Kronisk osteomyelitt er en biofilm-basert beninfeksjon der majoriteten av de forårsakende mikrobene er lokalisert avskjermet i benvevet, noe som medfører en høy grad av beskyttelse mot systemisk antibiotikabehandling. Årsaken til de fleste tilfellene er innokkulasjon av bakterier ved operasjon eller traume men kan også oppstå som resultat av terapisvikt i behandlingen av akutt hematogen osteomyelitt.
Kroniske osteomyelitter kan residivere etter flere tiår. Voksne pasienter med hematogen osteomyelitt har ofte vage symptomer med uspesifikk smerte og langvarig, lavgradig feber, men akutt forverring med hevelse og smerte over aktuell knokkel kan sees. Pasienter med åpenbart fokus (traume, kirurgi, sårinfeksjon) har ofte lokalisert smerte, hevelse og rubor over aktuelt bein/ledd. Ev. fistulering. Tegn på bakteriemi (feber, nattesvette) sees kun i den akutte fasen.
Klassifisering etter infeksjonstype (Cierny, Mader)
Prinsippene ved behandling
En avgjørende faktor som påvirker både utbredelsen av sykdommen og prognosen av behandlingen er den generelle fysiologiske tilstanden til pasienten. Uten et kompetent immunforsvar vil forsøk på kirurgisk sanering av infeksjonen med stor sannsynlighet mislykkes, dette er pasienter som faller i gruppe B og C i klassifiseringen under:
Pasientklassifisering (Cierny 1985)
A: Frisk. Normal immunstatus
B: Kompromittert lokalt (L) og/eller systemisk (S).
C: Pasient som ikke skal ha behandling eller kun supprimerende behandling. Behandlingen er værre enn tilstanden.
Før en eventuelt starter opp behandling skal man derfor ha vurdert følgende:
I tilfeller der kirurgisk sanering av infeksjonen ansees som meningsløst er alternativene palliativ suppresjon eller amputasjon.
Kirurgisk behandling
Kronisk osteomyelitt kan kun saneres ved komplett reseksjon av alt nekrotisk ben og bløtvev. Reseksjonskantene skal ha synlige punktblødninger. Dersom man etterlater seg infiserte eller devitaliserte benbiter vil disse kunne være en kilde til senere reaktivering av infeksjonen.
Dersom man forventer bløtvevsdefekt skal plastikk kirurgisk avdeling tidlig kontaktes for vurdering om pasienten er kandidat for dekning med sirkulert lapp. Defekter over eksponert ben dekkes i mellomtiden med VAC.
Defekter i knokkel behandles med bentransport eller indusert membranteknikk. Før beintransplantasjon skal området være reaksjonsløst og tørt og en ev. lapp må ha tatt.
Prøvetakning: Dersom pasientens tilstand tillater det, bør antibiotika utsettes til etter prøvetaking, ev. etter 7-14 dager antibiotikafritt intervall. Det skal tas prøver fra både væske, bløtvev og ben.
Serierevisjoner ved behov, ev. med innleggelse av lokalt antibiotika (Stimulan med Vanco- eller Gentamycin).
Stabilisering av knokkelen er en forutsetning for at behandlingen skal lykkes. Dersom det er mulig foretrekkes intern fiksasjon med margnagle. Der intern fiksasjon ikke er mulig er ringfiksatør et alternativ.
Antibiotikabehandling
Empirisk antibiotikabehandling: Kloxacillin 2 g x 4 iv. eller Clindamycin 600mg x3 iv. ved penicillinallergi.
Deretter antibiotikabehandling etter resistensmønster i 6 uker fra siste større revisjon. Type og lengde av antibiotikabehandling avgjøres i samråd med infeksjonsmedisinere på ortopedisk infeksjonsmøte.
Indikasjon for amputasjon
Dette er utfordrende pasienter å behandle, med stor risiko for kronisk forløp, langvarig behandling og sykehusopphold. 20-30% behandlingssvikt.