Veiledning i utarbeidelse og publisering av metodebokkapittel

Sist oppdatert: 23.04.2025
Utgiver: Revmatologisk forening
Versjon: 1.3
Forfattere: Maria Boge Lauvsnes, Eirik Klami Kristianslund, Solvor Olaisen, Marthe Thoresen Mæhlen, Carina Gøtestam Skorpen
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Sammensetning og mandat for forfattergruppen 

Fagrådet rekrutterer en førsteforfatter. Resten av forfattergruppen rekrutteres i samarbeid mellom førsteforfatter og fagrådet.

  • Forfattergruppen bør inneholde flere klinisk aktive revmatologer med interesse for tema for prosedyren
  • Norske revmatologer med forskningserfaring med den aktuelle problemstillingen bør vurderes som aktuelle forfattere
  • Minst 3 av de 4 helseregionene bør være representert.
  • En LIS bør inkluderes.
  • Det er fint med egenrekruttering av nye medlemmer ved utskiftning, ved behov kan fagrådet være behjelpelig. 


Utarbeidelse og revisjon av prosedyren ledes av førsteforfatter og gjennomføres av forfattergruppen i fellesskap. 


Forfattergruppen vil få henvendelser dersom det kommer forespørsel fra Beslutningsforum til NRF om metoderapport. Det er ønskelig at medlem av forfattergruppen utarbeider metoderapport, eller at forfattergruppen kommer med forslag om relevant ressursperson som kan spørres. 

 

Et fagrådsmedlem står som redaktør for prosedyren. Fagrådsmedlemmet har støtttefunksjon for forfattergruppen. Det innebærer blant annet å legge inn/oppdaterer prosedyrer i metodeboken, varsle avdelingsledere/avtalespesialister om nye/reviderte prosedyrer og samle høringssvar, og gi påminnelse om at det er tid for revisjon. 

Faggrunnlag for prosedyren 

Prosedyren bør ta utgangspunkt i internasjonale retningslinjer, fra f.eks. EULAR og/eller ACR, der disse finnes. Eventuelle avvik fra disse bør begrunnes. Kunnskapsgrunnlaget bak anbefalingene i prosedyrene bør komme til syne – ved henvisning til annen retningslinje, systematisk litteraturoversikt eller originallitteratur.


Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer, denne er omfattende, men kan gi nyttig bakgrunnsinformasjon: Veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer

Organisering av innhold i prosedyren 

Det er ønskelig at prosedyrene følger et standardisert oppsett i den grad det er mulig/hensiktsmessig. 


BAKGRUNN 
a. Kort beskrivelse av sykdommen 
b. Forekomst 

 

KLINIKK 
a. Symptomer 
b. Kliniske funn 

 

DIAGNOSTIKK 
a. Klassifikasjonskriterier (dersom relevant) 
b. Kliniske undersøkelser 
c. Lab.prøver (klinisk kjemi, urinprøve og immunologiske prøver) 
d. Bildediagnostikk 
e. Biopsi 
f. Eventuelt prognostiske faktorer 
g. Differensialdiagnoser 

 

MÅL FOR SYKDOMSAKTIVITET, RESPONS OG REMISJON 
(beskrive validerte sykdomskår som eksisterer for den aktuelle 
diagnose) 

 

BEHANDLING 
Spesifiser behandlingen så godt som mulig. 
Evidensbaserte behandlinger nevnes først. Angi referanser. 

 

OPPFØLGING  
Angi hvilke lab. prøver, bildediagnostikk, validerte 
sykdomskår/komposittmål og eventuelt andre undersøkelser som bør følges. Visse kliniske tegn som er viktig å fange opp? Hyppighet og varighet av oppfølging bør angis. 

 

NASJONALE KVALITETSINDIKATORER 
Forslag til kvalitetsindikatorer som sikrer etterlevelse av prosedyren. 

 

KVALITETSREGISTER 
Kvalitetsregister som pasienter bør inkluderes i

 

REFERANSER 
Referanser settes inn vha referanseversjonen fortløpende i teksten, referanseliste generes automatisk. Man bør begrense antall referanser til få, sentrale publikasjoner.

 

PASIENTINFORMASJON 
For de fleste diagnosene er det tilgjengelig pasientinformasjon i spesialisthelsetjenestens felles nettløsning (FNSP), disse tekstene er utarbeidet av ulike sykehusavdelinger. For å sikre at pasientinformasjonen på sykehusenes nettsider er oppdatert i tråd med prosedyren, er det ønskelig at forfattergruppene leser gjennom tilhørende pasientinformasjonstekst. Dersom det er innhold som ikke er i samsvar med prosedyren, eller det av andre grunner er behov for revisjon, kan de melde det inn til fagrådets kontaktperson. Fagrådsrepresentanten melder dette videre til redaktør for FNSP, Elisabeth Stakkeland

 

FRASESAMLING
Ved høring oppfordrer redaktøren i fagrådet avdelingene til å sende inn standardfraser som er relevante for kapittelet. Gode fraser som er i tråd med prosedyren kan samles i dette avsnittet slik at de avdelingene som ønsker det kan kopiere de som fellesfraser for sin avdeling.     

Metoderapport 

For hver prosedyre skal det utarbeides metoderapport. Det er tilstrekkelig å bruke «Metoderapport uten søk» i publiseringsløsningen vår.

 

Angående faglig interessekonflikt anses ikke egne publikasjoner innen tema som en faglig interessekonflikt, med mindre det er kjent faglig uenighet i det aktuelle tema.

Angående økonomisk interessekonflikt følger vi IMCJE- standard med å rapportere økonomiske interessekonflikter siste 36 mnd. Det vil vanligvis ikke være ekskluderende, med mindre det er åpenbar pågående økonomisk interessekonflikt. 

Ved tvil kan fagrådet involveres i vurderingen.

 

metoderapport uten søk.docx

Mal for utfylling av metoderapport (uten søk).pdf

Mal for utfylling av metoderapport (med søk).pdfMal for utfylling av metoderapport (med søk).pdf

Opprette/revidere prosedyre i metodeboken (for medlemmer av fagrådet) 

For å opprette, revidere og publisere prosedyrer: logg inn på redigere.metodebok.no. Pålogging krever to-faktorautorisering, for eksempel appen "Microsoft authenticator".


Til høyre på startsiden ligger boksen "Redaktørfunksjoner" der man finner veiledningsfilmer om redigering i metodeboken. På verktøylinja på toppen av sida velger man "redigere", for å komme inn i redigeringsmodus.

 

Både publiserte og upubliserte prosedyrer er synlig i redigeringsmodus, men nyopprettede prosedyrer og endringer i eksisterende prosedyrer blir først synlige utad etter publisering.

 

Som hovedregel legger fagrådskontakten (redaktøren) inn nye prosedyrer og endringer i etablerte prosedyrer, men dersom medlem av forfattergruppen ønsker å gjøre det sjøl, kan det gis forfattertilgang, se "Redaktørfunksjoner" for veiledning.  


Det beste er å lime inn ren tekst og lage formatendringene direkte i metodeboken (opprett ny versjon av innsendt prosedyre der alle formateringer skrus av i word, og bruk tilsendt dokument med formatering for å se hvordan oppsettet skal se ut.)

 

Det er bare 3 overskriftsnivå:

AVSNITTSOVERSKRIFT
Underoverskrift
Underunderoverskrift

 

Når prosedyren er klar for publisering, legger fagrådkontakten til et forord som bør inneholde:

  • tidspunkt for første publisering
  • ev. tidspunkt for siste revisjon
  • navn på fagrådsmedlem som er redaktør (inkludert kontaktinfo/e-postadresse). 

 

I høringsperioden skriver vi "prosedyren er til høring" øverst i forordet til prosedyren. 
Utfyllende bakgrunnsinformasjon er tilgjengelig i metoderapporten. 

Høring 

Alle nye og reviderte prosedyrer skal sendes til høring til alle avdelinger og avtalespesialister, de varsles via mail fra redaktøren. Vanlig høringsfrist er to måneder, men bør rundt sommeren utvides til 3 mnd for å ta høyde for sommerferien. 


Samtidig med mail til ledere/avtalespesialister, kan det informeres på facebook-gruppen til NRF om at prosedyren er sendt til høring, og at den er tilgjengelig på nett. 

 

Høringssvarene om prosedyren sendes til redaktøren. Etter fristen er utløpt samler redaktøren høringssvarene og sender det til arbeidsgruppen. Hvis det er noe prekære tilbakemeldinger som krever raske endringer, tas det fortløpende.

 

Forfattergruppen reviderer i henhold til tilbakemeldinger. Prosedyren oppdateres av redaktør, og setningen om høring fjernes fra forordet.


Innspill til relatert pasientinformasjon fra forfattergruppen eller fra avdelinger sendes til Elisabeth Stakkeland


Innsendte fraser gjennomgås av redaktør, gode fraser sendes for gjennomsyn til forfattergruppa, og legges inn under Frasesamling etterpå.

 

Forslag til mail og facebookinnlegg om nye eller reviderte metodebokkapittel.docx

Revisjon 

Forslagsvis startes revisjonsprosessen 3 år etter publikasjon. Målet er at det er klar oppdatert versjon med 4 års mellomrom. 

 

Ved vesentlige oppdateringer bør det gjøres revisjon tidligere.

Publikasjon av prosedyre (utenfor metodeboken) 

NRF er formell eier av prosedyrene. NRFs styre er prinsipielt positiv til publikasjon av prosedyrer, under visse forutsetninger: 

  1. Styret bør vurdere plan for publikasjon av prosedyrer før man starter prosessen.
  2. NRF er gjennom et nordisk samarbeid utgiver av tidsskriftet Scandinavian Journal of Rheumatology, og alle medlemmer av NRF får tilsendt hvert nummer, styret finner det derfor naturlig og ønskelig at prosedyren søkes publisert der. 
  3. En vedtatt norsk prosedyre ikke kan endres uten formell behandling (inkl. høringsrunde ved vesentlige endringer)

Hvis førsteforfatter jobber på sykehus som har avtale om open access med forlaget Taylor & Francis, vil det ikke påløpe publikasjonskostnad (APC). I motsatt fall kan NRF dekke page charges for SJR.