Strømskader deles oftest inn i høyspenningskader (>1000 V) og lavspenningsskader (<1000 V). Høyspenning respekterer ikke kroppens isoleringsevne og kan føre til svært alvorlige utfall som akutt respirasjons- og hjertestans, hjerteinfarkt og hjertesvikt. Hud, nerver og muskulatur kan også bli alvorlig skadet. Muskelskader kan gi kompartmentsyndrom og rabdomyolyse som igjen kan medføre akutt nyresvikt. Det kan oppstå alvorlige indre termiske skader til tross for intakt hud.
Ved lavspenning (som er hyppigere i seg selv og oftere overleves) vil kroppens motstand ha betydning, noe som resulterer i at det kan oppstå lokale skader langs strømveien. I noen yrker kan lokale skader føre til betydelig invaliditet. Derfor er det viktig å avklare kontaktpunkter mellom kroppen og strømleder, strømmens vei gjennom kroppen, varigheten av kontakt, bruk av verneutstyr, faktisk spenning, og hvorvidt huden er tørr eller våt.
Det finnes fire veletablerte risikofaktorer for utviklingen av alvorlige kardiale komplikasjoner (ventrikkelflimmer, ventrikkeltakykardi, hjerteinfarkt og hjertestans) som følge av strømskader. Dersom pasienten oppfyller én eller flere av disse, defineres pasienten som en høyrisikopasient:
Høyrisikopasienter
Lavrisikopasienter