Ved ultralyd av lunger brukes enten abdominalprobe (curvilinear) eller hjerteprobe (phased array). Ved vurdering av overfladiske strukturer som "lungsliding" kan en også bruke en vaskulær probe (linear). Apparatets preset bør være "lunge" eller "abdomen". Ultralydapparatet står gjerne på pasientens høyre side og proben holdes med høyre hånd. Probens markør peker mot pasientens hode.
Pasienten ligger vanligvis på rygg under undersøkelse med armen løftet og hånden bak hodet. Ved vurdering av plevravæske mtp tapping, bør pasienten også undersøkes i sedeleie med den aktuelle siden opp.
En orienterende undersøkelse kan konsentrere seg om tre anatomiske punkter: På høyre side R1 som ligger midtklavikulært i 2. intercostalrom, R2 som ligger midtaksilært i 6-7 intercostalrom og R3 som ligger på bakre axillærlinje svarende til 10-12 interkostalrom. Tilsvarende punkter på venstre side kalles L1, L2 og L3.
Illustrasjon fra ref 1
Batwing sign
En begynner med å fremstille et bilde hvor to ribben vises på skjermen med plevrabladene synlig i underkant mot lungen. Dette kalles "Batwing sign".
A-linjer
Lydbølgene kan ikke penetrere luft, men kastes ofte frem og tilbake mellom proben og luften i lungen. Dette fremstår som flere horisontale linjer nedover i bildet med konstant avstand, såkalte A-linjer. Årsaken er et artifakt som kalles "Reverberation".
Lungsliding
Parietale og viscerale blad av plevra vil normalt gli i forhold til hverandre under respirasjon. Dette vises som "lung sliding" og er beskrevet som "maur som marsjerer langs en linje". Særlig i L1,L2, R1 og R2 er det lett å se. Ved M-mode fremstår lungsliding som en sandstrand ("Seashore sign") "Lungsliding" er et sikkert tegn på at pasienten ikke har pneumothorax.
Curtain sign
Ved undersøkelse med ultralyd i L3 og R3 vil en normalt kunne se diafragma og tilstøtende del av lever (hs) og milt (vs). Dersom pasienten trekker pusten dypt, vil noe av bildet forsvinne, men komme frem igjen ved ekspirasjon. Dette skjer fordi luftholdig lungevev ikke slipper gjennom ultralyd og derfor begrenser innsyn under inspirasjon. Dette kalles "Curtain sign"
Illustrasjon fra ref 4.
Innimellom alveoler og kar i lungen finnes det interlobulære septa som fungerer som støttevev. Dersom disse septa blir fylt med væske eller er fortykket av andre årsaker, vil ultralyd vise vertikale linjer som stråler fra plevra viserale og helt perifert i skjermbildet. Disse kalles B-linjer og kan være uttrykk for væske i lungevevet eller for fibrose. De sees vanligvis best i R1, R2, L1 og L2 . De beveger seg med respirasjon. Funn av sikre B-linjer utelukker pneumothorax.
Illustrasjon fra ref.4
Konsolidert lunge
Dersom lungen er helt væskefylt, blir den konsolidert. Dette skjer ofte ved pneumoni, men kan også skje ved atelektase. I konsolidert lungevev kan det fortsatt være luft i de små luftveiene, dvs luftbronkogram.Denne luften sees som hyperekkoisk "prikker". Konsolidert lungevev sees ofte i R3 og L3.
Dynamisk luftbronkogram
Dersom luften beveger seg med respirasjon kalles det dynamisk luftbronkogram og passer med pneumoni, dvs åpne luftveier.
Statisk luftbronkogram
Dersom den står stille kalles det statisk luftbronkogram og passer med atelektase, dvs avstengt perifer luftvei.
Hepatisering av lungevev
Dersom all luft forsvinner fra lungevev vil vevet fremstå på ultralyd omtrent som levervev.
Plevravæske sees som et mørkt felt mellom plevra parietale og lungen. Den påvises lettest i basale deler av lungen, dvs L3 og R3. Ofte ser en samtidig konsolidert lungevev. Væsken kan fremstå homogen eller delvis organisert med fibrøse drag.
Jellyfish sign
Betyr at en ser deler av konsolidert lungevev ligge og flyte i plevravæske,
Spine sign
Vanligvis kan vi med proben i L3 eller R3 skimte kolumna distalt for levra, men bare under diafragma. Ved plevravæske kan en ofte følge kolumna høyere opp fordi plevravæsken fortrenger luftholdig lungevev og leder ultralyd godt.
Plankton sign
Betyr at plevravæsken er inhomogen og at en skimter partikler eller fibrintråder etc i væsken.
Tapping av plevravæske
Se egen prosedyre
Illustrasjon fra ref 3 med plevravæske og konsolidert lungevev:
Lungsliding
Ved sikker "lungsliding" kan en utelukke pneumothorax.
Funn av B-linjer forutsetter kontakt mellom plevra parietale og plevra viserale og utelukker derfor pneumothorax. A-linjer utelukker ikke pneumothorax.
Seashore sign
Ved tvil, kan en bruke M-mode og se etter et bilde beskrevet som "seashore sign" (himmel, hav og strand) som også bekrefter at "lungsliding" foreligger.
Barcode sign
Derimot dersom M-mode viser såkalt "barcode sign" tyder det på at pasienten ikke har lungsliding. Han kan da ha pneumothorax, men kan også ha bl.a aderanser, plevravæske eller hyperinflasjon av lungene.
Lung-point sign
Dette er et punkt på thorax hvor en med ultralyd 2D kan vise overgangen mellom "lungsliding" og manglende "lungsliding". "Lungpoint" regnes som et sikkert tegn på pneumothorax, men kan være vanskelig å lokalisere. ved tvil er det nyttig å sette M-mode linjalen akurat i overgangen. Dersom M-mode viser vekselvis seashoresign og barcodesign er dette "Lungpoint sign"
Illustrasjon fra ref.4 viser lungpoint i M-mode:
Kardiogent lungeødem typisk viser seg som rikelig med B-linjer bilateralt og symetrisk fordelt. Med økende alvorlighetsgrad kan de flyte helt sammen. De kan også ledsages av plevravæske og konsolidert lungevev. Ekko cor viser ofte tegn på nedsatt diastolisk og/eller systolisk funksjon.
Ved pneumoni vil inflammasjon fylle alveoler med væske. Patologiske funn er ofte lokale og derfor må hele lungen undersøkes. Pneumoni kan føre til patologiske B-linjer og konsolidert lungevev, evt med dynamisk luftbronkogram. Det kan også danne seg mindre mengder med plevravæske.
Ved ARDS kan en finne bilaterale eller unilaterale B-linjer. Funnene kan ligne på kardiogent lungeødem. Derfor bør diastolisk og systolisk funksjon av venstre ventrikkel vurderes.