasienter, tiltak etter blodprøvesvar og andre undersøkelser. Få med deg hva du skal gjøre (feks bestille bildeundersøkelse, henvisninger, ta blodgass etc), og hva oppgaver evt overlegen gjør.
  • Etter visitt burde du forsøke å oppsummere og avklare arbeidsoppgaver og problemstillinger før overlegen forlater avdelingen. I tillegg bør det avtales når OL har mulighet til å komme på post/tilgjengelig på telefon (helst rundt lunch-tider (mellom 12-13)) for avklaring av spørsmål (det dukker alltid opp noe i løpet av dagen).

 

Ettermiddagsvisitt: Overlegen kommer opp mellom kl. 15-16 og går gjennom pasientene med spl som er på senvakt. Dersom OL kommer etter kl. 15 kan det ikke forventes at postlege tar tak i arbeid som gjenstår da. Har man selv uavklarte spørsmål kan det videreformidles til senvakten som tar det opp på ettermiddagsvisitt.

 

Tips: Spør mye, både sykepleiere og overlege. Viktig å være litt for å avklare hva du skal gjøre i løpet av dagen, samt få konkrete planer for pasienter som skrives ut – før overlegen forlater avdelingen etter visitt. Innimellom er det travelt på post og det kan virke overveldende. På dager med mange arbeidsoppgaver må man prioritere: bestille radiologiske undersøkelser eller intervensjoner, viktige henvisninger/konferering med andre spesialister, ferdigstille epikriser til pasienter som skal reise på sykehjem/hjem med hjemmesykepleie, skrive resepter til pasienter som skal reise hjem. Det er ok å ikke rekke å skrive journalnotat på alle (sykepleierne skriver også gode notat). Ikke vær redd for å ringe overlegen, men forsøk å samle opp spørsmål før du ringer. Noen ganger står de i operasjon, da kan man forsøke å ringe senere.

 

Dren: En stor andel av pasientene har innlagte dren av ulike slag. Det er ikke noe vi som medisinstudenter forventes å være veldig gode på, men det er kjekt å kunne litt om det. Forsøk å forstå hvilket dren pasienten har og hvilken farge som forventes på væsken som kommer ut. Overlege skal bestemme om det skal fjernes eller ikke.

  • PTD-dren: Perkutan transhepatisk galledrenasje. Eksternt dren gjennom huden som går til de dype gallegangene for å omdirigere gallen til å renne ut i posen. Gallefarget.
  • Galledren: eksternt dren som ligger i galleblæren. Gallefarget.
  • Abcessdren: eksternt dren som går inn i en abcess (pigtaildren), pusslignende farge.
  • Pleuradren: dren i pleurahulen ved pleuravæske, klar farge. Prosedyrer (Thoraxdren) (Traumemanual (HUS))
  • VAC: svamp med kontinuerlig negativt trykk.

 

Epikrise: Husk å kode godt. Skriv kortfattet og enkelt (husk at fastlege skal forstå), det viktigste er videre plan for pasienten, samt oppdatert medisinliste. Koordinator er ansvarlig overlege. Når du pregodkjenner vil epikrisen automatisk sendes endelig godkjenner.

 

Journalnotat: Skriv kort problemstilling, om viktige lab-funn (ofte CRP), og kommenter vitalia. Deretter beskriv klinikk, andre relevante funn, og til slutt videre plan.

 

Begrensninger som medisinstudent med lisens: Ikke lov til å skrive blå resept, sykemelding, foreskrive A-preparater. Man kan legge inn resepter i reseptformidleren og be overlegen godkjenne, samt man kan skrive sykemelding og be overlegen godkjenne.

 

Overtid og uferdige arbeidsoppgaver ved vaktslutt: Dersom postlege ser at det er uferdige oppgaver ved vaktslutt må det avtales med OL om man skal sitte overtid for arbeid med dette (for å få betalt), eller om andre (OL/LIS1/44/45-vakt) skal ta over arbeidet, evt om det kan vente til dagen etter.

 

Innkomst på post: Noen ganger kommer pasienter direkte på post uten å gå via akuttmottak. I utgangspunktet er det er LIS1 sin oppgave å ta innkomst på disse pasientene. Du som postlege kan gjøre dette selv, dersom det er tid til det.