Hormonanalyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2

Kromogranin A i serum

Sist oppdatert: 01.11.2023
Forfattere: Finn Erik Aas og Per Medbøe Thorsby
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: TEST 099
Versjon: 0.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Synonym 

CgA, Parathyroid secretory protein 1

Indikasjon 

Mistanke om karsinoidtumor (inkludert gastrinom og endokrin svulst i pancreas), småcellet lungecancer eller nevroblastom. Det anbefales også ved mistanke om feokromocytom, men ved slike tumores er som regel måling av Metanefrin i plasma en bedre undersøkelse.

Kontroll av pasienter med kjent karsinoidtumor, feokromocytom eller nevroblastom. Eventuelt ved kontroll av yngre pasienter som får langvarig behandling med potente hemmere av syresekresjonen (protonpumpehemmere). Brukes i utreding av Multippel endokrin neoplasi type 1 (MEN1), Von Hippel Lindau (VHL), hypoglykemi og Cushings syndrom ( hyperkortisolisme). Se Nasjoanl veileder i endokrinologi

Prøvematerialet 

1ml serum.

For utfyllendes informasjon om prøvemengde til Hormonlaboratoriets analyser, se eget skriv: Prøvetaking, oppbevaring og forsendelse.

Prøvetakingsrutiner 

Holdbarhet inntil 7 døgn i romtemperatur/kjøleskap.

GFR, estimert bør bli analysert samtidig, da nyresvikt kan påvirke resultatet, se Tolking nedenfor.

Kromogranin A-verdier kan øke under behandling med protonpumpehemmere (PPI). Det anbefales at PPI-behandling avbrytes i minst to uker før fastsettelse av CgA.

Utførende laboratorium 

Hormonlaboratoriet, Aker sykehus, OUS

Referanseområder 

Referansegrense for begge kjønn i frisk befolkning:
Aldersuavhengig: < 102 µg/L

 

Cutoff verdi for sykdom (nevro endokrin tumor -NET) er ikke endelig bestemt, svaret må tolkes med varsomhet

 

Diagnostic value of circulating chromogranin a for neuroendocrine tumors: a systematic review and meta-analysis

Bakgrunn og tolkning 

Kromogranin A er et protein som finnes i sekretoriske granula i endokrine celler, nevroendokrine celler og i nerveceller. Når disse cellene skiller ut peptidhormoner eller katekolaminer vil kromogranin A følge med. Dette danner også grunnlaget for kromogranin A som tumormarkør, men det krever en viss tumorstørrelse for at man skal kunne måle en sikker stigning i serum. Funksjonen til kromogranin A er ikke sikkert klarlagt, men det har betydning for dannelse og stabilisering av de sekretoriske granula, og det er et prohormon for dannelse av flere biologisk aktive peptider. Ulike vev bryter ned kromogranin A på ulike måter, og siden analysemetodene i varierende grad er følsomme for nedbrytningsproduktene, vil den målte konsentrasjon av kromogranin A variere med metode. Eliminasjon av kromogranin A skjer via nyrene.

 

Høye verdier: Mellom 60 og 80 % av NET-pasientene har økte S-CgA-verdier. Høye verdier kan forventes hos 80-100 % av pasienter med karsinoidtumor, 60-90 % med feokromocytom, ca. 90 % med nevroblastom, nesten alle med gastrinom, ca. 70-100 % med ikke-sekrerende øycelletumor (pancreas), 50-70 % med småcellet lungecancer, ca. 50 % med medullær tyreoideacancer, men bare hos et fåtall med hypofysetumores og insulinom.

Økt serumnivå av kromogranin A er dessuten sett hos 5-10 % av pasienter med andre kreftformer, blant annet brystkreft. Etter reseksjon av feokromocytom viser s-kromogranin A et tofasisk forløp: Først et raskt fall med en halveringstid på ca. 16 minutter, etterfulgt av et mer langsomt fall der halveringstiden er ca. 9 timer.

 

Forhøyede verdier forventes også ved nyresvikt, der den relative økningen av s-kromogranin A er større enn den relative økning av s-kreatinin. Tolking av s-CGA forutsetter kunnskap om nyrefunksjon. Pasienter med atrofisk gastritt og pasienter som behandles med protonpumpehemmer utvikler hyperplasi av de enterokromaffine celler i magesekken, noe som medfører forskjellige grader av kromogranin A-forhøyelse. Hos pasienter med uttalt hjertesvikt, hypertensjon og leversvikt kan det også være lett kromogranin A-forhøyelse.

Biologisk variasjon 

CVI: 14,8 %, CVG: 30,7 %, se Biological variation database


kromogranin A hos normale viser betydelig spontan variasjon innen korte tidsrom, slik at konsentrasjonen kan variere med en faktor på 2 fra den ene halvtimen til den neste. Derimot er det ingen vesentlig variasjon i gjennomsnittskonsentrasjonen fra døgn til døgn.

Metodens måleområde 

14-1000000 µg/L

Analysemetode 

Forbehandling

Ingen

 

Prinsipp

"Time-Resolved Amplified Cryptate Emission"(TRACE-teknologi)

 

Metode

Pasientprøven mikses med to ulike monoklonale antistoffer. Disse to antistoffene er konjugert til to ulike fluoroforer; kryptat (donor) og Alexa Fluor 647 (akseptor). Når prøven belyses med et kortvarig laser flash (337 nm) vil donor bli eksitert og sende ut et langvarig (µ-sekunder) fluoresenssignal på 620 nm, samtidig vil også akseptor stimuleres av laserlyset og avgi et kortvarig (nanosekunder) fluoresenssignal på 647 nm. Hvis det er dannet et immunokompleks av Kromogranin A og begge antistoffer vil donor og akseptor komme i tett nærhet til hverandre, og det langvarige fluoresenssignalet fra donor vil forsterke og forlenge eksitering av akseptor. Dermed vil akseptor avgi et langvarig fluoresenssignal på 647 nm (i motsetning til akseptor som ikke er i kompleks og kun blir stimulert av et kortvarig laser flash)

Siden man bruker "forsinket" måling av 647 nm vil det kun være signal generert fra akseptor i kompleks med donor og kromogranin A som måles, og signalet vil være direkte proporsjonalt med mengden Kromogranin A i prøven.

 

 

Referansepreparat:

-

 

Leverandør/instrument:

Thermo Fisher Scientific / BRAHMS KRYPTOR compact PLUS. Kit: BRAHMS CgA II Kryptor. Metoden ble tatt i bruk ved Hormonlaboratoriet i mai- 23

 

Molar masse:
48 000 g/mol

1 µg/L = 0,0204 nmol/L

 

Utføres

ca 1 gang i uken

Interferens 

Antiserum kryssreaksjon

Kryssreaktant Testet konsentrasjon Maks kryssreaktivitet
Parastatin (svin) 100 nmol/L 0,08%
Catestatin (humant) 452 nmol/L 0,15%
Pancreastatin (humant) 182 nmol/L 2,1%
Vasostatin I (humant) 9 nmol/L 6,7%
Vasostatin II C-term (humant) 15 nmol/L 1,8%
Vasostatin II (humant) 5 nmol/L 21,6%
Kromostatin (bovin) 10 nmol/L 11,0%
Kromogranin A proteinfragment 260-454 (humant) 217 nmol/L 0,19%
Kromogranin B (secretogranin 1) (humant) 72 nmol/L 1,3%
Kromogranin C (secretogranin 2) (humant) 148 nmol/L 0,72%
WE 14 (humant) 606 nmol/L 0,18%

 

Annen interferens

Hemolytiske (hemoglobin < 5000 mg/L), ikteriske (bilirubin < 500 mg/L) og lipemiske (triglyserider < 5000 mg/L) sera interfererer ikke i analysen.

Referanser 

Kilde for referansegrensen: Produsentens (Thermoscientific) pakningsvedlegg.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send