Prioritering av ø-hjelpspasienter

Sist oppdatert: 26.04.2021
Utgiver: Universitetssykehuset Nord-Norge
Versjon: 0.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Prioritering av ø-hjelp i Anestesi- og Operasjonsavdelingen (AnOp) UNN Tromsø er en tverrfaglig legeoppgave, og bestemmes av:

  1. Medisinsk hastegrad basert på utarbeidede hastegradslister og klinisk skjønn
  2. Overholdelse av tidsfrister i aktuell hastegrad
  3. Hensynet til ledige ressurser og samtidighetskonflikter, i forhold til personell, areal og utstyr

 

1) Medisinsk vurdering

All ø-hjelp i AnOp skal triageres med hastegradene:

  • RØD (innen 6t)
  • GUL (innen 24t)
  • GRØNN (innen 72t)

 

  • Hastegraden bestemmes av rekvirent på bakgrunn av avdelingens hastegradsliste og klinisk skjønn (hastegradslistene er laget av avdelingsoverlegene i UNN, og er veiledende)
  • Hastegrader skal baseres på medisinsk indikasjon, og ikke på administrative hensyn
  • Den medisinske tilstanden kan endres i et ø-hjelp pasientforløp, med påfølgende opp-eller nedgradering av hastegrad
  • Preoperativ vurdering ved anestesilege kan også endre en hastegrad

 

Anestesi bakvakt 98182 (70-082) og klinikkprioriterende bakvakter skal samarbeide om prioriteringen

  • K3K-klinikken: Gastrokirurgisk bakvakt 98112 (70-012)
  • NO-klinikken: Ortopedisk bakvakt 98117 (70-017)
  • HLA-klinikken: Hjertekirurgisk bakvakt 98113 (70-013)

 

Klinikkprioriterende bakvakter (eventuelt med støtte fra avdelingenes bakvakter) beslutter klinikkintern prioritering. Anestesi bakvakt beslutter overordnet ø-hjelp prioritering, og har endelig beslutningsmyndighet. Disse prioriteringene kan være vanskelige. Løpende og konstruktiv kommunikasjon, er avgjørende for en optimal prioritering.

 

2) Overholde tidsfrister

Hastegrader skal tilstrebes overholdt. Tidspunkt for når operasjonsmeldingen ble opprettet og knivstart er referansetidspunktene (registreres automatisk i DIPS)

  • NØDKIRURGI skal håndteres umiddelbart
  • RØDE pasienter skal behandles innen 6 timer
  • GULE pasienter skal behandles innen 24 timer (eller iht tidsfrist som oppgis i meldingen)
  • GRØNNE pasienter skal behandles innen 72 timer (eller iht annen presisert frist som oppgis i meldingen)

 

  • Forutsatt at opprinnelig hastegrad er riktig, kan en pasient med GUL hastegrad som har ventet i 18 timer omgjøres til RØD hastegrad, men kliniker som følger pasienten må selv varsle vakthavende anestesilege 98180 (70-080) hvis hastegraden oppgraderes. Ø-hjelp teamene skal håndtere endring av hastegrader i operasjonsmeldinger og DIPS
  • Tilsvarende kan en pasient få nedgradert sin hastegrad pga endring i sykdomsforløpet. Det presiseres igjen at det er kliniker som følger pasienten som er ansvarlig for endringer i hastegrader, og at vakthavende anestesilege 98180 (70-080) alltid skal varsles hvis det gjøres endringer
  • Det bør vektlegges hvor lenge en pasient har ventet på behandling. GUL pasient som har ventet i 22 timer, bør som hovedregel, behandles før en GUL pasient som har ventet i 7 timer.

 

3) Hensynet til ledige ressurser og samtidighetskonflikter

Vurderingene i punkt 1 og 2 er førende for prioritering, men i situasjoner hvor det oppstår samtidighetskonflikter med hensyn til personell (vakthavende leger, spesialisert team), operasjonsstuer eller utstyr, kan man avvike rekkefølgen etter punkt 1+2 for å sikre en optimal ressursutnyttelse. Det kan derfor, som eksempel, være riktig å velge en enkel, klarert GRØNN pasient før en GUL pasient som første pasient på ø-hjelp teamet.

Verktøy 

Alle ø-hjelp pasienter skal meldes muntlig til vakthavende anestesilege 98180/98182 (70- 080/70-082) og en ha utfylt operasjonsmelding i DIPS operasjonsmodul med besluttet hastegrad. Anestesitilsyn skal være utført, og hastegrad skal være kvalitetssikret av anestesi bakvakt. Meldingene samles i ”Venter i dag”.

Gjennomføring 

Anestesi bakvakt skal kvalitetssikre ø-hjelp operasjonsmeldinger og hastegrader, og avklare uklare meldinger med rekvirent eller klinikkprioriterende bakvakter. Endelig hastegrad fylles inn i operasjonsmeldingen i punkt ”4:” under feltet ”Planlagt anestesi” av anestesi bakvakt. Opprinnelig hastegrad skal bli stående i operatørfeltet.

 

Ferdig klarerte operasjonsmeldinger overføres i DIPS til team ”Ø-hjelp Tromsø” av ø-hjelp koordinator fra ”Venter i dag”. Ø-hjelp meldinger kan også flyttes til elektive team hvis prosedyren defineres BLÅ, eller hvis det har oppstått ledig kapasitet på elektivt team. Hvis ø-hjelp skal behandles på elektive team skal dette alltid klareres med seksjonskoordinator i AnOp på aktuell seksjon.

 

Anestesi bakvakt setter opp en tentativ rekkefølge på de 4-5 neste ø-hjelp meldingene etter retningslinjene i punkt 1-3. Dette er et kontinuerlig arbeid.

 

Ved 22-tiden på kvelden avgjør Anestesi bakvakt hvem som skal være første ø-hjelp pasient påfølgende morgen. Hvis det er medisinsk forsvarlig, bør første pasient neste dag være en enkel og relativt kortvarig ø-hjelp behandling, slik at ø-hjelp teamet kommer raskt igang. Pasienter som meldes etter dette tidspunktet, kan påvirke rekkefølgen neste morgen og avklares telefonisk ved å kontakte anestesi bakvakt 98182 (70-082).

 

På kveld (fra 1900-2230) i ukedagene har avdelingen opp mot 3 operasjonsteam (inkl hjerte) for ø-hjelp. Medisinsk prioritering gjøres som på dagtid etter prinsippet om at den pasienten i UNN Tromsø som først trenger medisinsk behandling skal få medisinsk behandling.

Spesielle hensyn/problemstillinger 

  • Det skal til enhver tid være beredskap for NØDKIRURGI, og hvis nødstuen benyttes skal øhjelp teamet og anestesi bakvakt umiddelbart planlegge hvor neste nød-behandling kan gjennomføres.
  • Fra 2400 til 0730 skal det kun startes behandling på pasienter med hastegrad RØD.
  • Hvis ø-hjelp kapasiteten vurderes for liten i forhold til ventende ø-hjelp, og det er uforsvarlig å utsette ø-hjelp behandlingene, kan det kalles inn ekstra ø-hjelp team (kveld, helg), eller stryke elektive behandlinger (dagtid ukedager)
  • Anestesi bakvakt har beslutningsmyndighet til å kalle inn et ekstra operasjonsteam i Anestesi- og Operasjonsavdelingen
  • Hvis man av ressursmessige hensyn må stryke elektive behandlinger pga ø-hjelp skal klinikkprioriterende bakvakter beslutte hvilke elektive behandlinger som må strykes
  • På kveldstid i ukedager, kan også hjerteteam forespørres om å bistå