Kan være til hjelp til å vurderer anemi. RDW tolkes ofte sammen med mean corpuscular volume (MCV) og/eller mean corpuscular hemoglobin (MCH) for å vurdere årsaken til anemi.
Pasientforberedelser
Ingen
Prøvetaking
Fullblod 4, 3 eller 2 mL EDTA eller
KAP 0,3 mL EDTA
Holdbarhet
Holdbar 8 timer i kjøleskap og romtemperatur (1)
11-15%
Referanse: (2) og (3).
Avdeling for medisinsk biokjemi, Radiumhospitalet og Rikshospitalet.
Vaktanalyse tilgjengelig hele døgnet.
RDW er et mål for størrelsesvariasjonen (anisocytose) på erytrocyttene og er en beregnet parameter basert på telling av flere tusen erytrocytter. Ulike tilstander kan gi større variasjon i størrelse.
Verdier innenfor normalområde indikerer at erytrocyttene har tilnærmet lik størrelse. Høy RDW indikerer en tilstand med økt størrelsesvariasjon på erytrocyttene. Eksempler på endrede verdier ved ulike anemiske tilstander:
Jernmangelanemi: Gir ofte, men ikke alltid økt størrelsesvariasjon (anisocytose), uttrykt ved en økt RDW (over ca. 16 %). Ved vanlig jernmangelanemi er ferritin lav.
Ved anemi der pasienten har fått transfusjon og myelodyplastisk syndrom er RDW ofte høy.
Ved sekundær anemi som ved kronisk inflammasjon og nyresvikt er RDW oftest normal, men kan også være økt. Ved akutt blodtap og aplastisk anemi er RDW ofte normal.
Anemi pga. kobalamin- og/eller folatmangel gir ofte økt RDW spesielt i den initiale fasen av en megaloblastanemien.
Talassemi: (se hemoglobinopatiutredning) gir nesten alltid mikrocytose og oftest normal RDW, men den kan være økt ved beta-talassemi og alfa-talassemi.
Hemoglobinopati: (se hemoglobinopatiutredning) Gir mer varierende funn.
Økt RDW er beskrevet som en markør for dårlig prognose ved flere tilstander, men den kliniske nytteverdien av dette er ikke avklart (4).
RDW utgis fra Sysmex XN på Ullevål og Rikshospitalet og Sysmex XN og Advia 2120i på Radiumhospitalet. Det rapporteres RDW-CV som er en beregnet parameter.
Ikke akkreditert.