Immunologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Allergitesting med spesifikke IgE analyser

Sist oppdatert: 02.10.2024
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.2
Forfatter: Faiza Mahmood
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Utredning av allergiske symptomer ved mistanke om allergi mot spesifikke allergener. Kartlegging av sensibiliseringsmønster ved planlagt immunterapi. Kartlegging av sensibiliseringsmønster ved planlagt kostprovokasjon. Vurdere behov for anafylaksiberedskap (EpiPen).

Generelt 

Allergiutredning er en forutsetning for spesifikk behandling som allergeneliminasjon og allergivaksinasjon. Spesifikke IgE-analyser kan rekvireres som allergenpanel (allergenmiks), enkelte allergenekstrakter eller allergenkomponenter.

 

Allergipaneler er ment som screeningtester og inneholder flere allergener i en blanding. Bør foretrekkes der anamnese ikke gir napp på hva pasienten er sensibilisert mot for å utelukke flere allergenkilder samtidig. Ved positiv utslag på en av miksene testes videre på enkeltallergenene i miksen. Se tabell under for oversikt over de screeningtestene som kjøres i laboratoriet her og hvilken allergener de består av.

.

kode

Screeningtest navn

Inneholder

ALRX5

Husmiljøallergener

Midd, katt, kakerlakk, muggsopp: (d1, e1, i6, m3)

ALRX6

Sesongallergener

Timotei, bjørk, burot, muggsopp: (g6, t3, w6, m2, m6)

ALRX7

Helårsallergener

Katt, hest, hund, kanin, husstøvmidd: (e1, e3, e5, e82, d1)

ALPH

Phadiatop

Midd, katt, hest, hund, timotei, bjørk, burot, muggsopp: (d1, e1, e3, e5, g6, t3, w6, m2)

ALEX70

Gnagere (epitel)

Marsvin, kanin, hamster, rotte, mus: (e6, e82, e84, e87, e88)

ALFX5

Matvareallergener

Eggehvite, kumelk, hvete, peanøtt, soya, torsk (f1, f2, f4, f13, f14, f3)

ALFX1

Nøttepanel 1

Peanøtt, hasselnøtt, paranøtt, mandel, kokosnøtt: (f13, f17, f18, f20, f36)

ALFX22

Nøttepanel 2

Pekan, cashew, pistasj, valnøtt: (f201, f202, f203, f256)

ALFX2

Sjømatpanel

Torsk, reke, blåskjell, tunfisk, laks: (f3, f24, f37, f40, f41)

ALFX20

Kornpanel

Hvete, rug, bygg, ris: (f4, f5, f6, f9)

 

I tillegg til testene listet i tabellen under og i rekvisisjonen finnes det en lang rekke med kommersielt tilgjengelige spesifikke IgE tester mot enkeltallergener. Liste over kommersielt tilgjengelige allergener finnes i Allergenliste vedlagt nederst i dette dokumentet.Vårt laboratorium kan analysere for IgE mot de fleste allergener. Dersom ønsket allergen ikke finnes på vår rekvisisjon, kan dette føres på rekvisisjonen under "Annet" (papir rekvisisjon) eller "Allergi annen" (DIPS).

Enkelte allergenkilder og allergenkomponenter 

 

Allergenkode

Allergenkilde

Komponent

Inneholder/generell info.

Trepollen

t3

Bjørk

 

Ekstrakt fra bjørkepollen.

t215

 

Bet v 1

Majorallergenet fra bjørk. PR-10.

t221

 

Bet v 2 + 4

Minorallergener fra bjørk. Bet v 2 profilin, Bet v 4 procalcin. Kryssreagerende komponenter.

t9

Olivenpollen

 

Ekstrakt fra olivenpollen.

Gresspollen

g6

Timotei

 

Omfattende kryssreaktivitet finnes mellom forskjellige gressarter.

g213

 

Phl p 1 + 5b

Majorallergener fra timotei.

 

g214

 

Phl p 7 + 12

Minorallergener fra timotei. Profilin/ procalcin. Felles planteproteiner. Kryssreagerende.

Urtepollen

w6

Burot

 

Ekstrakt fra burotpollen.

w233

 

nArt v 3

LTP: Lipid transfer protein. Assosieres med systemiske reaksjoner i tillegg til oralt allergisk syndrom OAS. Kryssreaksjon også mot andre LTP holdige matvarer. Det er beskrevet allergi mot sennep hos pasienter med burotallergi.

w19

Veggurt

 

 

Dyreepitel

e1

Katt epitel

 

 

e3

Hest flass

 

 

e4

Ku flass

 

 

e5

Hund flass

 

 

e6

Marsvin epitel

 

 

e82

Kanin epitel

 

 

e83

Gris epitel

 

 

e84

Hamster epitel

 

 

e87

Rotte epitel

 

 

e88

Mus epitel

 

 

Insekter

i1

Bigift

 

 

i3

Vepsegift

 

 

i6

Kakerlakk

 

 

d1

Husstøvmidd: Dermatophagoides pteronyssinus

 

 

d2

Husstøvmidd: Dermatophagoides farinae

 

 

Muggsopp

m2

Cladosporium herbarum

 

 

m3

Aspergillus fumigatus

 

 

m6

Alternaria alternata

 

 

Parasitter

p1

Ascaris (spolorm)

 

 

p4

Anisakis

 

 

Yrkes-

allergener

k82

Lateks

 

Reaksjon på lateks kan også være pga kryssreaksjon hos pollenallergikere.

Matvarer

f1

Eggehvite

 

 

f233

 

nGal d 1 ovomukoid, egg

Majorallergen fra egg sammen med ovalbumin (gal d2). Nok å teste på gal d1 da gal d1 og 2 har ca 50% sekvenshomologi. Proteinet er varme- og fordøyelsesstabil. Reaksjon også på varmebehandlet egg. Positivitet indikerer økt risiko for persistent eggallergi.

Negativitet/lavt nivå indikerer toleranse til kokt egg, da andre egg-proteiner er varmelabile og denatureres ved varmebehandling.

f2

Kumelk

 

 

f78

 

nBos d8 Casein

Majorallergenet fra melk, utgjør 75-80 % av proteininnholdet i kumelk.

Sensibilisering mot kasein assosieres med alvorligere allergiske reaksjoner på melk og mer persistent melkeallergi.

Sjømat

f3

Torsk

 

 

f23

Krabbe

 

 

f24

Reke

 

(NB! kryssreaksjon reke, kakerlakk og husstøvmidd)

f37

Blåskjell

 

 

f40

Tunfisk

 

 

f41

Laks

 

 

Korn

f4

Hvete

 

 

f416

 

Tri a19 omega gliadin fra hvete

Sensibilisering assosieres med alvorlige systemiske reaksjoner ved inntak av hvete hos barn med straksallergi mot hvete og FDEIA (food-dependent exercise-induced anaphylaxis) hos voksne.

f5

Rug

 

 

f6

Bygg

 

 

f7

Havre

 

 

f8

Mais

 

 

f9

Ris

 

 

Belgfrukter

f13

Peanøtt

 

 

f422

 

Ara h1 lagringsprotein fra peanøtt

Risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt

f423

 

Ara h2 lagringsprotein fra peanøtt

Høy risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt.

f424

 

Ara h3 lagringsprotein fra peanøtt

Risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt

f352

 

Ara h8 bjørkepollen relatert allergen fra peanøtt

Bjørkepollenassosiert (PR-10 protein). Assosieres med relativt milde lokale symptomer på peanøtt.

f427

 

Ara h9 LTP (lipid transfer protein) fra peanøtt

Risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt. Aktuell hos pasienter fra Middelhavsområdet.

f14

Soyabønne

 

 

f353

 

Gly m 4 PR-10, Soya.

Sensibilisering mot Gly m 4 hos pasienter med bjørkallergi kan assosieres med systemiske allergiske reaksjoner ved inntak av matvarer med høyt innhold av lavprosessert soya (f.eks soyamelk).

f431

 

Gly m5 beta-conglycinin

Sensibilisering indikerer "ekte" soyaallergi. Systemiske reaksjoner på soya og peanøtt kan ikke utelukkes.

f432

 

Gly m6 Glycinin

Sensibilisering indikerer "ekte" soyaallergi. Systemiske reaksjoner på soya og peanøtt kan ikke utelukkes.

Nøtter

f17

Hasselnøtt

 

 

f425

 

Cor a 8 (LTP)

Sensibilisering assosieres med systemiske reaksjoner på hasselnøtt Aktuelt hos pasienter fra Middelhavsområdet.

f428

 

Cor a 1

Kryssreagerer med bjørkeproteiner, assosieres med milde lokale symptomer på hasselnøtt.

f439

 

Cor a 14

Varme- og fordøyelsesstabil protein. Positivitet indikerer ofte en primær hasselnøtt sensibilisering med risiko for systemisk reaksjon.

f440

 

Cor a 9

Varme- og fordøyelsesstabil protein. Positivitet indikerer ofte en primær hasselnøtt sensibilisering med risiko for systemisk reaksjon.

f18

Paranøtt

 

 

f20

Mandel

 

 

f36

Kokosnøtt

 

 

f201

Pecan

 

 

f202

Cashew

 

 

f443

 

rAna o3

Assosieres med ekte cashew sensibilisering og systemiske reaksjoner ved inntak av cashew.

f203

Pistasje

 

 

f256

Valnøtt

 

 

f441

 

rJug r 1

Positiv reaksjon indikerer primær sensibilisering mot valnøtt. Proteinet er varme og fordøyelsesstabil.

 

f442

 

rJug r 3 (LTP)

Assosieres med systemiske reaksjoner på valnøtt. Proteinet er varme og fordøyelsesstabil.

Frukt og grønnsaker

f49

Eple

 

 

f434

 

rMal d1 PR-10

Hovedallergenet fra eple. Sensibilisering alene mot dette proteinet indikerer toleranse ovenfor varmebehandlet eple.

f435

 

rMal d3 (LTP)

Assosieres med systemiske reaksjoner på eple. Proteinet er varme og fordøyelsesstabil. Sensibiliserte pasienter kan også reagere på andre LTP-holdige matvarer som fersken, druer, valnøtt og andre nøtter.

f12

Ert

 

 

f25

Tomat

 

 

f85

Selleri

 

 

Legemidler

c1

Penicilloyl G

 

 

c2

Penicilloyl V

 

 

c5

Ampicilloyl

 

 

c6

Amoxicilloyl

 

 

c202

Succinylcholine

 

 

c261

Pholcodine

 

 

 

o214

CCD

nMUXF3 CCD, Bromealin

Kryssreagerende karbohydratdeterminanter.

Ved sensibilisering mot CCD kan like sterke utslag på allergener fra planterike (samt latex og bie/veps) forklares med kryssreaktivitet og er uten klinisk betydning.

 

Andre allergener

Annet/ Allergi annen

Allergen navn eller kode kan velges fra norsk allergenliste for kommersielt tilgjegelige allergitester.

Målområde og referanseområde 

Målområde for spesifikke IgE-analysene er 0,01-100kU/L. Svar utgis i.h.h.t. referanseområde som < 0.35kU/L ved verdier mellom 0,01-0,34kU/L, eksakt verdi mellom 0,35-100kU/L og som >100kU/L ved alle verdier over 100kU/L.

 

kU/L

Vurdering

< 0,35

Negativ.

Spesifikke IgE-antistoffer kan ikke påvises.

0,35 - 0,7

Spor av IgE-antistoff

0,7 - 3,5
3,5 - 7,5
7,5 - 50
50 - 100
> 100

Positiv → sterk positiv.

Forekomst av
spesifikke IgE-antistoffer
i stigende konsentrasjon.

IgE kalibrator kan spores til WHO standard IS 11234.

Vurdering 

Spesifikke IgE tester er et godt diagnostisk hjelpemiddel ved klinisk mistenkt allergi. Negativ test utelukker ikke uten videre allergi, men gjør diagnosen mindre sannsynlig. Pasienten kan ha vært uten eksponering for aktuell allergen over lang periode og dermed få negativ test. Dette gjelder spesielt matvarer, legemidler og insektgift. Testene må alltid tolkes i sammenheng med opplysninger fra anamnesen. Positiv test indikerer sensibilisering mot aktuell allergen. Pasienten må i tillegg til sensibilisering også ha symptomer ved eksponering for at allergidiagnosen kan stilles.

 

Komponentanalyser analyseres kun hvis det er påvist sensibilisering mot allergenkilden. Ved negativ resultat på allergenekstrakt analyseres ikke komponentanalyser.

Metode 

Phadia ImmunoCAP System. Fluoroenzym-Immunoassay-metode basert på sandwich-teknikk.

Prøvemateriale og holdbarhet 

Serum. Minst 1 ml trengs til hver screeningtest som slår ut positiv der enkeltallergener må analyseres. Omtrent 0,1 ml pr enkeltallergen bør beregnes.

Prøven kan sendes i vanlig post.

 

Prøven oppbevares minimum 1 uke i kjøleskap hos oss før den fryses ned for ytterligere 3 uker. Det kan derfor etterrekvireres allergianalyser i 4 uker fra prøvetakingsdato.