Fall i eget hjem

13.05.2024Versjon 1.10

Hvem er målgruppen til denne prosedyren? 

  • Pasienter som har falt i egent hjem og som ikke kommer seg opp igjen uten hjelp. og følgende:
    • Ingen pårørende som kan hjelpe pasienten opp
    • Ingen kommunalt vedtak om hjemmetjenester uansett tid på døgnet
    • Ingen trygghetsalarm
    • Ikke behov for medisinsk undersøkelse eller behandling av eventuelle skader etter fall eller av årsaken til fallet (synkope, hypoglykemi etc.)

 

Dette bør være veldig få pasienter. Sjekk om det foreligger medisinkse årsaker til fallet som nærsynkope, svimmelhet, synkope, kraftsvekkelse etc. Undersøk også om fallet har ført til skader hos pasienten, smerter kan indikere brudd etc.

Fremgangsmåte 

  • Helsepersonell på Legevakten må forsikre seg om at pasienten ikke er skadd i forbindelse med fallet, at fallet ikke skyldes et medisinsk problem (synkope, hypeglykemi) eller at pasienten har annet behov for akutt helsehjelp. I slike tilfeller varsles enten AMK eller legebilen sendes til pasienten

 

  • Dersom pasienten ikke har behov for akutt helsehjelp må man avklare om pasienten har trygghetsalarm eller noe form for hjemmetjenester fra før. Om pasienten har vedtak ber man pasienten om å utløse trygghetsalarmen eller kontakte hjemmetjenesten. Ved behov kan legevakten bistå med hjelp.

 

  • Hvis pasienten ikke har tjenester som trygghetsalarm eller hjemmetjenester, må man avklare om eventuelt pårørende kan hjelpe pasienten opp igjen.

 

  • Telefonsykepleier må kartlegge situasjonen rundt adgang til pasienten bolig. Dersom døren er låst - og man ikke har adgang til en nøkkel eller en annen person som kan åpne døren - må legen vurdere alvorlighetsgraden av oppdraget. Hvordan ligger pasienten, kan det vente noen timer inntil døren kan åpnes, etc.? Ligger pasienten bekvemt og har fått tak i dyner og puter kan oppdraget eventuelt utsettes inntil døren kan åpnes med nøkkel. Ligger pasienten på et stengulv, det er smertefullt å ligge, det foreligger fare for hypotermi etc. er det påtrengende behov for hjelp. I slike tilfeller må brannvesenet kontaktes for å hjelpe helseperosnell med å skaffe seg adgang til bolig. Eventuelle skader på dør eller vinduer må betales av kommunen.

 

  • Hvis pasienten ikke har tjenester fra før, ikke har pårørende som kan hjelpe og heller ikke har behov for akutt helsehjelp - men allikevel ikke kommer seg opp igjen uten hjelp - må Legevaktsbilen sendes ut for å yte bistand (dagtid og kveld).
    På natten skal alltid lege og annet helsepersonell sendes ut. Som transportmiddel til slike oppdrag brukes legevaktsbilen eller drosje (hvit rekvisisjon). Lege vurdere behov for ev utstyr som skal medbringes utenom løftestol Razier II. Utsyr fra Legevaktsbilen som kan benyttes er lab-sekken og multimonitor "Schiller".

 

  • Det er viktig at lege på natt eller lege på legevaktsbilen skriver et kort journalnotat hvor man ber fastlege om å kartlegge hjemmesituasjonen. Notatet sendes til fastlegen (som alltid må man forsikre seg at rett fastlege er registrert slik at automatisk epikrise sendes til rett person neste dag). Legen bruker takst for sykebesøk samt eventuell tids- og prosedyretakst i regningskortet.