Albueluksasjon er en relativt sjelden skade hos barn, men kan forekomme oftere etter at vekstskivene er lukket, vanligvis rundt 13-14 års alder. Luksasjonen skjer ofte som følge av et fall på strak arm, hvor albueleddet utsettes for en stor kraft i utstrakt posisjon. Albuen, som er et hengselledd, holdes stabilt av leddets anatomi, kongruens og støtte fra muskulatur i over- og underarm.
I tillegg til luksasjon kan albueskader omfatte brudd i mediale epikondyl, coronoid, caput radii eller collum radii. Skader i disse strukturene kan påvirke albueleddets stabilitet og funksjon. Posteriøre luksasjoner, der albuen forskyves bakover, utgjør 90 % av tilfellene.
Albueleddet er et hengselledd hvor stabiliteten i forskjellige plan sikres av ulike anatomiske strukturer:
Symptomene på albueluksasjon inkluderer akutt smerte, hevelse, deformitet og redusert bevegelighet i albueleddet. Umiddelbar vurdering av nevrovaskulær status (blodtilførsel og nervefunksjon) er nødvendig, både før og etter reposisjon, for å utelukke potensielle komplikasjoner som nerveskader eller sirkulasjonstap. Det er spesielt viktig å utelukke skade på n. medianus, som kan påvirkes under reposisjon.
Vurdering av mulige differensialdiagnoser som kan ha lignende symptomer, er viktig:
Albueluksasjon klassifiseres enten basert på:
Behandling av albueluksasjon hos barn prioriterer rask reposisjon for å gjenopprette anatomisk korrekt posisjon av leddet. Dette kan vanligvis gjøres uten kirurgi, men kirurgisk behandling kan være nødvendig ved kompliserte tilfeller.
Postoperativ oppfølging og rehabilitering
Pasienter som har gjennomgått kirurgi for albueluksasjon kan ha behov for en langsiktig opptreningsplan. Fysioterapi er sentralt for å gjenopprette bevegelighet, styrke og propriosepsjon i albueleddet. Tidlig rehabilitering kan bidra til å redusere stivhet og fremme heling, men pasienter må gradvis øke belastningen på albuen. Vektbelastning og tilbake til sport etter 3 mnd.
Vanlige komplikasjoner etter albueluksasjon inkluderer:
Prognosen er generelt god for barn med albueluksasjon, spesielt ved tidlig og riktig behandling. Enkelte pasienter kan oppleve redusert bevegelighet i albuen etter skaden, men dette kan ofte forbedres med fysioterapi. Ved ustabile luksasjoner eller tilleggsfrakturer kan risikoen for komplikasjoner være høyere, og prognosen vil da avhenge av skadens alvorlighetsgrad og behandlingsforløp.