Ved glukosebelastning tilføres glukose til en pasient under standardiserte forhold. Glukosekonsentrasjonen i plasma måles før og etter glukoseinntaket.
Alternative analysenavn
Peroral glukosebelastning, glukosetoleransetest.
Pasientforberedelse og gjennomføring
Glukosebelastning skal gjennomføres i tråd med Noklus’ anbefaling for praktisk gjennomføring av glukosebelastning (2).
Hvis belastningen ønskes utført av laboratoriet, er timeavtale nødvendig. Undersøkelsen tar ca. 2½ time.
Testen bør utføres om morgenen, etter 10-16 timers faste. Drikke av vann er tillatt. De siste 3 døgn må pasienten ha inntatt normal kost (minimum 150 g karbohydrater per døgn), ha utvist normal fysisk aktivitet og ikke vært akutt syk. Hvis mulig bør medikamenter som påvirker glukosetoleranse seponeres før testen utføres, feks tiaziddiuretika, kortikosteroider.
Analysering
Fastende glukose og glukose etter glukosebelastning kan analyseres lokalt på pasientnært analyseinstrument eller på samarbeidende laboratorium. Pasientnære analyseinstrumenter som brukes diagnostisk, bør være anbefalt av Noklus. Det stilles imidlertid krav til analysekvalitet ikke bare for pasientnære analyseinstrumenter, men også for analyseinstrumenter på sykehuslaboratorier og private laboratorier (1–3).
Prøvetaking og prøvemateriale (2)
Det er viktig at man unngår nedbrytning av glukose in vitro (glykolyse) for å unngå falskt lave analyseresultater.
Avhengig av om prøven analyseres lokalt eller sendes til annet laboratorium, kan følgende prøvematerialer brukes:
Ved lokal analysering på pasientnært instrument kan fastende glukose måles i kapillært fullblod. I fastende tilstand er glukosekonsentrasjonen i kapillært blod omtrent lik venøst blod. Etter glukosebelastning må glukose måles i venøst EDTA- eller heparin-fullblod pga. betydelig forskjell mellom glukose i kapillært og venøst blod.
Holdbarhet
Serum er holdbart 7 døgn i kjøleskap.
Her benyttes bare beslutningsgrenser (se under Tolkning).
Diagnose (1, 3) | Plasma-glukosekonsentrasjon (mmol/L) |
Diabetes mellitus |
Venøst |
Fastende: | > 6,9 |
og/eller 2 timer etter glukosebelastning: | > 11,0 |
Nedsatt glukosetoleranse | |
2 timer etter glukosebelastning: | 7,8–11,0 |
"Impaired fasting glucose" |
|
Fastende: | 6,1–6,9 |
Svangerskapsdiabetes | |
Fastende: | 5,3–6,9 |
og/eller 2 timer etter glukosebelastning: | 9,0–11,0 |
Dersom pasienten ikke har symptomer på diabetes mellitus kreves to glukoseverdier over de diagnostiske grenser før diagnosen stilles.
Pasienter med redusert glukosetoleranse og/eller forhøyet fastende glukose har økt risiko for å utvikle type 2-diabetes. Redusert glukosetoleranse kan ellers forekomme ved tyreotoksikose, Cushings syndrom, akromegali, feokromocytom, hyperaldosteronisme og glukagonom.