Retningslinjen skal sikre en nasjonal standard og kvalitet i sosionomers kartlegging og vurdering av voksne pasienters psykososiale forhold i somatiske sykehus eller andre tilsvarende institusjoner. Hensikten er å bidra til å kvalitetssikre den sosionomfaglige ivaretakelsen av pasienter med psykososiale utfordringer, og sikre at relevante livsområder blir kartlagt og vurdert som bakgrunn for iverksetting av hensiktsmessige tiltak.
Retningslinjen berammer en generell modell for kartlegging og vurdering av pasienters psykososiale situasjon. Den kan benyttes som et overordnet rammeverk uavhengig av diagnose og medisinsk fagområde, hvor innholdet tilpasses ut fra den aktuelle situasjon og pasientens behov.
For å sikre hensiktsmessig ressursbruk og ansvarsfordeling, vil det være nyttig å avklare grenseflater opp mot det samarbeidende helsepersonell utfører av kartlegging.
Sosionomer som er ansvarlig for kartlegging og vurdering av pasienters psykososiale situasjon.
Leder med fagansvar må sikre at retningslinjens anbefalinger implementeres i overordnede faglige dokumenter.
Sosionomens arbeid på sykehus er grunnlagt i en bio-psyko-sosial tilnærming hvor helse anses å være påvirket av både kroppslige, følelsesmessige, åndelige og sosiale faktorer (1). Nasjonale (2) og internasjonale studier (3) viser klare sammenhenger mellom sosial og økonomisk sårbarhet, og psykisk og fysisk helse. Sosionomen har kunnskap om hvordan psykososial situasjon og helse påvirker hverandre, og hvilke tiltak som kan føre til økt mestring, livskvalitet og tilfriskning.
Sosionomen har som oppgave å kartlegge og vurdere pasienters psykososiale situasjon. Det gjennomføres en kartlegging av både indre følelsesmessige forhold og den ytre livssituasjon som påvirkes ved ulike sykdomstilstander (4). Kartleggingen danner utgangspunkt for en analyse av pasientens helhetlige situasjon med fokus på beskyttende faktorer og sårbarhets/risiko faktorer (1, 5, 6), og danner grunnlag for videre vurdering og iverksetting av hensiktsmessige tiltak.
Følgende forhold anbefales som relevante å kartlegge for å vurdere pasienters psykososiale situasjon:
Bio-psyko-sosial helsemodell
Biopsykososial helsemodell viser til sammenhengene mellom menneskets kropp, psyke og sosiale- og samfunnsmessige kontekst (1).
Psykososialt arbeid
Med psykososialt arbeid menes at man systematisk arbeider med menneskers indre og ytre virkelighet og samspillet mellom disse. Psykososialt arbeid fokuserer på samspillet mellom menneskers tanker, følelser og relasjoner, deres sosiale situasjon, nettverk og systemer de inngår i (4).