Rikshospitalet på Oslo universitetssykehus har den nasjonale behandlingstjenesten for kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis. Det betyr at alle med plexusskader som har spørsmål om kirurgiske inngrep skal bli henvist dit.
Traumatiske plexusskader oppstår oftest i forbindelse med høyenergiskader, som motorsykkelulykker eller fall fra store høyder, hvor armen og hodet blir dratt i hver sin retning. De kan også oppstå som følge av mindre alvorlige traumer, f.eks. i forbindelse med skader hvor skulderen går ut av ledd eller proksimale humerusfrakturer (luksasjonsfrakturer spesielt).
Klinisk diagnose med kartlegging av utfall, OBS differentialdiagnoser (rotator cuff-skade, nakkeskade)
Høyenergiskader (f.eks. trafikkulykker, skudd-/eksplosjonsskader, fall fra større høyde):
Høyenergitraumer konfereres med OUS Rikshospitalet snarest råd (første hverdag). Disse pasientene bør opereres tidlig.
Lavenergiskader (skulderluksasjon, proksimal humerusfraktur, fall fra stående høyde):
Lavenergiskader kan initielt utredes og følges lokalt. Se kontrollrutiner.
En traumatisk plexusskade som har oppstått i forbindelse med et høyenergitraume bør opereres så snart andre skader og pasientens almenntilstand tillater dette. Avhengig av skadeomfang kan følgende behandlingsalternativer være aktuelle:
Ved plexusskade etter lavenergitraume håndteres fraktur/luksasjon først. Pasienten skal under innleggelsen ha instruksjon av fysioterapeut og ev. tilpassing av drophåndskinne.
Fysioterapi og ergoterapi spiller en viktig rolle i behandlingen av denne pasientgruppen uavhengig av om det utføres kirurgi eller ikke. Pasientene bør så snart som mulig instrueres i egentreningsøvelser og ev. utstyres med skinne/ortose.
Påvist plexusskade
Lavenergi, mistanke om plexusskade