CT-Caput
CT-Caput skal tas av alle pasienter med mistanke hodeskade, bortsett fra de med minimal hodeskade (GCS 15 og ingen bevissthetstap). Dersom det foreligger risikofaktorer Dersom det foreligger risikofaktorer (bruk av antikoagulantia/blodfortynnende, epileptisk anfall, tegn til basisfraktur eller annen kraniefraktur, innlagt VP-shunt, nylig gjenomgått nevrokirurgi) skal det tas CT også av de med minimal hodeskade.
Med utgangspunkt i GCS og kliniske karakteristika klassifiseres hodeskader i 4 kategorier etter Head Injury Severity Score (HISS):
HISS-kategori | Klinikk |
Minimal hodeskade | GCS 15 og ingen bevissthetstap |
Lett hodeskade |
GCS 14-15, og en av følgende: -kortvarig bevissthetstap (<5 min) eller amnesi for hendelse -redusert (korttids)hukommelse -redusert reaksjonsevne (latenstid) |
Moderat hodeskade | GCS 9-13 eller bevissthetstap >5 min eller fokalnevrologiske utfall |
Alvorlig hodeskade | GCS 3-8 |
HISS-kategori Klinikk
Minimal hodeskade GCS 15 og ingen bevissthetstap
Lett hodeskade GCS 14-15, og en av følgende
-kortvarig bevissthetstap (<5 min) eller amnesi for hendelse
-redusert (korttids)hukommelse
-redusert reaksjonsevne (latenstid)
Moderat hodeskade GCS 9-13 eller bevissthetstap >5 min eller fokalnevrologiske utfall
Alvorlig hodeskade GCS 3-8
Klinisk undersøkelse ved hodeskade
Glasgow Coma Scale (GCS) skal registreres på alle pasienter med hodeskade/mistenkt hodeskade. Klokkeslett noteres på hver registrering. Intuberte pasienter registreres med «T» på verbal respons. Husk at det er bevissthetsgrad som scores, ikke muskelkraft, språkferdigheter osv.
Momenter ved GCS-scoring:
Pupillereaksjon og pupillestørrelse skal registreres på alle pasienter med hodeskade/mistenkt hodeskade. En stor, lysstiv pupille kan være uttrykk for:
Tegn på forhøyet intrakranialt trykk:
Tegn på truende herniering:
Behandling
Skandinaviske retningslinjer for håndtering av hodeskader
OBS risikofaktorer (multitraume, bruk av antikoagulantia/platehemmere, koagulopati, shuntbehnadlet, posttraumatisk epileptisk anfall): Da er både CT og innleggelse sterkt anbefalt
Initial behandling
Akutt behandling av forhøyet intrakranialt trykk /herniering
Operasjoner på hodeskader
Pasienter med påvist akutt subduralt hematom, epiduralt hematom og kontusjonsblødninger med masseeffekt (midtlinjepåvirkning, forskyvning av sentrale strukturer) skal alltid vurderes for umiddelbar operasjon.
Traumatiske intrakraniale blødninger er ekspansive prosesser som kan øke iløpet av de første 6-12 timer etter skaden. Viktig med tett observasjon og repeterte CT-Caput i denne fasen.
ICP-måler legges inn på pasienter med GCS 8 eller lavere og med funn på CT-Caput som ikke trenger operasjon umiddelbart, men som trenger observasjon. Disse pasienter er intuberte.
Traumatisk subaraknoidalblødning krever ikke operasjon, men sees ofte sammen med andre skader ved alvorlig hodeskade. Dersom mye blod i fissura sylvii og basale cisternerom må man utelukke muligheten for aneurysmeruptur som årsak til blødning.
Kraniefrakturer som er lukkede og udisloserte krever ingen operasjon. Komminutte frakturer og impresjonsfrakturer med mer enn en benbreddes impresjon, åpne frakturer, og med underliggende tegn til duraskade (CSF-lekkasje) skal opereres omgående. Skallebasisfrakturer krever ingen operasjon, men er av betydning med tanke på CSF-lekkasje, hørselspåvirkning og n. facialis affeksjon, og ikke minst samtidig ekspansive underliggende blødninger som må opereres eller observeres.
OBS! Vær alltid oppmerksom på at det kan foreligge underliggende hematomer/kontusjoner i forbindelse med kraniefrakturer
Skalpsår med underliggende kraniefraktur lukkes omgående. Viktigst å lukke såret raskt og oppnå hemostase. Kontaminerte sår krever revisjon og primærsutur. Husk Antibiotika og tetanus.