Utredning av allergiske symptomer ved mistanke om allergi mot spesifikke allergener. Kartlegging av sensibiliseringsmønster ved planlagt immunterapi. Kartlegging av sensibiliseringsmønster ved planlagt kostprovokasjon. Vurdere behov for anafylaksiberedskap (EpiPen).
Allergiutredning er en forutsetning for spesifikk behandling som allergeneliminasjon og allergivaksinasjon. Spesifikke IgE-analyser kan rekvireres som allergenpanel (allergenmiks), enkelte allergenekstrakter eller allergenkomponenter.
Allergipaneler er ment som screeningtester og inneholder flere allergener i en blanding. Bør foretrekkes der anamnese ikke gir napp på hva pasienten er sensibilisert mot for å utelukke flere allergenkilder samtidig. Ved positiv utslag på en av miksene testes videre på enkeltallergenene i miksen. Se tabell under for oversikt over de screeningtestene som kjøres i laboratoriet her og hvilken allergener de består av.
.
kode |
Screeningtest navn |
Inneholder |
ALRX5 |
Husmiljøallergener |
Midd, katt, kakerlakk, muggsopp: (d1, e1, i6, m3) |
ALRX6 |
Sesongallergener |
Timotei, bjørk, burot, muggsopp: (g6, t3, w6, m2, m6) |
ALRX7 |
Helårsallergener |
Katt, hest, hund, kanin, husstøvmidd: (e1, e3, e5, e82, d1) |
ALPH |
Phadiatop |
Midd, katt, hest, hund, timotei, bjørk, burot, muggsopp: (d1, e1, e3, e5, g6, t3, w6, m2) |
ALEX70 |
Gnagere (epitel) |
Marsvin, kanin, hamster, rotte, mus: (e6, e82, e84, e87, e88) |
ALFX5 |
Matvareallergener |
Eggehvite, kumelk, hvete, peanøtt, soya, torsk (f1, f2, f4, f13, f14, f3) |
ALFX1 |
Nøttepanel 1 |
Peanøtt, hasselnøtt, paranøtt, mandel, kokosnøtt: (f13, f17, f18, f20, f36) |
ALFX22 |
Nøttepanel 2 |
Pekan, cashew, pistasj, valnøtt: (f201, f202, f203, f256) |
ALFX2 |
Sjømatpanel |
Torsk, reke, blåskjell, tunfisk, laks: (f3, f24, f37, f40, f41) |
ALFX20 |
Kornpanel |
Hvete, rug, bygg, ris: (f4, f5, f6, f9) |
I tillegg til testene listet i tabellen under og i rekvisisjonen finnes det en lang rekke med kommersielt tilgjengelige spesifikke IgE tester mot enkeltallergener. Liste over kommersielt tilgjengelige allergener finnes i Allergenliste vedlagt nederst i dette dokumentet.Vårt laboratorium kan analysere for IgE mot de fleste allergener. Dersom ønsket allergen ikke finnes på vår rekvisisjon, kan dette føres på rekvisisjonen under "Annet" (papir rekvisisjon) eller "Allergi annen" (DIPS).
|
Allergenkode |
Allergenkilde |
Komponent |
Inneholder/generell info. |
Trepollen |
t3 |
Bjørk |
|
Ekstrakt fra bjørkepollen. |
t215 |
|
Bet v 1 |
Majorallergenet fra bjørk. PR-10. |
|
t221 |
|
Bet v 2 + 4 |
Minorallergener fra bjørk. Bet v 2 profilin, Bet v 4 procalcin. Kryssreagerende komponenter. |
|
t9 |
Olivenpollen |
|
Ekstrakt fra olivenpollen. |
|
Gresspollen |
g6 |
Timotei |
|
Omfattende kryssreaktivitet finnes mellom forskjellige gressarter. |
g213 |
|
Phl p 1 + 5b |
Majorallergener fra timotei.
|
|
g214 |
|
Phl p 7 + 12 |
Minorallergener fra timotei. Profilin/ procalcin. Felles planteproteiner. Kryssreagerende. |
|
Urtepollen |
w6 |
Burot |
|
Ekstrakt fra burotpollen. |
w233 |
|
nArt v 3 |
LTP: Lipid transfer protein. Assosieres med systemiske reaksjoner i tillegg til oralt allergisk syndrom OAS. Kryssreaksjon også mot andre LTP holdige matvarer. Det er beskrevet allergi mot sennep hos pasienter med burotallergi. |
|
w19 |
Veggurt |
|
|
|
Dyreepitel |
e1 |
Katt epitel |
|
|
e3 |
Hest flass |
|
|
|
e4 |
Ku flass |
|
|
|
e5 |
Hund flass |
|
|
|
e6 |
Marsvin epitel |
|
|
|
e82 |
Kanin epitel |
|
|
|
e83 |
Gris epitel |
|
|
|
e84 |
Hamster epitel |
|
|
|
e87 |
Rotte epitel |
|
|
|
e88 |
Mus epitel |
|
|
|
Insekter |
i1 |
Bigift |
|
|
i3 |
Vepsegift |
|
|
|
i6 |
Kakerlakk |
|
|
|
d1 |
Husstøvmidd: Dermatophagoides pteronyssinus |
|
|
|
d2 |
Husstøvmidd: Dermatophagoides farinae |
|
|
|
Muggsopp |
m2 |
Cladosporium herbarum |
|
|
m3 |
Aspergillus fumigatus |
|
|
|
m6 |
Alternaria alternata |
|
|
|
Parasitter |
p1 |
Ascaris (spolorm) |
|
|
p4 |
Anisakis |
|
|
|
Yrkes- allergener |
k82 |
Lateks |
|
Reaksjon på lateks kan også være pga kryssreaksjon hos pollenallergikere. |
Matvarer |
f1 |
Eggehvite |
|
|
f233 |
|
nGal d 1 ovomukoid, egg |
Majorallergen fra egg sammen med ovalbumin (gal d2). Nok å teste på gal d1 da gal d1 og 2 har ca 50% sekvenshomologi. Proteinet er varme- og fordøyelsesstabil. Reaksjon også på varmebehandlet egg. Positivitet indikerer økt risiko for persistent eggallergi. Negativitet/lavt nivå indikerer toleranse til kokt egg, da andre egg-proteiner er varmelabile og denatureres ved varmebehandling. |
|
f2 |
Kumelk |
|
|
|
f78 |
|
nBos d8 Casein |
Majorallergenet fra melk, utgjør 75-80 % av proteininnholdet i kumelk. Sensibilisering mot kasein assosieres med alvorligere allergiske reaksjoner på melk og mer persistent melkeallergi. |
|
Sjømat |
f3 |
Torsk |
|
|
f23 |
Krabbe |
|
|
|
f24 |
Reke |
|
(NB! kryssreaksjon reke, kakerlakk og husstøvmidd) |
|
f37 |
Blåskjell |
|
|
|
f40 |
Tunfisk |
|
|
|
f41 |
Laks |
|
|
|
Korn |
f4 |
Hvete |
|
|
f416 |
|
Tri a19 omega gliadin fra hvete |
Sensibilisering assosieres med alvorlige systemiske reaksjoner ved inntak av hvete hos barn med straksallergi mot hvete og FDEIA (food-dependent exercise-induced anaphylaxis) hos voksne. |
|
f5 |
Rug |
|
|
|
f6 |
Bygg |
|
|
|
f7 |
Havre |
|
|
|
f8 |
Mais |
|
|
|
f9 |
Ris |
|
|
|
Belgfrukter |
f13 |
Peanøtt |
|
|
f422 |
|
Ara h1 lagringsprotein fra peanøtt |
Risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt |
|
f423 |
|
Ara h2 lagringsprotein fra peanøtt |
Høy risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt. |
|
f424 |
|
Ara h3 lagringsprotein fra peanøtt |
Risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt |
|
f352 |
|
Ara h8 bjørkepollen relatert allergen fra peanøtt |
Bjørkepollenassosiert (PR-10 protein). Assosieres med relativt milde lokale symptomer på peanøtt. |
|
f427 |
|
Ara h9 LTP (lipid transfer protein) fra peanøtt |
Risiko for systemisk allergisk reaksjon på peanøtt. Aktuell hos pasienter fra Middelhavsområdet. |
|
f14 |
Soyabønne |
|
|
|
f353 |
|
Gly m 4 PR-10, Soya. |
Sensibilisering mot Gly m 4 hos pasienter med bjørkallergi kan assosieres med systemiske allergiske reaksjoner ved inntak av matvarer med høyt innhold av lavprosessert soya (f.eks soyamelk). |
|
f431 |
|
Gly m5 beta-conglycinin |
Sensibilisering indikerer "ekte" soyaallergi. Systemiske reaksjoner på soya og peanøtt kan ikke utelukkes. |
|
f432 |
|
Gly m6 Glycinin |
Sensibilisering indikerer "ekte" soyaallergi. Systemiske reaksjoner på soya og peanøtt kan ikke utelukkes. |
|
Nøtter |
f17 |
Hasselnøtt |
|
|
f425 |
|
Cor a 8 (LTP) |
Sensibilisering assosieres med systemiske reaksjoner på hasselnøtt Aktuelt hos pasienter fra Middelhavsområdet. |
|
f428 |
|
Cor a 1 |
Kryssreagerer med bjørkeproteiner, assosieres med milde lokale symptomer på hasselnøtt. |
|
f439 |
|
Cor a 14 |
Varme- og fordøyelsesstabil protein. Positivitet indikerer ofte en primær hasselnøtt sensibilisering med risiko for systemisk reaksjon. |
|
f440 |
|
Cor a 9 |
Varme- og fordøyelsesstabil protein. Positivitet indikerer ofte en primær hasselnøtt sensibilisering med risiko for systemisk reaksjon. |
|
f18 |
Paranøtt |
|
|
|
f20 |
Mandel |
|
|
|
f36 |
Kokosnøtt |
|
|
|
f201 |
Pecan |
|
|
|
f202 |
Cashew |
|
|
|
f443 |
|
rAna o3 |
Assosieres med ekte cashew sensibilisering og systemiske reaksjoner ved inntak av cashew. |
|
f203 |
Pistasje |
|
|
|
f256 |
Valnøtt |
|
|
|
f441 |
|
rJug r 1 |
Positiv reaksjon indikerer primær sensibilisering mot valnøtt. Proteinet er varme og fordøyelsesstabil.
|
|
f442 |
|
rJug r 3 (LTP) |
Assosieres med systemiske reaksjoner på valnøtt. Proteinet er varme og fordøyelsesstabil. |
|
Frukt og grønnsaker |
f49 |
Eple |
|
|
f434 |
|
rMal d1 PR-10 |
Hovedallergenet fra eple. Sensibilisering alene mot dette proteinet indikerer toleranse ovenfor varmebehandlet eple. |
|
f435 |
|
rMal d3 (LTP) |
Assosieres med systemiske reaksjoner på eple. Proteinet er varme og fordøyelsesstabil. Sensibiliserte pasienter kan også reagere på andre LTP-holdige matvarer som fersken, druer, valnøtt og andre nøtter. |
|
f12 |
Ert |
|
|
|
f25 |
Tomat |
|
|
|
f85 |
Selleri |
|
|
|
Legemidler |
c1 |
Penicilloyl G |
|
|
c2 |
Penicilloyl V |
|
|
|
c5 |
Ampicilloyl |
|
|
|
c6 |
Amoxicilloyl |
|
|
|
c202 |
Succinylcholine |
|
|
|
c261 |
Pholcodine |
|
|
|
|
o214 |
CCD |
nMUXF3 CCD, Bromealin |
Kryssreagerende karbohydratdeterminanter. Ved sensibilisering mot CCD kan like sterke utslag på allergener fra planterike (samt latex og bie/veps) forklares med kryssreaktivitet og er uten klinisk betydning.
|
Andre allergener |
Annet/ Allergi annen |
Allergen navn eller kode kan velges fra norsk allergenliste for kommersielt tilgjegelige allergitester. |
Målområde for spesifikke IgE-analysene er 0,01-100kU/L. Svar utgis i.h.h.t. referanseområde som < 0.35kU/L ved verdier mellom 0,01-0,34kU/L, eksakt verdi mellom 0,35-100kU/L og som >100kU/L ved alle verdier over 100kU/L.
kU/L |
Vurdering |
< 0,35 |
Negativ. Spesifikke IgE-antistoffer kan ikke påvises. |
0,35 - 0,7 |
Spor av IgE-antistoff |
0,7 - 3,5 |
Positiv → sterk positiv. Forekomst av |
IgE kalibrator kan spores til WHO standard IS 11234.
Spesifikke IgE tester er et godt diagnostisk hjelpemiddel ved klinisk mistenkt allergi. Negativ test utelukker ikke uten videre allergi, men gjør diagnosen mindre sannsynlig. Pasienten kan ha vært uten eksponering for aktuell allergen over lang periode og dermed få negativ test. Dette gjelder spesielt matvarer, legemidler og insektgift. Testene må alltid tolkes i sammenheng med opplysninger fra anamnesen. Positiv test indikerer sensibilisering mot aktuell allergen. Pasienten må i tillegg til sensibilisering også ha symptomer ved eksponering for at allergidiagnosen kan stilles.
Komponentanalyser analyseres kun hvis det er påvist sensibilisering mot allergenkilden. Ved negativ resultat på allergenekstrakt analyseres ikke komponentanalyser.
Phadia ImmunoCAP System. Fluoroenzym-Immunoassay-metode basert på sandwich-teknikk.
Serum. Minst 1 ml trengs til hver screeningtest som slår ut positiv der enkeltallergener må analyseres. Omtrent 0,1 ml pr enkeltallergen bør beregnes.
Prøven kan sendes i vanlig post.
Prøven oppbevares minimum 1 uke i kjøleskap hos oss før den fryses ned for ytterligere 3 uker. Det kan derfor etterrekvireres allergianalyser i 4 uker fra prøvetakingsdato.