Selvskade defineres som skade en person har påført seg med vilje (”villet egenskade”), men uten intensjon om å dø. Personer som selvskader kan bruke en eller flere metoder, og den medisinske farlighetsgraden varierer fra overflatiske småskader til livstruende skader.
Det er flere årsaker til selvskading, men det er utbredt ved emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Se Personlighetsforstyrrelser. Forekommer også hos pasienter med ulike traumatiske opplevelser og relasjonelle vansker. Selvskading kan også forekomme i ulike former hos psykotiske pasienter (f.eks. på bakgrunn av vrangforestillinger eller hallusinasjoner) og hos pasienter med utviklingsforstyrrelse.
Selvskadingen kan komme til uttrykk i form av for eksempel kutting, risping, stikking med nåler e.l., brenning, hodebanking, slag mot kroppen, strangulering, hindre tilheling av sår, intoksikasjoner, svelging av gjenstander.
Selvskading kan ha flere funksjoner: for eksempel være affektregulerende, knyttet til skam/selvforakt, dempe dissosiative symptomer, kommunisere lidelse.
Miljøterapeutiske tiltak
Se Miljøterapi ved selvskading og Om miljøterapi.
Selvskading som problematikk kan oppstå ved ulike tilstander, og dette må tas hensyn til ved tilnærming.