Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Transfusjon utenfor sykehus

Opplæring transfusjon

25.04.2024Versjon 1.2

Bakgrunn 

Siden samhandlingsreformen 2012, har det kommet et ønske om å transfundere blod (erytrocytter) på f.eks sykehjem og helsehus. Både inneliggende og tilreisende pasienter kan bli aktuelle for transfusjoner.

Lovverket som gjelder for sykehusene, gjelder også på disse stedene.

«Det skal være trygt å få blod!»

 

Alle som har lov å transfundere blodprodukter i Norge må ha tilstrekkelig opplæring i bruk, håndtering og administrering av blodprodukter. Opplæringen gis av Blodbank, men skal også foreligge i leger og sykepleiers egen utdanning.

Det er kun autoriserte leger og sykepleiere som har lov til å transfundere og kun leger som kan ordinere blodtransfusjoner etter avtale med Sykehuset Østfold HF. Det kan kun bestilles erytrocyttkonsentrater for transfundering på helsehus og sykehjem.

Hvert sykehjem eller helsehus som ønsker å transfundere blod skal utnevne 2 sykepleiere og en lege som superbrukere. Disse skal være erfarne og gjerne ha utført flere transfusjoner tidligere. Disse Superbrukerne har i sin tur opplæringsansvar for sine kollegaer. Alle er dog velkomne på kurs når Blodbanken gir dette.

Forelesning 

Blodbanken bidrar med forelesning med teoretisk opplæring i blodtypesystemer og deres korrelerende antistoffer. Blodbanken gir også informasjon om hvilken betydning disse har for transfusjoner og eventuelle uønskede transfusjonsreaksjoner.

Videre gir Blodbanken informasjon om:

  • rekvirering av blodprøver
  • blod forsendelse
  • oppbevaring og kontroll av blodproduktet hos den eksterne rekvirenten
  • kontroll av pasienten
  • forberedelse og oppfølging av transfusjon
  • rapporteringsrutiner

 

Forelesingen varer ca 2 timer, og det blir mulighet for å stille spørsmål. (Det brukes en Powerpoint)

Prosedyregjennomgang og e-læring skal være utført før forelesningen.