Dysmeli betegner en gruppe medfødte tilstander hvor en eller flere deler av armer og/eller ben er underutviklet, mangler, eller viser unormale strukturer som sammenvoksninger eller ekstra fingre/tær (polydaktyli). Dysmelier varierer i alvorlighetsgrad, fra enkle anomalier til omfattende mangler og deformiteter. Tilstanden kan være tverrgående, hvor en del av en ekstremitet mangler, eller langsgående, der en eller flere beinstrukturer i en arm eller et ben er delvis til stede eller fraværende.
Typiske tilstander innen dysmeli inkluderer:
Følg lenken til TRS Sunnaas for mer informasjon: https://www.sunnaas.no/fag-og-forskning/kompetansesentre-og-tjenester/trs-kompetansesenter-for-sjeldne-diagnoser/sjeldne-diagnoser/dysmeli
Barn med dysmeli kan henvises til nærmeste dysmeli-team, dvs på OUS:
På Oslo universitetssykehus er det to tverrfaglige team for dysmeli og amputasjon på arm eller ben.
Dysmeli- og armamputasjonsteamet har spesialkompetanse på armdysmeli og ervervede armamputasjoner og er todelt; et team for barn og et for voksne (fra 14 år). Bendysmeliteamet har spesialkompetanse på bendysmeli, i dette inkludert barn med ervervede amputasjoner i ben de første leveår; teamet samarbeider nært med den Nasjonale behandlingstjenesten for medfødte bendefekter i underekstremitetene hos barn.
Teamene gir tilbud om kirurgiske vurderinger og inngrep, protesetilpasning, veiledning i bruk av protese og protesetrening, samt veiledning vedrørende aktivitet og deltagelse til pasienter, pårørende og lokalt hjelpeapparat.
Tilbudet gis til barn og voksne i et livsløpsperspektiv.
Følg lenken til Dysmeliteamet på OUS
Diagnostikken starter ofte ved ultralyd i svangerskapet, men mange tilfeller oppdages først etter fødselen. For å vurdere graden av dysmeli, benyttes ofte røntgen, MR eller CT for en detaljert vurdering av skjelettet. Bruk av klassifikasjonssystemet fra ISO (International Organization for Standardization) gir et standardisert overblikk over dysmeliens omfang, inkludert om tilstanden er tverrgående eller langsgående, og grad av involvering.
Differensialdiagnoser
Differensialdiagnoser inkluderer andre medfødte misdannelser som kan forårsake lignende symptomer, som:
Dysmeli kan klassifiseres etter flere systemer, inkludert:
Behandling av dysmeli er avhengig av symptomene og involverer ofte multidisiplinære tilnærminger, inkludert:
Etter kirurgiske inngrep følger en rehabiliteringsperiode som inkluderer fysioterapi, protesetrening og ergonomiske tiltak for å støtte optimal funksjon. Barnet vil ofte trenge tilpasset oppfølging og justeringer av proteser etter hvert som de vokser.
Mange barn med dysmeli får tilbud om oppfølging fra Dysmeliteamet på RH.
Pasienter med dysmeli følges opp gjennom hele livet, spesielt i barne- og ungdomsårene når vekst og utvikling kan påvirke funksjonaliteten. Oppfølging innebærer regelmessige konsultasjoner med et tverrfaglig dysmeliteam, inkludert ortopeder, fysioterapeuter og proteseteknikere. Teamene gir opplæring i bruk og vedlikehold av protese, og tilrettelegging for aktiviteter som fremmer selvstendighet.
Komplikasjoner kan inkludere:
Prognosen for barn med dysmeli varierer avhengig av graden av deformitet og behandlingsmulighetene. Med tilrettelagt behandling, oppfølging og tilpasninger i hverdagen, klarer de fleste barn seg godt og oppnår høy grad av funksjonalitet. Tidlig intervensjon og protesetilpasning kan fremme mobilitet og livskvalitet.
Informasjonen er blant annet hentet fra: