Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Hemokromatoserelaterte gener

Sist oppdatert: 03.09.2024
Forfatter: Sonia Distante
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: ISO 15189, Test 103, Rikshospitalet
Versjon: 0.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Jernoverskudd som er dokumentert ved biokjemiske kriterier basert på P-ferritin og P-transferrinmetning.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

  • Materiale: EDTA-fullblod.
  • Minste prøvevolum: 0,5 mL (helst 1 mL) fullblod.

 

Holdbarhet

  • Oppbevaring: Prøven er holdbar flere døgn i romtemperatur, men oppbevaring i kjøleskap anbefales. Ved lengre tids lagring ( >1 mnd) bør prøven fryses.
  • Forsendelse: Ordinær post, kan sendes ved romtemperatur.

Referanseområde 

Ikke relevant.

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi Rikshospitalet, Ullevål og Hormonlaboratoriet (Hemokromatose genotyping (HFE)).

Forventet svartid 

Vanligvis innen 2 uker, ta kontakt dersom det haster mer.

Analytisk og biologisk variasjon 

Forekomsten av HFE-genvarianter varierer mellom folkegrupper.

 

  • HFE c.845G >A (C282Y / Cys282Tyr) rs1800562: Allelfrekvens i norsk befolkning ca 0,08.

  • HFE c.187C >G (H63D / His63Asp) Allelfrekvens i norsk befolkning ca 0,12.

 

Genetisk penetrans varierer betydelig med individuelle forskjeller i absorpsjonshastighet og toleranse for jern før en ser symptomer på overgang fra preklinisk til klinisk stadium.

Bakgrunn 

Hemokromatose er en autosomal arvelig forstyrrelse i jernstoffskiftet karakterisert av økt jernabsorpsjon som fra slutten av ungdomstiden fører til utvikling av jernoverskudd med risiko for toksisk organskade og alvorlig sykdom senere i livet. Blant etnisk norske og i den øvrige kaukasiske befolkningen med utspring i Nord-Europa inklusiv USA og Australia, er en punktmutasjon i HFE-genet (H = «high eller «hemokromatose, Fe = jern) den avgjort vanligste årsaken. Mutasjonen er sjelden hos individer med etnisk bakgrunn i Syd-Europa, Asia og Afrika. HFE er et av flere gener som koder for proteiner som regulerer syntese av hormonet hepcidin og derigjennom medvirker til optimal jernabsorpsjon. De to viktigste HFE-mutasjonene C282Y og H63D refererer til utskiftning av cystein med tyrosin og histidin med aspartat i hhv. posisjon 283 og 63 i HFE-proteinet. I Norge er prevalens av homozygot og heterozygot C282Y, hhv. 0,6-0,7% og 12-15% og av homozygot og heterozygot H63D, hhv. 1,4% og 20%. Blandet C282Y-og H63D-heterozygoti forekommer. Mutasjoner i andre relevante gener er sjeldne og betegnes under ett som «non-HFE-hemokromatose. Ca. 85% av individer med jernoverskudd uten annen kjent årsak har HFE-hemokromatose, De fleste er C282Y-homozygote. Genetisk penetrans varierer betydelig med individuelle forskjeller i absorpsjonshastighet og toleranse for jern før en ser symptomer på overgang fra preklinisk til klinisk stadium. C282Y-homozygoti gir størst risiko for utvikling av alvorlig sykdom og hemokromatose er derfor tradisjonelt blitt klassifisert som en autosomal recessiv sykdom. Etter innføring av moderne genetisk diagnostikk har det imidlertid vist seg at også de andre HFE-genotypene kan forårsake jernoverskudd og mild til moderat sykdomsutvikling. 10-15% av pasienter med jernoverskudd har normal HFE-genstatus. HFE-mutasjonene er de vanligste og derfor også de eneste hemokromatose-genotypene som analyseres rutinemessig. Pga. misforholdet mellom den høye prevalensen av HFE-genotyper og en tilsynelatende lav insidens av hemokromatose-sykdom, omtales C282Y og H63D mer presist som sekvensvarianter enn som mutasjoner.

Tolkning 

Svarrapportering

  • HFE-genotype (allelkombinasjon) rapporteres basert på det samlede resultatet etter analyse av HFE-variantene C282Y og H63D
  • Forekomst av andre sjeldne sekvensvarianter i HFE- genet, og ikke minst mutasjoner i andre gen som påvirker jernomsetningen, kan ikke utelukkes.

 

Svartolkning

  • Ved gjentatte funn av økt transferrinmetning og ferritin, er homozygoti for C282Y–varianten i HFE-genet diagnostisk for hemokromatose.
  • Sammensatt heterozygoti for C282Y/H63D-variantene vil også kunne gi hemokromatose, hvis andre risikofaktorer er tilstede (alkohol, fettlever, hepatitt).
  • Homozygoti for H63D-varianten er relativt hyppig (1:100), men sammenhengen med hemokromatose er svak. H63D-homozygoti er derfor ikke diagnostisk for hemokromatose, men kan være assosiert med jernoverskudd hvis også andre risikofaktorer er tilstede (alkohol, fettlever, hepatitt).

 

Usikkerhet

Pasientens genotype er i utgangspunktet stabil og uendret gjennom hele livet. Det er således ikke indisert å gjenta en genotyping hvis den er utført tidligere og svaret er tilgjengelig for rapportering.
Unntak kan være:

  • Ønske om ny genotyping med en mer omfattende metode:
    Hvis man tidligere bare har fått undersøkt én eller noen få DNA-sekvensvarianter i det aktuelle genet, kan det være aktuelt å teste påny med en ny eller mer omfattende metode som fanger opp flere varianter.
  • Pasienten er transplantert:
    Stamcelletransplantasjon tilfører donorleukocytter, noe som vil gi endret genotype ved analysering av blodprøve. Organtransplantasjon tilfører organ med donors genotype. Blodceller og øvrige vev er da uendret.
  • Mistanke om feil:
    Selv om det er sjelden, kan det forekomme berettiget mistanke om feil genotyperesultat. I så fall kan ny genotyping være indisert. I tillegg til prøveforbytning eller feil knyttet til analysering eller rapportering, kan det ved leukopeni i forbindelse med graviditet eller hos personer som får ordinær blodoverføring (én enhet SAG-blod kan inneholde inntil 1 million leukocytter) forekomme at det i en periode på inntil noen måneder blir en tilblanding og proliferasjon av fosters eller blodgivers leukocytter (mikrokimerisme) som kan gi endret genotyperesultat.
  • Klonal ekspansjon av mutert cellelinje hos pasienten.

Analysemetode 

Rikshospitalet

Sanntids PCR med alleldeteksjon vha. hybridiseringsprober og smeltekurveanalyse på LightCycler® 480 (Roche) instrument.

 

Analysen omfatter undersøkelse av følgende HFE-genvarianter (alleler):

  • NM_000410.3: c.845G >A (C282Y / Cys282Tyr) rs1800562
  • NM_000410.3c.187C >G (H63D / His63Asp) rs1799945
  • NM_000410.3c.193A >T (S65C / Ser65Cys) rs1800730

 

Ullevål

Sanntids PCR med alleldeteksjon vha. hybridiseringsprober og smeltekurveanalyse på LightCycler® 2.0 (Roche) instrument.

 

Analysen omfatter undersøkelse av følgende HFE-genvarianter (alleler):

  • NM_000410.3: c.845G >A (C282Y / Cys282Tyr) rs1800562
  • NM_000410.3: c.187C >G (H63D / His63Asp) rs1799945
  • NM_000410.3: c.193A >T (S65C / Ser65Cys) rs1800730

 

Genvarianten

  • NM_000410.3c.193A >T (S65C / Ser65Cys) rs1800730 er meget sjelden. Varianten rapporteres ikke lengre på OUS (fom november 2023) pga denne ha vist å ha meget begrenset klinisk betydning.

Hormonlaboratoriet

Se Hemokromatose genotyping (HFE)

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send