Generell Arrbehandling etter kirugi

Sist oppdatert: 16.09.2024
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 1.0
Forfattere: Kristine Lundby og Adrian W. Gran
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Ethvert kirurgisk inngrep resulterer i mindre eller større arrdannelser. I tiden etter operasjon er det derfor viktig med riktig arrbehandling, for å forebygge plagsomme arr. Fram til stingfjerning er det viktig at bandasjen holdes ren og tørr, og at du følger informasjon fra lege og sykepleier for å forebygge infeksjon.

Ved stingfjerning skapes små åpninger i huden, og såret skal derfor som regel dekkes til et døgn etter stingfjerning. Hvis såret ikke har tilhelet fullstendig ved stingfjerning, kan det bli nødvendig med sårlukkingstape (strips), og bandasje lenger enn et døgn.

Behandling 

Når såret har tilhelet fullstendig, og huden er helt lukket, kan du begynne med arrbehandling.

Dersom arret ser fint ut, og huden er myk og bevegelig, er det tilstrekkelig å feste medisinsk papirtape (Micropore Tape) over hele arret. Dette bidrar til å skape lett bevegelse i huden, og forebygger overdreven arrdannelse. Micropore Tape kan kjøpes på apoteket. Tapen kan sitte på til den faller av, og trenger ikke tas av ved dusjing. Tape kan med fordel brukes opptil 3 mnd. etter operasjon.


Dersom arret er stramt og ubehagelig, og huden føles fortykket og/eller er mindre bevegelig, er det viktig med arrmobilisering. Du kan da bruke en fet, gjerne parfymefri krem, og massere godt i huden i og rundt arret. Masser godt, så arret beveges med huden. Du kan også "klype" i huden, så arrkantene løftes mot hverandre. Det kan også være nødvendig med silikonplaster og kompresjonsbehandling. Dette kan ergoterapeutene hjelpe til med.

Sensibilitet 

Det er normalt om følelsen i arret endres etter operasjon.

Arret kan ofte bli numment, og det er ingen garanti for at følelsen blir helt som før. Dersom arret er sensitivt for berøring, kan det hjelpe å feste Micropore Tape eller Kinesiotape over arret. Det er også viktig å jobbe med berøring med ulike materialer, for eksempel en frotteklut, myk neglebørste og lignende, for å normalisere nervesignalene.

Stimuleringen og “herding” av arret vil redusere smerte, ømhet og hypersensitivitet, men det tar lang tid. Hvis huden føles veldig sensitiv og smertefull ved berøring også utenfor arrområdet, er det viktig å kontakte ergoterapeutene for vurdering og rådgivning.

Forebygging 

Husk også å beskytte arret fra solen for å forebygge irritasjon og pigmentering.

Dette er særlig viktig de første 3-6 månedene, men beskyttelsen bør forlenges dersom du opplever merkbare eller synlige endringer ved soleksponering. Bruk faktor 50, tape eller lignende.

Kontakt 

Ved spørsmål om sår, ring Ortopedisk poliklinikk mellom 08.00-11.00 og 12.00-15.00, tlf: 67 50 08 28

Ved spørsmål om arr, ring Ergoterapiavdelingen mellom 08.00-10.00, tlf: 67 50 08 11

Vennlig hilsen Ergoterapiavdelingen, MHH