Vedtak om somatisk helsehjelp ved manglende samtykkekompetanse (kapittel 4A)
Sist oppdatert: 15.10.2019
Mer informasjon
Utgiver: Asker og Bærum legevakt
Versjon: 0.2
Tidligere versjoner
Kopier lenke til dette emnet
Kopiert
Foreslå endringer/gi kommentarer
Generelt
Når det besluttes bruk av tvungen helsehjelp etter kapittel 4 A skal det treffes et særskilt vedtak om dette. Helsepersonellet som er ansvarlig for helsehjelpen treffer vedtaket. Dette gjelder all nødvendig helsehjelp - inkludert nødvendige blodprøver, undersøkelser og behandlinger.
Vedtaket gjelder kun pasienter som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg verbalt eller fysisk nødvendig helsehjelp
Det er helt avgjørende at
Helsehjelpen er nødvendig
det vil oppstå vesentlig helsesvikt hvis ikke hjelpen gis (det er altså ikke nok at det er nyttig eller hensiktsmessig å gjennomføre undersøkelsen eller behandlingen).
Dersom vedtaket gjelder alvorlige inngrep, for eksempel tilbakeholdelse eller innleggelse i helseinstitusjon, skal det søkes råd hos annet kvalifisert helsepersonell før vedtaket treffes. Vedtaket skal være skriftlig og begrunnet.
Gjelder kun for Bærum kommune: når legevaktlege vurderer å fatte et vedtak om tvungen somatisk helsehjelp etter kapittel 4A kan kommuneoverlegen rådføres i forhold til prosessen knyttet til fatting av vedtak.
Pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4 A inneholder særskilte saksbehandlings- og overprøvingsregler, i tillegg gjelder saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven så langt de passer.
Pasient og nærmeste pårørende skal underrettes om vedtaket så snart som mulig.
Både pasient og nærmeste pårørende har rett til å klage over vedtaket. Klagen rettes til Fylkesmannen, men sendes til den virksomheten som har fattet vedtaket.