Lungesykdom

Sist oppdatert: 12.12.2022
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.16
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Lungesykdom 

Ved akutt bronkitt gis det minst 14 dagers karantene fra blodgivning etter at giver er frisk og ferdig behandlet. Dersom de ikke har hatt feber kan de godkjennes tidligst etter 7 dager, se også infeksjoner.

 

Personer med kronisk bronkitt godkjennes ikke som blodgiver.

 

Givere som har astma kan gi blod når de er symptomfrie. Dersom de behandles med medisiner må disse også vurderes. Som hovedregel kan de godkjennes så lenge de ikke bruker kortisonpreparater i tablettform. Singulair (montelukast) godkjennes vanligvis.

 

EILO - "Exercise-induced laryngeal obstruction" eller anstrengelsesutløst laryngeal-obstruksjon er ikke til hinder for blodgivning dersom andre årsaker til plagene er utelukket og giveren har fått behandling med god effekt. Ubehandlet kan lidelsen medføre svimmelhet og besvimelser og man er da ikke egnet for blodgivning.

 

Etter spontan pneumothorax (punktert lunge) uten bakenforliggende sykdom kan giver godkjennes 3 måneder etter tilfriskning. Dersom dette gjentar seg bør giver vurderes av blodbankens lege.

 

Ved lett eller moderat KOLS må givers funksjonsnivå vurderes. Dersom de har hyppig bronkitt utelukkes de. De må også være symptomfrie når de skal gi blod. Alvorlig kols godkjennes ikke.

 

Hos personer som har hatt sarkoidose kan godkjenning vurderes tidligst 2 år etter at de er friskmeldt.

 

Personer som har cystisk fibrose godkjennes ikke av hensyn til deres egen helse.

 

Emfysem eller annen alvorlig lungesykdom er ikke godkjent hos blodgivere.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send