Sterilisering regnes som medisinske prosedyrer som tar sikte på å irreversibelt oppheve en persons forplantningsevne1. Hvis formålet ved inngrepet eller behandlingen ikke er å oppheve forplantningsevnen, regnes det ikke som sterilisering selv om reproduksjonsevnen går tapt.
Sterilisering reguleres av steriliseringsloven1. Hovedregelen er at alle som bor i Norge og som har fylt 25 år, kan bli sterilisert etter eget ønske2. Den som ønsker å bli sterilisert, må fylle ut skjemaet for begjæring om sterilisering (IS-1134)3. I dette skjemaet bekrefter pasienten at informasjon om inngrepet er gitt av lege, og legen bekrefter at informasjonen er gitt.
Spesielle forhold:
Søknaden til steriliseringsnemnda sendes av legen som kjenner pasienten best, for eksempel fastlegen. Sammen med søknaden må det foreligge undertegnet steriliseringsbegjæring, og annen nødvendig dokumentasjon for å opplyse søknaden. Alt sendes til steriliseringsnemnda, hos Statsforvalteren i det fylket søkeren om sterilisering er bosatt.
Det er utarbeidet egen sjekkliste av Helsedirektoratet som legen kan bruke før oversendelsen3.
[1]Verge for medisinske spørsmål kan være samme person som verge for andre forhold, som økonomi. Men er vergen kun oppnevnt for økonomi, må vergen få et tilleggsmandat til medisinske forhold, eller om det oppnevnes en annen verge for dette spesifikke formålet.
Nyttige informasjonssider:
Valg av tilgang og metode vurderes etter en individuell vurdering, etter at vedkommendes helsetilstand og ønsker er gjennomgått. Sterilisering kan utføres ved destruksjon eller fjerning av hele eller deler av egglederne, eller okklusjon-ligatur/klips. Prosedyren kan bli utført når som helst i løpet av menstruasjonssyklusen eller under et keisersnitt. Hvis ønskelig, kan det også utføres etter en vaginal fødsel6.
Anestesi: Regional eller generell anestesi.
Laparoskopi:
Laparotomi:
Sterilisering kan utføres samtidig med andre inngrep som krever laparotomi, f.eks keisersnitt. Det anbefales at fordeler og ulemper ved salpingektomi diskuteres med kvinnen, ved ønske om sterilisering i forbindelse med keisersnitt18. Steriliseringen utføres umiddelbart etter lukking av uterotomien og før lukking av buken.
Mini-laparotomi kan utføres hos pasienter med kontraindikasjon for laparoskopi, eller hvis det er begrenset laparoskopisk tilgang. Mini-laparotomi utføres med 2-3 cm laparotomi. Ved sterilisering bør snittet settes nær fundus, som oftest suprapubisk. Hvis det er ønskelig å gjennomføre en sterilisering rett etter en vaginal fødsel, vil snittet ligge høyere - infraumbilikalt. Reseksjon av et parti av tuben har vært vanlig i Norge (Modifisert Pomeroys teknikk)1920.
Hysteroskopi:
Sterilisering kan utføres hysteroskopisk, men implantater er ikke lenger tilgjengelig i Norge da innsetting av substanser i uterinkaviteten eller egglederne er omdiskutert21222324. Denne metoden anbefales ikke.
Metodesvikt i løpet av første år rapporteres til under < 5/1000 prosedyrer. En kumulativ 10 års risiko for graviditet 18,5/1000 prosedyrer er imidlertid rapportert. Risikoen for metodesvikt er høyest hos unge kvinner252627.
Ved graviditet etter sterilisering er det økt risiko for ektopisk graviditet2829.
Større komplikasjoner er sjeldne med alle metodene29. Mindre alvorlige komplikasjoner er imidlertid signifikant sjeldnere og operasjonstiden kortere ved laparoskopi.
Sterilisering påvirker ikke hormonproduksjonen og øker ikke hyppigheten av menstruasjonsforstyrrelser, dysmenore eller PMS3031.
Kvinner som gjennomgår sterilisering betaler forhøyet egenandel, 6.079,− kroner (september 2024), og takstkoden er B23d3233.
Det er unntak for egenandel ved én eller flere følgende punkter:
Ved medisinsk indikasjon brukes takstkode, B23i, som gir en egenandel på 75,- kroner Det er ikke anledning til å bruke takst for bandasje og bedøvelsesmiddel33. Pasienten har rett til skyssgodtgjørelse etter vanlige regler.
Etter arbeid forut av guidelinemøtet, 23.02.2025, er kapittelet vært igjennom en full revisjon. Overskriftene er behold, men alle avsnitt er oppdatert faglig og språklig, og med oppdatert referanseliste (gamle fjernet og nye lagt til). Det er lagt vekk på at kapittelet skal være noe mer praktisk å bruke, med lenker til informasjon og skjema hos Helsedirektoratet og helsenorge.no
Tidligere versjoner:
Kapittelet ble sist oppdatert ifm. full revisjon av Veileder i gynekologi 2021.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https:// www.legeforeningen.no/ foreningsledd/ fagmed/ norsk-gynekologisk-forening/ veiledere/ arkiv-utgatte-veiledere/.
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.