Eneggede (monozygote (MZ)) tvillinger
Tvillingene stammer fra ett egg som deler seg inntil 2 uker etter befruktningen. Samme genetikk. Kan ha fenotypiske forskjeller.
Toeggede (dizygote (DZ) tvillinger
To egg, befruktet av hver sin sædcelle. Forskjellig genetikk.
kapittel om Invasiv placenta, placenta previa og vasa previa.
Dichorial, diamnional placenta (DCDA)
Monochorial, diamnional placenta (MCDA)
Monochorial, monoamnional placenta (MCMA)
I Norge var det i 2018 15,1 flerlinger per 1000 fødsler1. Toeggede tvillinger utgjør ca. 70 %, mens eneggede utgjør ca. 30 % (i fravær av assistert befruktning). Forekomsten av eneggede tvillinger er stabil på verdensbasis mellom 3 og 5 pr 1000, mens prevalensen for toeggede tvillinger varierer med en rekke faktorer. Faktorer som kan øke sjansen for tvillingsvangerskap er assistert befruktning (både IVF med dobbel embryo transfer og ovulasjonsinduksjon), høyere alder hos mor, høyere vekt hos mor, kosthold, etnisitet, paritet og hereditet for tvillinger på mors side.
Ultralydundersøkelse er den beste metoden for sikker klassifisering av tvillingsvangerskap og monitorering av vekst og komplikasjoner2.
Diagnostikk av chorionisitet er viktig for å identifisere monochoreale svangerskap med økt risiko for komplikasjoner. Ultralydundersøkelse i første trimester etter uke 7 er angitt med sensitivitet ≥ 98 %. Tidlig i andre trimester faller sensitiviteten til ≥ 90 %. Tykkere skillevegg med lambdategn indikerer DCDA tvillinger. Tynnere skillevegg med T-tegn indikerer MCDA tvillinger. Fravær av skillevegg indikerer MCMA tvillinger,navlesnorer som er tvunnet i hverandre forekommer nesten hos alle og er patognomonisk for tilstanden.
Lambdategnet forsvinner ofte etter 18-20 uker. To morkaker tyder på dichorialt svangerskap, men kan forekomme hos 3 % av monochoriale tvillinger. Forskjellig kjønn på tvillingene indikerer dichorialt svangerskap. Er chorionisitet vanskelig å fastslå, konsulter mer erfaren kollega eller vurder henvisning til annen avdeling. Ved usikker chorionisitet følges svangerskapet opp som om det er monochorialt.
Dersom det er diskrepans i størrelsen på fostrene er det konsensus for å sette gestasjonsalder etter den største tvillingen, for å minske risiko for udiagnostisert vekstrestriksjon. Ideelt tidspunkt for å datere tvillingsvangerskap er ved CRL mellom 45 og 84 mm (11+0 til 13+6)3.
Det er viktig å skille tvillingene fra hverandre slik at en kan følge utviklingen deres over tid. Det er lurt å beskrive dem så nøyaktig man kan: beliggenhet (høyre/venstre, oppe/nede), leie, morkakens plassering, navlesnorsfeste, andre kjennetegn, ev. kjønn3. Ofte betegnes tvillingen som ligger nærmest cervix som tvilling 1, men hvem som er ledende tvilling kan endre seg i løpet av svangerskapet.
Den gravide
Tvillingene
Monochoriale tvillinger har høyere risiko for alvorlige komplikasjoner enn dichoriale. Hos ca. 30 % kan det oppstå spesielle komplikasjoner som tvilling-tvilling transfusjonssyndrom (TTTS), selektiv veksthemming (sFGR), twin anemia polycytemia sequence (TAPS) og twin reversed arterial perfusion sequence (TRAP)6.
Morbiditet og mortalitet påvirkes av tidlig diagnose av disse komplikasjonene, og adekvat behandling og/eller oppfølging. Tidlig vurdering av chorionisitet er derfor en hjørnesten i oppfølging av tvillingsvangerskap.
Tabell 1: forekomst av noen komplikasjoner, avhengig av chorionisitet378910
|
MCDA |
DCDA |
Større misdannelse hos minst 1 foster |
6-7 % (MCMA 16-25 %) |
4 % |
Fostertap (minst 1 foster) uke 14-24 |
5-6 % (MCMA 17-23 % |
1-2 % |
Fostertap 24-36 uker |
0.5-2 % MCMA 3-10 % |
< 0.7 % |
Svangerskap11
Ved klinisk mistanke om tvillingsvangerskap tilbys den gravide snarlig ultralyd for datering og bestemmelse av chorionisitet/amnionisitet, fortrinnsvis før uke 14. Det er nyttig å dokumentere dette på Helsekortet og med bilder i journalen. I tillegg planlegges rutine UL i uke 17-19 med grundig gjennomgang av fosterutviklingen og om mulig bestemmelse av navlesnors-festene (pga. assossiasjon med sFGR1213 og vasa previa).
Videre oppfølging anbefales:
DCDA tvillingsvangerskap
MCDA tvillingsvangerskap
Pasientinformasjon MC tvillingsvangerskap.
MCMA tvillingsvangerskap
Utgjør 5 % av de MC tvillingsvangerskapene. Det angis høy dødelighet hos disse (ca. 11-15 % totalt, med stor overvekt < 24 uker1014. Det er ingen klar evidens for at innleggelse og/eller monitorering med ultralyd eller CTG kan forhindre dette helt, og foreldrene bør opplyses om dette tidlig i svangerskapet. Imidlertid ser det ut til at utfallet bedres ved monitorering15.
TTTS er sjeldnere enn hos MCDA tvillinger [16], antagelig pga. økt forekomst av arterielle anastomoser, men vanskeligere å oppdage. Strukturelle misdannelser er beskrevet i hvert fjerde svangerskap.
Alle kompliserte flerlingesvangerskap bør følges opp av eller i tett samarbeid med fostermedisinsk seksjon:
Selektiv veksthemming (sFGR - selective fetal growth restriction)
Det er økt forekomst av veksthemming i tvillingsvangerskap; rapportert til omkring 10 % hos DCDA og 10-20 % hos MCDA1718. Det rapporteres noe varierende forekomst, delvis relateres til ulike definisjoner av veksthemming.
Vi anbefaler å bruke følgende klassifikasjon19:
Økt forekomst av sFGR i MC tvillingsvangerskap og skyldes i stor grad ulik fordeling av placentamasse med evt. velamentøst navlesnorsfeste20. Assosiert mortalitet på 2-3 %3. Kan forekomme samtidig med TTTS eller TAPS.
Død av den ene tvillingen (singel intrauterin død-sIUD)
Risikoen for fosterdød er relatert til chorionisitet:
Tvilling-tvilling transfusjonssyndrom (TTTS)
Oppstår i 10-15 % av MCDA tvillingsvangerskap pga. transfusjon via ubalanserte anastomoser. Ubehandlet anslås risiko for fosterdød til 90 % og morbiditet hos overlevende til 50 %24. Prognosen er de siste årene betydelig forbedret, takket være tidlig diagnose og behandling2425.
Fetoskopisk laserkoagulasjon av anastomosene er den beste behandlingen og anbefales ved Quintero klasse 2-4 mellom uke 16 og 2626.
Ubalanse i fostervannsmengde som ikke oppfyller kriterier for alvorlig TTTS bør føre til økt årvåkenhet og ukentlige kontroller, da ca. 14 % kan utvikle seg til alvorlig TTTS. Vurder også andre årsaker til oligo- eller polyhydramnion (nyreavvik, vannavgang, misdannelser, med mer).
Twin anemia-polycytemia sequence (TAPS)
Atypisk form for langsom og kronisk transfusjon som etter hvert gir stor Hb forskjell mellom tvillingene, uten oligo/polyhydramnion sekvens. Skyldes redusert antall og størrelse av anastomoser, ofte kun noen tynne perifere anastomoser tilstede. Alvorlig polycytemi kan føre til tromboser hos foster og i morkake, og til hydrops føtalis hos den anemiske tvilling. Nevrologisk skade og IUD kan forekomme hos begge.
Diagnose intrauterint28:
Postnatalt diagnostisk kriterium er Hb forskjell >8 g/dL og retikulocyt ratio >1.7 mellom barna.
Twin reversed arterial perfusion sequence (TRAP)
Sjelden tilstand hvor den ene tvillingen mangler eller har et ikke- fungerende hjerte (akardial tvilling) og som perfunderes retrograd gjennom a. umbilicalis med deoksygenert blod fra den andre tvillingen. Den akardiale tvilling har vanligvis underutviklet hjerte, overkropp og hode (kan mangle). Forekomst 1/35 000 fødsler, 1 % av MC tvillingsvangerskap29.
Ved mistanke om TRAP tilstand henvises kvinnen til fostermedisinsk avdeling for videre utredning og oppfølging.
Forløsning av tvillinggravide bør fortrinnsvis skje på kvinneklinikk med erfaren obstetriker tilstede, to leger på fødestuen, barnelege i vakt, nyfødtintensiv med kompetanse til å håndtere aktuell gestasjonsalder, god anestesikompetanse og mulighet til å utføre sectio raskt.
Anbefalt tidspunkt for forløsning av mor ved de ulike typene tvillingsvangerskap (NICE, ACOG, SMFM)
Årsaken til anbefaling om tidligere induksjon ved MC svangerskap er økt risiko for IUFD etter 37 ukers svangerskapslengde. Induksjon skjer etter samme prinsipper som ved singleton svangerskap - se Induksjon/igangsettelse av fødsel - Modning av cervix/livmorhalsen før fødsel.
Anbefalingene om forløsningsmodus er like for MC og DC svangerskap.
Twin Birth Study (TBS) randomiserte 1400 tvillinggravide med tvilling 1 i hodeleie til vaginal fødsel (44 % endte med sectio) eller sectio (91 % endte med sectio). Forfatterne fant ingen forskjell i neonatal død eller alvorlig neonatal sykelighet mellom gruppene. Ved to års alder hadde barna i de to gruppene lik forekomst av død og forsinket neuromotorisk utvikling30.
Overvåking
Vi anbefaler kontinuerlig elektronisk fosterlydsovervåkning av begge tvillinger under fødsel. Vær oppmerksom på muligheten for å registrere samme tvilling to ganger og på mors puls. Bruk av skalpelektrode på ledende fosterdel til tvilling 1 kan gjør det enklere å skille fosterlydene fra hverandre. Bruk evt. UL ved tvil om registreringene.
Forløsning31
Epiduralanalgesi anbefales. Pudendalanalgesi er et alternativ.
Ved mistanke om TTTS eller TAPS samt uttalt sFGR bør det bes om placentaundersøkelse med fargeinnsprøyting.
Preterm fødsel
Trillingforløsning
Ved trillingsvangerskap foreslås elektivt sectio ved 32-36 uker.
Barsel