Her omtales tidlig hjemreise for en selektert gruppe: vaginal fødsel hos en frisk kvinne og tilsynelatende friskt barn til termin, med fødselsvekt ≥ 2500 g.
Det er viktig å sikre gode rutiner rundt tidlig hjemreise, med god og klar plan for oppfølgning etter utreise fra sykehuset.
Det er få randomiserte og kohort studier, hvor flere er av lav kvalitet.
”Tidlig hjemreise” (≤ 48 timer) har vært konvensjonell praksis i mange land i lengre tid, og sannsynlig mer drevet av de økonomiske aspektene enn pasientsikkerheten rundt det.
Dermed er det vanskelig å trekke kliniske beslutninger og fremheve beste kliniske praksis.
Ikke definert i Norge. Helsedirektoratet omtaler ”ambulant fødsel”, og viser til hjemreise 4-24 timer etter fødsel1. USA definerer tidlig hjemreise som ≤ 48 timer etter vaginal fødsel2, mens WHO definerer det til ≤ 24 timer3.
Det er viktig å selektere de riktige kvinnene og barna.
De mest fryktede komplikasjonene som konsekvens av tidlig hjemreise etter fødsel er ubehandlet alvorlig gulsot og videre utvikling kjerneicterus, uoppdaget alvorlig hjertefeil hos barnet og ubehandlet alvorlig infeksjon.
Kritisk medfødt hjertefeil
En Cochrane oversiktsartikkel viser at pulsoximetri har en spesifisitet (true negative) opp mot 99,9 % og sensitivitet 76,3 % (true positive).
Blant 6 syke av 10 000 barn ville 5 blitt oppdaget ved pulsoximetri screening6.
Tidlig termin barn (uke 37 -38) har større risiko for reinnleggelse grunnet gulsot enn de født etter uke 38. Norge har klare nasjonale retningslinjer for behandling og oppfølgning av gulsot.
Det er viktig at foreldrene er informert om utviklingen av gulsot ved tidlig hjemreise da det normalt er en fysiologisk prosess som gradvis utvikler seg over de første 3-4 dagene før det klinger av78.
Studiene er få, men man har ikke sett at tidlig hjemreise ≤ 48 timer etter vaginal fødsel for en selektert frisk gruppe har noen negative forskjeller sammenlignet med sen hjemreise ( > 48 timer) på maternell morbiditet910, neonatal morbiditet1011, reinnleggelser9101213, postpartum depresjon91012 eller amming9101114.
Foreslåtte forutsetninger for trygg hjemreise
Kapittelet ble sist oppdatert ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020. Det er planlagt gjennomgang på Obstetrisk guidelinemøte 2025.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.