Tidlig mobilisering av ortopediske pasienter er viktig, og har klar sammenheng med morbiditet og mortalitet.
Mobilisering har følgende positive effekter:
De fleste pasienter på OrtoPO har ikke bevegelsesrestriksjoner som hindrer dem å snu seg på siden, sitte på sengekant eller gå med prekestol. Mange pasienter tror at detter er farlig/for tidlig, det er derfor vi som må initiere dette og hente prekestol, gi forebyggende analgetika osv. for å få til mobilisering. Gevinstene ved mobilisering er store, men ofte ikke så synlige der og da.
Mobiliseringsregime for hver enkelt pasient avgjøres av kirurg, og noteres i operasjonsbeskrivelsen. Nedenfor beskrives vanlige mobiliseringsregimer ved ulike brudd, men disse kan avvike fra kirurgens forordning.
Alle pasienter på Orto PO skal vurderes for mobilisering. Mobilisering skal nedtegnes på observasjonsarket. Mobilisering gir en god indikasjon på om smerteregimet er tilstrekkelig.
Belastningsregimer |
|
Sengeleie |
Ikke tillatt opp av sengen |
Sengeleie med WC-lov |
Sengeleie, men får komme opp på wc enten ved bruk av kykker eller kjøres i rullestol med benet holdt oppe |
Minus belaste |
Ikke sette benet i gulvet |
Fotavvikle |
Sette benet i gulvet uten belastning og ”rulle” foten som ved vanlig gange |
Avlaste/touchbelaste |
Belaste 10-15 kg. Pasienten får veiledning av fysioterapeut for å lære hvor mye 10-15 kg føles. |
Belaste til smertegrensen |
Pasienten kan belaste fullt så snart smertene tillater det |
Tømmerstokkregime |
Snu pasienten i seng som en tømmerstokk med tre personer. Skuldre og hofte holdes i rett linje/parallelt. Legg pute mellom bena. |
De fleste humerusfrakturer behandles konservativt. Operativ behandling med plate og skruer.
Smertelindring
Operasjoner som berører skulderområdet, er ofte smertefulle. Disse pasientene profiterer ofte på en interscalen- eller infraclaviculær blokade, avhengig av hvor bruddet er.
Operativ behandling med pinner og cerclage, eventuelt plate og skruer. Armen skal ikke belastes, men aktive skulder- og fingerøvelser er viktig for å opprettholde sirkulasjon og bevegelse.
Smertelindring
Disse pasientene profiterer ofte på en infraclaviculær blokade dersom medikamentell behandling ikke gir tilstrekkelig smertelindring.
Stabil fraktur indikerer konservativ behandling. Pasienten kan mobiliseres straks med kontaktbelastning. Ved operativ behandling brukes plater og skruer. Mobiliseringsrestriksjoner avgjøres av operatør – se operasjonsbeskrivelse.
Smertelindring
Har ofte en del smerter. EDA er førstevalg.
Les mer i legenes Metodebok i ortopedi
Stabile bekkenfrakturer behandles konservativt med smertestillende medikamenter og mobilisering. Ingen restriksjoner.
Ustabile bekkenfrakturer forårsakes ofte av høyenergitraumer. Operativ behandling med plater og skruer. Bevegelsesrestriksjoner før og etter operasjon er individuelle og bestemmes av operatør.
Pasienter med bekkenfraktur kan få vanlig kost. De skal ikke ha laktulose, men kan få movicol. Laktulose gir mer gassdannelse og høyere risiko for ogilvies syndrom. (Dilatasjon av Colon)
Smertelindring
Har ofte en del smerter. EDA er førstevalg.
A. Brudd i øvre femurende
Brudd i øvre femurende kan grovt sett deles inn i to grupper:
1: Fraktur colli femoris (FCF) som opereres med skruer (Olmedskruer) eller hemiprotese (kunstig leddhode og pasientens egen leddskål).
2: Per- eller subtrokantær femurfraktur (PTFF/STFF) som opereres med plate av ulike lengder og skruer (DHS).
Mobilisering
Olmedskruer og DHS kan vanligvis opp og belaste til smertegrensen første postoperative dag hvis ikke annet er bestemt av operatør.
Mobilisering av hemiprotese, se nedenfor.
Smertelindring: blokade av femoralisnerven gir ofte god smertelindring.
B. Coxartose - hofteprotese
Behandling for coxartose er totalprotese i hofte.
Pasienten mobiliseres operasjonsdagen på Orto PO hvis anledning, eller første postoperative dag, med full vektbæring om ikke operatør har bestemt annet. Postoperative restriksjoner som ved innsetting av hemiprotese.
Smertelindring
Får ofte medikamentell multimodal smertebehandling. Epidural kan vurderes. Pute under benet kan være avlastende.
C. Mobilisering av totalprotese og hemiproteser i hofte
Full belastning hvis ikke annet er bestemt av operatør. Maksimum fleksjon i hofteledd er 90 graders vinkel. Pasienten mobiliseres operasjonsdagen på Orto PO hvis anledning, eller første postoperative dag, med full vektbæring om ikke operatør har bestemt annet. Ut/inn på operert side.
Mobiliseringsrestriksjoner for hofteproteser :
På grunn av fare for at femurhodet kan luksere ut av acetabulum, har man følgende restriksjoner:
Femurfrakturer opereres med sperrenagle, plate og skruer. Pasienten kan som oftest mobiliseres med belastningsrestriksjoner første postoperative dag.
Smertelindring
Har ofte mye smerter. Epiduralkateter eller nervekateter.
Behandling for gonartrose er kneprotese.
Pasienter operert med sementert protese mobiliseres med belastning til smertegrensen operasjonsdagen på Orto PO ved anledning eller første postoperative dag. Skal ikke ha pute under knehasen, men ligge med strakt kne i hvile. Skal få kompresjonsstrømper på Orto PO postoperativt (lurt å ta på disse før spinalslipp).
Smertelindring
Får ofte medikamentell multimodal smertebehandling. Epidural eller nerveblokade (ikke femoralis, fordi det ofte går ut over motorikk) kan vurderes.
A. Crusfraktur - legg
Dersom ikke pasienten er operert innen 6 timer etter skade, må pasienten ofte ligge til avsvelling preoperativt.
Crusfakturer opereres med margnagle, plater og skruer, eller ekstern fiksasjon.
Postoperativt er det vanlig med sengeleie og elevering av leggen (over hjertehøyde) for avsvelling i noen dager, men pasienten kan mobiliseres etter 1-3 dager. Støtt opp fot i nullstillig - fare for spissfotutvikling etter ett døgn.
Smertelindring av crusfrakturer
Disse pasientene profiterer ofte på nerveblokade. Ofte må begge nervene blokkeres, femoralis og ischiadicus, og pasienten må derfor ha to katetre. EDA og medikamentell behandling kan også vurderes.
B. Malleolfraktur - ankel
Man kan ha fraktur ett, to, eller tre steder i malleolen. Bimalleolært brudd er vanligvis både på utsiden og innsiden av ankelen. Malleolfrakturene behandles operativt med plate og skruer, ekstern fiksasjon eller konservativt med gips. Før røntgen og operasjon grovreponeres frakturen og immobiliseres med gipslaske, eventuelt ekstern fiksasjon. Tidspunkt for operativ behandling vurderes etter graden av hevelse. Avsvelles eventuelt i 3-6 dager før operativ behandling, enten i sykehus eller hjemme.
Postoperativt får pasienten gipslaske med nøytralstilling i ankelen og sengeleie med operert ben elevert i ca. 3 dager (operatør avgjør) før gipslasken fjernes og visittgående lege ser på operasjonssåret og vurderer om pasienten kan mobiliseres med egnet ganghjelpemiddel og fotavvikling. Pasienten skal ha krykketrening med fysioterapeut før hjemreise.
Smertelindring
Disse pasientene profiterer ofte på nerveblokade. Ved mediale og laterale brudd må begge nervene blokkeres (n. femoralis og n. ischiadicus), og pasienten må derfor ha to katetre. Medikamentell behandling kan også vurderes ved ikke alt for sterke smerter.
C. Elevering av underekstremitet
Pasienter operert i underekstermitetene profiterer på å elevere benet slik at:
Kirurgisk fjerning av legemsdel, ofte på grunn av traumatisk skade eller ischemi.
Smertelindring
Det er viktig med god smertelindring av disse pasientene for å redusere risiko for fantomsmerter. Disse pasientene bør få EDA preoperativt (nerveblokade for overekstremiteter).